Μάρκος Ψυχάρης

Στις 22, 23 και 24 Ιουλίου το Ρέθυμνο θα φιλοξενήσει ένα από τα πιο ιδιαίτερα φεστιβάλ που θα μπορούσαν να συμβούν στην Ελλάδα. Το 1ο Φεστιβάλ Κρουστών της πόλης ήταν ιδέα του ίδιου του δήμου. Σε δύο μέρες θα φιλοξενηθούν συναυλίες μουσικών που έχουν τάξει τη ζωή και την καλλιτεχνική τους πορεία στον αρχέγονο ήχο που προκαλεί ο χτύπος των χεριών τύπους οργάνων που κάθε μουσική κουλτούρα, παγκοσμίως, έχει εντάξει στον ήχο της. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει εμφανίσεις μουσικών από το εξωτερικό, μεγάλα ονόματα της διεθνούς κοινότητας κρουστών, τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής σκηνής, καθώς και σημαντικούς μουσικούς από την Κρήτη. Κάθε ένας από αυτούς θα αφηγηθεί τη δική του ιστορία σε έναν διαπολιτισμικό μουσικό διάλογο, που θα ορίζεται από μια πανδαισία ήχων και ρυθμών, μια μουσική γιορτή για όλες τις ηλικίες. Παράδοση, world music, street culture, flamenco, σύγχρονη μουσική, συνθέτουν ένα μουσικό μωσαϊκό που μέσα από την τέχνη των κρουστών θα αναδείξει το Φεστιβάλ σε ένα τριήμερο γεμάτο ρυθμό. Η Χρύσα Ματσαγκάνη έχει αναλάβει το στήσιμο αυτού του ρηξικέλευθου φεστιβάλ. Η Κρήτη, το Ρέθυμνο ετοιμάζονται να δονηθούν όσο ποτέ στο παρελθόν. Αν είσαι τότε στο νησί μη χάσεις την ευκαιρία να το επισκεφθείς.

-Πώς προέκυψε η ιδέα και στη συνέχεια γεννήθηκε το 1o Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου;
Τα πάντα προέκυψαν από το όραμα που είχαν ο Δημάρχος Γιώργης Χ. Μαρινάκης και ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Κρεβετζάκης. Ήθελαν να δημιουργηθεί στο Ρέθυμνο ένα μεγάλο μουσικό γεγονός το οποίο θα μπορούσε να γίνει θεσμός και να εξελιχθεί σε τόπο συνάντησης, κάθε καλοκαίρι, μουσικών από όλον τον κόσμο. Μια μουσική συνάντηση Ανατολής και Δύσης, παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής με πρωταγωνιστές τα κρουστά, μια μεγάλη οικογένεια μουσικών οργάνων που μπορεί να υποστηρίξει ένα τέτοιο όραμα μιας και συνδέονται άμεσα με την ιστορία του ανθρώπου, να θυμίσουμε ότι τα κρουστά καταγράφονται ως τα πρώτα μουσικά όργανα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Εμείς δηλαδή, η Εταιρεία Παραγωγής Act for Art, που αποτελείται από την Μαριάννα Κοντούλη στη διεύθυνση Παραγωγής και εμένα στην Επικοινωνία και τις Δημόσιες Σχέσεις, ενθουσιαστήκαμε με την ιδέα και αναλάβαμε όχι μόνο να διοργανώσουμε αλλά και να δώσουμε ταυτότητα σε αυτό το φεστιβάλ με πιστότητα στον αρχικό στόχο.

