του Θωμά Πατέλη* //

Το περασμένο καλοκαίρι φεύγοντας από την Αθήνα φορτώσαμε το αμάξι με τα απαραίτητα. Ποδήλατα, μποτριέ, μπουφάν. Μπουφάν; Ναι, περπατώντας τα βουνά της βορειοδυτικής Ελλάδας – Νομός Γρεβενών – και μετά περνώντας προς την Ήπειρο, θα τα χρειαζόμασταν.

Κινηθήκαμε σε υψόμετρα άνω των 1000 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Eκεί ο καιρός, ακόμα και το καλοκαίρι, δεν αστειεύεται. Οι περισσότεροι λένε πως το καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει διακοπές σε νησιά, ηλιοκαμένα κορμιά, ξαπλώστρες δίπλα από το κύμα. Για μένα η απόδραση στο βουνό, χρόνια τώρα, μου φαντάζει ισόποσα ελκυστική. Εκεί που πήγα είδα μια Ελλάδα που ίσως οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζουν ως καλοκαιρινό τουριστικό προορισμό. Στην Πίνδο συνάντησα “περήφανα” φαράγγια που θύμιζαν τοποθεσίες ταινιών γουέστερν. Και έκανα μπάνιο στο Αρκουδόρεμα που σμίγει με τον Αώο, το μοναδικό ελληνικό ποτάμι που δεν χύνεται σ’ ελληνική θάλασσα. Δεν θεωρώ πως το καλοκαίρι μου ήταν πολύ πιο διαφορετικό από το δικό σου. Και εγώ διακοπές έκανα. Πίστεψέ με, μια αυγή ή ένα ηλιοβασίλεμα το ίδιο όμορφα φαίνονται είτε είσαι στη θάλασσα είτε είσαι πάνω σ’ ένα βουνό. Τι άλλο; Σήμερα δεν σου δείχνω τις φωτογραφίες των διακοπών μου. Σου στέλνω εικόνες μιας Ελλάδας που δεν έγιναν αφίσες (ακόμα;) σε αεροδρόμια για να προσελκύσουν τουρίστες. Σου στέλνω ένα μικρο κάτι από ένα άγνωστο κόσμο που αν το καλοσκεφτείς “δίπλα” σου βρίσκεται.

Το Τοξωτό Γεφύρι της Βωβούσας στο Νομό Ιωαννίνων. Το ποτάμι που περνά από κάτω είναι ο Αώος.

Σημείο του υπέροχου  μονοπατιού του Αρκουδορέματος, από τα 2300 ως τα 800 μέτρα υψόμετρο, που ακολουθείς μέσα από την Βάλια Κάλντα, για να βγεις στο «καταφύγιο» της Βωβούσας. Μέρος εναλλακτικά τουριστικό, με εξαιρετικό camping πλάι στο ποτάμι και με super φαγητό.

Η Αστράκα – ορεινός όγκος της Πίνδου – είναι ένα σαν ένα απόκρημνο φαράγγι που θυμίζει σκηνικό ταινίας γουέστερν. Αυτά τα λιβάδια είναι μέρος μιας διαδρομής, το πέρασμα του Καρτερού, που περνά από την Αστράκα προς την Γκαμήλα (άλλο ορεινό όγκο του ίδιου βουνού).

Μια στέρνα στο Αρκουδορέμα. Ποτάμι που περνά τη Βάλια Κάλντα στον Νομό Ιωαννίνων. Εκεί έκανα μια βουτιά. Η αίσθηση του νερού ήταν μοναδική.

Στη Βάλια Σάσα, μετά το γεφύρι της Βωβούσας. Ο Αώος είναι το μοναδικό ποτάμι της Ελλάδας που τα νερά του καταλήγουν σε θάλασσα της Αλβανίας. Η φορά του νερού σού δίνει την αίσθηση πως έχει αντίθετη από το κανονικό πορεία.

Η Αστράκα είναι ένα από τα βουνά της Πίνδου. Αυτό που βλέπεις είναι ένα αλπικό λιβάδι σε υψόμετρο άνω των 2300 μέτρων.

Ηλιοβασίλεμα προς τη ράχη του ορειβατικού καταφυγίου της Αστράκας.

Είναι φορές που ποδηλατώντας στο βουνό το σώμα σου πονά. Δεν το σκέφτεσαι. Ή τουλάχιστον προσπαθείς να μην το σκέφτεσαι. Λες πως είναι απλά μια εντολή του μυαλού και προχωράς παρακάτω. Φτάνοντας στον τελικό σου προορισμό πετάς το ποδήλατο όπου να είναι και κάνεις μια βουτιά στο ποτάμι για να δροσιστείς.

Εσύ έκανες καλοκαιρινές διακοπές στη θάλασσα, εγώ στο βουνό. Το χάρηκα με όλες μου τις αισθήσεις. Θα το ξανακάνω και το χρόνου μάλλον. Καλό Φθινόπωρο.

*Στον Θωμά Πατέλη αρέσει η αναρρίχηση, η ποδηλασία, η ορειβασία. Συχνά γράφει στο fragile για τις ταξιδιωτικές του εμπειρίες.