Από την Αγγελική Κώττη

Όποιος πει ότι δεν έκανε την Πυθία ως προς το  ποια πλευρά θα παραμείνει στη θέση της και ποια όχι στο Ελληνικό Φεστιβάλ, και ότι δεν είχε προβλέψει την κατάληξη, δεν λέει αλήθεια. Ηλίου φαεινότερον ήταν ότι από τη στιγμή που άλλαξε υπουργός στο Πολιτισμού, άλλαξαν και οι ισορροπίες. Και ότι θα καταλήγαμε στο «ξωπέταγμα» του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως επιθυμούσαν κάποιοι άλλωστε.

Το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση του Δ.Σ. (Τουτέστιν, η υπουργός ξήλωσε όλο το παλιό). «Η γνωστή ρήξη μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του είχε οδηγήσει τον θεσμό σε αδράνεια και ουσιαστικά, σε αδιέξοδο» αναφέρεται στο επίσημο σκεπτικό.

«Η απόφαση ορισμού νέου διοικητικού συμβουλίου ήταν αναγκαία ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή, σταθερή και εύρυθμη λειτουργία του Φεστιβάλ προς όφελος όλων». Τουτέστιν, αθώες περιστερές στη μία πλευρά, φταίχτες στην άλλη. Απόφαση καθόλου σολομώντεια, πρέπει να πούμε.

Το νέο Δ.Σ. του Φεστιβάλ ορίζεται ως εξής:

Πρόεδρος:  Μηλιός Γιάννης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, ΕΜΠ

Αντιπρόεδρος: Σταυριανός Πέτρος , Δικηγόρος

Μέλη:

Κουρουπός Γιώργος, συνθέτης

Λαμπρινουδάκης Βασίλης, Ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ

43373786-419d-4f20-9269-0deaa9aa4c40Γιαννοπούλου Έφη, μεταφράστρια- Κριτικός

Φωστέρη Μάρθα, Κοινωνιολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ιδρυτικό μέλος ΚΕΘΕΑ

Ερηνάκης Νίκος, Οικονομολόγος, Δρ Πολιτικής Φιλοσοφίας και Φιλοσοφίας  της Τέχνης

43373786-419d-4f20-9269-0deaa9aa4c40

-Η ιστορία της αντικατάστασης, της αποπομπής και όπως θέλουμε ας το πούμε μελών ΔΣ και καλλιτεχνικών διευθυντών είναι παμπάλαιη και δεν πρόκειται να αλλάξει. Συμβαίνει μονίμως, από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, αλλά και από υπουργό σε υπουργό. Απότοκος του κομματικού κράτους, θα παραμείνει εσαεί. Στην προκειμένη περίπτωση μπορεί κάποια μέλη να είναι ανώτερα, ίσως και κατά πολύ, προκατόχων τους. Όμως η ουσία δεν αλλάζει. Τα διοικητικά συμβούλια καθορίζονται από κομματικές πελατείες, από ευαρέσκειες και απαρέσκειες υπουργών, όπως και από προσωπικά καπρίτσια (όχι κατ’ ανάγκη των πολιτικών προϊσταμένων). Ευτυχώς, και από, ελάχιστες όμως, επιλογές αξίας. Ακόμα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδεικνύονται άριστα, αλλάζουν από τον επόμενο υπουργοποιηθέντα ή από την επόμενη κυβέρνηση.

-Καλή επιτυχία, λοιπόν, στο έργο του νέου Δ.Σ. Και ας μην ξεχνάμε αυτό το τόοοοοσο κοινότοπο αλλά τόσο σημαντικό: αρχή άνδρα δείκνυσι. Και την Αριστερά, όπως έχουμε πει εξαρχής.

Υ.Γ. Και ας μάθουμε επιτέλους, ΠΟΣΟ στοίχισε το φεστιβάλ του περασμένου καλοκαιριού. Πόσο. Πόσο (μπορώ και να το γράψω ένα εκατομμύριο φορές. Φοβούμαι εις μάτην. Παρότι το χρήμα βγαίνει από την καταληστεμένη τσέπη όλων μας).