-Τι προσδοκάτε μέσα από αυτό το φεστιβάλ και ιδιαίτερα σε μία περίοδο που -φαίνεται ότι- βγαίνουμε σιγά σιγά από την πανδημία;
Το Φεστιβάλ δημιουργήθηκε μεν μέσα σε συνθήκες πανδημίας αλλά αυτό ήταν εντελώς τυχαίο, εννοώ ότι θα μπορούσε να είχε προκύψει και σε κανονικές συνθήκες. Βέβαια δε σου κρύβω, όπως είπα και πριν, ότι λόγω των συνθηκών lockdown βρήκαμε πολλά εμπόδια ακόμη και στην οργάνωση της δουλειάς μας (ατέλειωτες τηλεδιασκέψεις και τηλέφωνα, συναντήσεις με συνεργάτες με το ρολόι στο χέρι να μην αρχίσει η απαγόρευση κυκλοφορίας, μιας και δεν είχαν όλοι ελευθέρας λόγω δουλειάς, ταξίδια στην Κρήτη μέσα στην καρδιά του lockdown κτλ) όμως εν τέλει τα καταφέραμε και είμαστε σήμερα λίγες μέρες πριν την έναρξη. Αυτό λοιπόν που προσδοκούμε δεν έχει να κάνει με την πανδημία, βασικός μας στόχος είναι ένα μεγάλο διεθνές μουσικό γεγονός που θα τοποθετήσει το Ρέθυμνο και κατ’ επέκταση την Κρήτη και την Ελλάδα στην ατζέντα των μεγάλων μουσικών φεστιβάλ της Ευρώπης και του κόσμου. Στόχος μας είναι επίσης ένα Φεστιβάλ που θα φέρει την καλή μουσική σε όλο τον κόσμο, δηλαδή ένα Φεστιβάλ που δεν απαιτούνται γνώσεις ωδείου για να το παρακολουθήσει κανείς, ένα Φεστιβάλ που ο κόσμος θα το αγαπήσει και θα το διαδώσει, και το σημαντικότερο ένα Φεστιβάλ που θα αγκαλιάσει την πόλη και η πόλη θα ανταποκριθεί και θα συνδεθεί με αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν περιοριστήκαμε μόνο στις συναυλίες στην Φορτέτζα αλλά διοργανώνουμε workshops για παιδιά, έφηβους και ενήλικες, εκθέσεις, performances, bazaar και διάφορες άλλες δράσεις που απλώνονται σε διάφορα σημεία της πόλης και θα είναι δωρεάν για το κοινό, όχι μόνο για τους επισκέπτες του Φεστιβάλ αλλά και για τους κατοίκους, τους περαστικούς, τους ανθρώπους που βρίσκονται εδώ για διακοπές και γενικά για όλους.

Χάικ Γιαζιτζιάν

– Γιατί στο Ρέθυμνο; Τι είναι αυτό που σας έκανε να βγείτε εκτός Αθήνας;
Φιλοσοφία της εταιρείας μας Act for Art δεν είναι να διοργανώνει φεστιβάλ ή άλλα events μόνο στην Αθήνα, μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η περιφέρεια με τον πολιτιστικό της πλούτο και το πόσο μπορεί το κομμάτι αυτό να προβληθεί και στο εξωτερικό όχι μόνο για τουριστικούς λόγους αλλά κυρίως για έναν ουσιαστικό πολιτισμικό διάλογο που θα μπορούσε πρακτικά να μετουσιωθεί σε κοινότητες, π.χ μια μουσική κοινότητα όπου κάθε καλοκαίρι για δέκα μέρες θα έρχονται μουσικοί από όλον τον κόσμο, θα συμμετέχουν σε workshops, θα οργανώνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά και διατμηματικά συνέδρια, αλλά και θα αφηγούνται μέσα από συναυλίες, performances και άλλες δραστηριότητες, τη δική τους ιστορία, τη δική τους έρευνα πάνω στην παραδοσιακή μουσική του τόπου τους και πώς αυτή εξελίχθηκε, δηλαδή μια πολυπολιτισμική κοινότητα ανταλλαγής ιδεών σε καλλιτεχνικό και πολιτιστικό επίπεδο.
Το Ρέθυμνο λοιπόν έχει μια μακρά πολιτισμική ιστορία και έχει συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της νεότερης ελληνικής μουσικής. Όπως σε όλη την Κρήτη και στο Ρέθυμνο, μουσικοί από όλο τον κόσμο έρχονται εδώ και μετοικούν λιγότερο ή περισσότερο ανταλλάσσοντας γνώση, νοοτροπίες και φέρνοντας νέες φόρμες. Συν τοις άλλοις στεγάζεται εδώ το Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας του Μεσογειακού Πανεπιστημίου και ο Τομέας Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ένας λόγος παραπάνω για να υπάρχει εδώ μια διαρκής καλλιτεχνική ώσμωση.

Μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα και με καλεσμένους καλλιτέχνες από το εξωτερικό που θα παίξουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τι δεν πρέπει να χάσουμε στο Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου;
Αν βρεθείτε στο Ρέθυμνο τις μέρες του Φεστιβάλ μη χάσετε τίποτα. Και το εννοώ. Το πρόγραμμα που έχει επιμεληθεί ο καλλιτεχνικός μας διευθυντής Τάκης Βασιλείου είναι μια διαδρομή στον χρόνο μεταξύ Ανατολής και Δύσης, από την αρχέγονη παράδοση μέχρι σήμερα πάντα με πρωταγωνιστή τα κρουστά. Μέσα σε τρεις μέρες (22-23-24 Ιουλίου) ο επισκέπτης του Φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία να ακούσει (και να δει) ένα εύρος μουσικών που ξεκινούν από τη Βραζιλία, κάνουν μια στάση στο Λας Βέγκας, περνάνε από τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο με τελικό προορισμό την Κρήτη. Ένα μουσικό, ταυτόχρονα, ταξίδι στον χρόνο που καταλήγει να αποτυπώνεται στο σήμερα στη σύγχρονη μουσική, αλλά έχει ξεκινήσει ως μια εμπειρία από την Αρχέγονη Παράδοση και την Παράδοση του κάθε τόπου των παραπάνω σταθμών. Ο Itamar Doari από το Ισραήλ, ένας καλλιτέχνης με παγκόσμια ακτινοβολία, και ο The Bucket Boy (Matthew Pretty) από τις Η.Π.Α., ένας street artist που έχει παίξει σε πολλές πόλεις και φεστιβάλ διεθνώς, έρχονται στη χώρα μας για πρώτη φορά. Ο Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης και ο Βαγγέλης Καρίπης δε χρειάζονται συστάσεις ενώ το σύνολο κρουστών Percussion4one και οι De Todas Formas αποτελούνται από μερικούς από πολύ σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες. Όπως συστάσεις δε χρειάζονται και ο Haig Yazdjian και ο Τάκης Φαραζής αλλά και ο Πέτρος Βαρθακούρης και ο Παντελής Ντζιάλας. Οι εκπλήξεις του Φεστιβάλ είναι οι τοπικές μπάντες που συμμετέχουν επίσης στη Φορτέτζα αλλά και οι καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν performances στην Πλατεία Μικρασιατών με δωρεάν είσοδο. Πρόκειται για την εικαστικό Λία Κουτελιέρη με ένα art-in-progress έργο το οποίο θα τοποθετηθεί κατόπιν στη Φορτέτζα, τους Sea Clown Sailing Circus, μια διεθνή Ομάδα New Circus που κάνει τα πάντα: χορεύει, τραγουδάει, παίζει μουσική, κάνει ακροβατικά και ζογκλερικά, και το σύνολο κρουστών O Bombo που θα κάνει παρέλαση μέσα στην πόλη καταλήγοντας στον χώρο των events (Πλ. Μικρασιατών). Να πούμε τέλος και για την εικαστική έκθεση της Σχολής του Μανώλη Καραταράκη, με άγνωστα ρεθυμνιώτικα τοπία, που θα στηθεί στην Πλ. Αγνώστου Στρατιώτη με δωρεάν προσέλευση και για την προβολή video με θέμα τα κρουστά του Γιάννη Ανδρίτσιου.

