Είμαστε εμείς, είναι και οι άλλοι. Εμείς που έχουμε διαφημίσεις με χαρούμενες νοικοκυρές που ποζάρουν σιδερώνοντας την ίδια στιγμή που ο φούρνος ψήνει γαλοπούλες και το ερκοντίσιον κρατά την οικογένεια δροσερή. Εμείς με τους υπολογιστές που μπορούμε ακόμα και να καταναλώσουμε προϊόντα τεχνολογίας αβίαστα, συχνά παράγοντας εξαρτημένους από εκείνη. Μα ποιοι είναι ακριβώς οι άλλοι; Σ΄ έναν κόσμο που συρρικνώνεται, πόσο μακριά ήταν και πόσο μακριά βρίσκονται; Η πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και στο καθαρό μαγείρεμα μοιάζει ισόποσα σημαντική όσο εκείνη στο νερό. Ναι, ο πλανήτης δεν ήταν ποτέ δίκαιος αλλά πια η ψαλίδα που δημιουργείται ανάμεσα στον κόσμο που έχει πρόσβαση σε αυτό που ονομάζει και απολαμβάνει “βασικές ανάγκες” και εκείνον που δεν έχει ιδέα για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό μοιάζει να παραμένει ανοιχτή.

Οι πολιτικές για την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια συνεχίζουν να αποδίδουν καρπούς, με τα δεδομένα του 2018 να δείχνουν ελπιδοφόρα σημάδια. Έτσι, ο αριθμός των ατόμων χωρίς πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια μειώθηκε από σχεδόν 1 δισεκατομμύριο το 2017 σε 860 εκατομμύρια το 2018 (ποσοστό 11% του παγκόσμιου πληθυσμού από 15 % το 2015), που αποτελεί ρεκόρ τα τελευταία χρόνια. Η Ινδία συνέχισε να σημειώνει πρωτοφανή πρόοδο, με σχεδόν 100 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια μόνο το 2018.

•Παρά τα σημαντικά, όμως, βήματα που έχουν γίνει η πρόοδος είναι άνιση, δεδομένου ότι το 80% των 800 εκατ. ανθρώπων που απέκτησαν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια μετά το 2010,  είναι συγκεντρωμένο στην Ασία, ενώ αντίθετα παρά την πρόοδο στην Κένυα, την Αιθιοπία και την Ρουάντα, περίπου 600 εκατ. άνθρωποι στην υποσαχάρια Αφρική (55% του πληθυσμού) στερούνται πρόσβασης σε ηλεκτρική ενέργεια.

Πρόσβαση σε καθαρό μαγείρεμα 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο αριθμός των ατόμων χωρίς καθαρές εγκαταστάσεις μαγειρέματος (clean cooking) μειώνεται σταδιακά. Πάνω από 450 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε καθαρό μαγείρεμα από το 2010 στην Ινδία και την Κίνα, ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων υγροποιημένου αερίου πετρελαίου (LPG) και των πολιτικών για καθαρό ατμοσφαιρικό αέρα. Συγχρόνως, όμως, η πρόκληση στην υποσαχάρια Αφρική παραμένει έντονη, με μια επιδεινούμενη εικόνα: μόνο το 17% του πληθυσμού έχει καθαρή πρόσβαση μαγειρικής. Συνολικά, περισσότερα από 2,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο (35 % του παγκόσμιου πληθυσμού και 44 % του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες) εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρές εγκαταστάσεις μαγειρέματος, στηρίζοντας αντ ‘ αυτού τη στερεά βιομάζα, την κηροζίνη ή τον άνθρακα ως κύριο καύσιμο μαγειρέματος. Επιπρόσθετα, η ατμοσφαιρική ρύπανση εντός των νοικοκυριών, κυρίως από τον καπνό μαγειρέματος, ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο περίπου 3,8 εκατομμυρίων ατόμων ετησίως.

•Στο παρελθόν, η πρόοδος ήταν πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν σταδιακή μείωση παγκοσμίως στον αριθμό των ατόμων χωρίς καθαρή πρόσβαση μαγειρέματος

εικόνες:
“Somalia Suffers from Worst Drought in Century” by United Nations Photo is licensed under CC BY-NC-ND 2.0
“Food crisis in the Horn of Africa” by IFRC is licensed under CC BY-NC-ND 2.0

ευχαριστούμε για τα στοιχεία του κείμενου τον Στάθη Λιδωρίκη