The Bucket Boy

-Πόσο μάλλον που οι κύριες συναυλίες θα φιλοξενηθούν στο πολύ όμορφο ενετικό κάστρο της Φορτέτζας… Ένας πραγματικά μοναδικός χώρος και μνημείο της πόλης.
Το Κάστρο της Φορτέτζας, με τη μακρά ιστορία του και την απίστευτη ομορφιά του, βρίσκεται στο κέντρο της Παλιάς Πόλης του Ρεθύμνου έχοντας πανοραμική θέα σε όλη την πόλη αλλά και είναι ορατό από όλη την πόλη. Η Φορτέτζα αποτελεί το σημαντικότερο αξιοθέατο του Ρεθύμνου και εκτός από την ιστορία της και το αρχαιολογικό της ενδιαφέρον – η ιστορία της Φορτέτζας φτάνει μέχρι την αρχαιότητα – είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης, εδώ κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, φεστιβάλ και εικαστικά ενώ αποτελεί και έναν σημαντικό σταθμό καλλιτεχνικών περιοδειών. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ένα τόσο ωραίο μνημείο με τη μακρά του ιστορία συνδέθηκε με ένα φεστιβάλ όπου οι μουσικές του κόσμου πρωταγωνιστούν και αναμειγνύονται.

Ο Itamar Doari από το Ισραήλ

-Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το line up και τα νέα τοπικά σχήματα και καλλιτέχνες από το Ρέθυμνο και γενικότερα από την Κρήτη.
Οι τοπικοί μουσικοί και καλλιτέχνες αποτελούν συστατικό στοιχείο του Φεστιβάλ. Δε θελήσαμε supports με τοπικές μπάντες που θα ξεκινάνε να παίζουν μέσα στο λιοπύρι για να ακολουθήσει το line up. Οι τοπικές μπάντες παίζουν ισότιμα, έχουν δώσει συνεντεύξεις και έχουν προβληθεί από το Φεστιβάλ όσο και οι άλλοι καλλιτέχνες, κι αυτό γιατί παίζουν καθοριστικό ρόλο στην όλη φιλοσοφία του Φεστιβάλ όσο και διότι πρόκειται για νέους καλλιτέχνες που ήδη όμως έχουν αρχίσει να διαγράφουν μια σημαντική πορεία στη μουσική. Θα έχουμε λοιπόν την ευκαιρία σε αυτό το Φεστιβάλ να γνωρίσουμε τους Σκίουρο5 με τη Μαρία Κώτη, τους TOPOS και τους Al Hanom Trio, φρέσκα πρόσωπα με πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις.

Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης

-Πώς θα θέλατε να εξελιχθεί το Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου στο μέλλον;
Ξεκινάμε με αυτό που έχουμε στο μυαλό μας και οραματιζόμαστε, από κει και πέρα η αποδοχή του κοινού, τα reviews και ο καλλιτεχνικός απολογισμός είναι κάποια από τα στοιχεία που θα μας καθοδηγήσουν. Προσωπικά θεωρώ ότι στα projects πρέπει να υπάρχει μια προκαθορισμένη ιδέα, ένας συγκεκριμένος στόχος αλλά είμαι ανοιχτή σε μικρές ή μεγάλες αλλαγές αν αυτό «επιτάσσει» η κάθε συνθήκη. Αυτό που θα ήθελα προσωπικά για το Φεστιβάλ Κρουστών είναι να εξελιχθεί συν τω χρόνω, να αποτελέσει έναν δυναμικό θεσμό που διαρκώς εξελίσσεται και, κυρίως, να δημιουργηθεί μια διεθνής μουσική κοινότητα που με τη συμμετοχή της πόλης και των επαγγελματιών της να προσφέρει μια συνολική εμπειρία υψηλής μουσικής κουλτούρας που ταυτόχρονα μπορεί και «μιλάει» σε όλο τον κόσμο. Τέλος, θα ήθελα το Φεστιβάλ να σταθεί αντάξιο των μεγάλων ευρωπαϊκών μουσικών διοργανώσεων και να γίνει ένα διεθνές σημείο αναφοράς για καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.

 Το Φεστιβάλ
ΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ 22-23-24 Ιουλίου | Φορτέτζα

Οι κεντρικές συναυλίες του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν στο βενετσιάνικο κάστρο της Φορτέτζας, ένα μοναδικό μνημείο που δεσπόζει στην καρδιά της πόλης του Ρεθύμνου. Μουσικοί και κοινό από διαφορετικά μέρη του κόσμου θα συναντηθούν σε έναν οικουμενικό μουσικό διάλογο, μια μοναδική γιορτή που απευθύνεται σε όλους! Στις συναυλίες θα συμμετέχουν από το εξωτερικό οι: Itamar Doari: (Ισραήλ), The Bucket Boy (Matthew Pretty) (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής), και από Ελλάδα οι: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης, Βαγγέλης Καρίπης, Haig Yazdjian, Τάκης Φαραζής, Percussion4one feat. Tigran Sargsyan, De Todas Formas, Πέτρος Βαρθακούρης, Παντελής Ντζιάλας. Θα συμμετέχουν επίσης τοπικές μπάντες από την Κρήτη: οι Topos, οι Al Hanim Trio, και οι Σκίουρο5 feat. Μαρία Κώτη.

Πρόγραμμα Συναυλιών

22.07 | Έναρξη στις 20:15
• TOPOS
• PERCUSSION4ONE feat. TIGRAN SARGSYAN
• ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΑΚΟΣ ΚΤΙΣΤΑΚΗΣ

23.07 | Έναρξη στις 20:15
• ΣΚΙΟΥΡΟ5 feat. ΜΑΡΙΑ ΚΩΤΗ
• THE BUCKET BOY (MATTHEW PRETTY)
• ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΡΙΠΗΣ

24.07 | Έναρξη στις 20:15
• AL HANIM TRIO
• DE TODAS FORMAS
• ITAMAR DOARI

SPECIAL MUSICIAN GUESTS
• HAIG YAZDJIAN
• ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΡΘΑΚΟΥΡΗΣ
• ΤΑΚΗΣ ΦΑΡΑΖΗΣ
• ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΝΤΖΙΑΛΑΣ

|Παράλληλες Δράσεις από τον Δήμο Ρεθύμνου-Κ.Ε.ΔΗ.Ρ| Side Events by Rethymnon Municipality-K.E.DI.R | Πλ. Μικρασιατών – Φορτέτζα

Στο πλαίσιο του Rethymnon Percussion Festival ο Δήμος Ρεθύμνης προσφέρει πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε ένα ευρύτερο κοινό να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει καλύτερα την ιδιαίτερη αλλά και ξεσηκωτική μουσική των κρουστών. Οι δράσεις περιλαμβάνουν: Γαστρονομία “Percussion B [eat]s ”, Live & Performances, Εκπαιδευτικές Δράσεις , και Έκθεση Φωτογραφίας/Προβολή.

“PERCUSSION B[EAT]S” (Κρουστά και Γαστρονομία) | Πλατεία Μικρασιατών
20-21 Ιουλίου | Προσέλευση από τις 19:00
Πως συνδέονται τα κρουστά με τη γαστρονομία; Μέσω της μουσικής! Η μουσική των κρουστών μέσα από τις 4 ηπείρους που εκπροσωπούνται στο Rethymnon Percussion Festival (Ευρώπη, Ασία, Αμερική, Αφρική), θα ενωθεί με τη γαστρονομία σε μία πολιτισμική ενότητα που θα περιλαμβάνει κουζίνες του κόσμου μαζί με την φημισμένη κουζίνα της Κρήτης!

LIVE SESSIONS/PERFORMANCES | Πλατεία Μικρασιατών
20-21 Ιουλίου | Προσέλευση από τις 19:00
Μουσική, παραστατικές τέχνες και εικαστικά στον ρυθμό των κρουστών, θα πρωταγωνιστούν στην Πλατεία Μικρασιατών με δωρεάν είσοδο στις 20 & 21 Ιουλίου! Ο The Bucket Boy (Matthew Pretty) από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από τους headliners στις συναυλίες του Φεστιβάλ Κρουστών, το σύνολο κρουστών o Bombo από το Ρέθυμνο που θα μας ταξιδέψει με βραζιλιάνικους ρυθμούς, οι Sea Clown Sailing Circus, μια διεθνής Ομάδα New Circus που κάνει τα πάντα: χορεύει, τραγουδάει, παίζει μουσική, κάνει ακροβατικά και ζογκλερικά, και η εικαστικός Λία Κουτελιέρη με ένα art- in- progress έργο που θα δημιουργηθεί στην Πλατεία Μικρασιατών μπροστά στο κοινό και θα βρει τη θέση του στην Φορτέτζα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Κρουστών.

Πρόγραμμα
20.07
O BOMBO
SΕΑ CLOWN SAILING CIRCUS
ΛΙΑ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗ

21.07
THE BUCKET BOY (MATTHEW PRETTY)
SEA CLOWN SAILING CIRCUS
ΛΙΑ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ | Workshops, Σεμινάρια
Ο τομέας της εκπαίδευσης έχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στο φεστιβάλ. Στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ είναι η γνωριμία των παιδιών με τη μουσική και τα κρουστά, η επιμέρους επιμόρφωση σπουδαστών μουσικής ή μουσικών αλλά και η εν γένει καλλιτεχνική όσμωση που θα προκύψει μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Πρόγραμμα Εκπαιδευτικών Δράσεων (Συμμετοχή Δωρεάν)
20.07| “Η παραδοσιακή Μουσική στο σήμερα ” (από 15 ετών) Σεμινάριο για τους τρόπους εξέλιξης και ανανέωσης της παραδοσιακής μουσικής με σύγχρονα μέσα και σύγχρονα μουσικά όργανα.
Από την Ομάδα Σκίουρο5 | Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:00-12:00

21.07 | “ Ας μιλήσουμε στην Γλώσσα των Κρουστών ” (από 10 ετών): Εργαστήρι για τις βασικές αρχές του ρυθμού ως γλώσσα μέσα από το πρίσμα των Βραζιλιάνικων ρυθμών. Ζωηροί, χορευτικοί, παιχνιδιάρικοι και δυναμικοί, δίνουν αφορμή στους συμμετέχοντες να ανακαλύψουν ταλέντα και πτυχές που ίσως αγνοούσαν. Γνωριμία με τα όργανα και εισαγωγή στο ρυθμικό αλφάβητο.
Από τον Μάνο Ναζλή | Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, ώρα: 10:00-11:30

21.07 | “Ανακαλύπτοντας τους βασικούς ρυθμούς του Flamenco”: Εργαστήριο γνωριμίας με τον χορό και την μουσική Flamenco μέσα από τα μουσικά όργανα των κρουστών.
Από την Ομάδα De Todas Formas | Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:30-12:30

22.07 |Street Drumming” (από 15 ετών): Πως να αυτοσχεδιάσεις με διάφορα αντικείμενα και να δημιουργήσεις μοναδικούς ρυθμούς.
Από τον Matthew Pretty “The Bucket Boy” | Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου, ώρα: 10:30-12:00

23.07 |“Κρουστά για τρεις, από τους Percussion4one” : (από 15 ετών) Ιδέες και τρόποι ενορχήστρωσης για ensemble κρουστών !
Από τους Percussion4one | Σπίτι του Πολιτισμού, ώρα: 11:00-12:30
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών: Μαριάννα Τζιράκη, τηλ. 6989870159

Η Χρύσα Ματσαγκάνη είναι υπεύθυνη επικοινωνίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κρουστών Ρεθύμνου και συνιδιοκτήτρια μαζί με τη Μαριάννα Κοντούλη της εταιρείας Act for Art που έχει ως αντικείμενο την παραγωγή πολιτιστικών δραστηριοτήτων.