Η επαγγελματική συμπεριληπτική (ανάπηρων και μη ανάπηρων ατόμων) θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ (www.theamatheater.gr) παρουσιάζει στις 12,13,18,19 και 20 Μαρτίου στις 9μμ στο θέατρο ΊΣΟΝ (Μελενίκου 33) την performance με τίτλο «Αντιγόνη: Πράξις Ι», που ρίχνει φως στο δίπολο Ισμήνης και Αντιγόνης, τις αντιθέσεις, τη σχέση, την αντιπαράθεση, και την έντονη διαμάχη των δύο αδελφών, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Οικονόμου, πρωτότυπη μουσική του Ηλία Κουρτπαρασίδη. Ερμηνεύουν η Έλη Δρίβα και η Σοφία Σταυρακάκη. Πρόκειται για μία καθολικά προσβάσιμη παράσταση, με διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ) για Κ(κ)ωφά και βαρήκοα άτομα, ανοιχτή ακουστική περιγραφή για Τυφλά άτομα ή και άτομα με μειωμένη όραση, καθώς επίσης και υπέρτιτλους στην ελληνική γλώσσα για Κ(κ)ωφά και βαρήκοα άτομα.

“Όταν η δράση και η αντίδραση υπακούν στη μοναδικότητα του προσωπικού εγκλεισμού. Μία μήτρα που γεννά δύο σημεία που αλληλεπιδρούν σε μία πορεία της ίδιας ιστορικής συνθήκης, αλλά διαφορετικής βούλησης (Βασίλης Οικονόμου)

Επιμέλεια Μετάφρασης/Διασκευή/Σκηνοθεσία: Βασίλης Οικονόμου
Παίζουν: η Έλη Δρίβα και η Σοφία Σταυρακάκη
Πρωτότυπη μουσική (επί σκηνής): Ηλίας Κουρτπαρασίδης
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Θένια Καρλάφτη
Φωτογραφία: Γκίκας Μελαχροινός
Βίντεο: Μαρία Σιδηροπούλου
Παραγωγή: ΘΕΑΜΑ 2022
Διάρκεια: 50′
Εισιτήρια
Γενική Είσοδος: 12 ευρώ
Μειωμένο (Φοιτητές -Ανάπηρα άτομα – Συνοδοί αναπήρων – Άνεργοι- Συνταξιούχοι): 8 ευρώ
Προπώληση: www.viva.gr

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΜΑ

Το ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία), http://www.theamatheater.gr, αποτελεί το πρώτο επαγγελματικό θέατρο στην Ελλάδα με ανάπηρους και μη ανάπηρους ηθοποιούς. Μαζί με την επίσης συμπεριληπτική ομάδα χορού ΈΞΙΣ, δημιούργησε το πρώτο στη χώρα μας εργαστήρι συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στο Θέατρο και τον Χορό, το ΊΣΟΝ http://www.ison.com.gr (Μελενίκου 33, Γκάζι-Βοτανικός).

Το 2010, παρουσίασε το πρώτο του έργο, τη «Λάμια», ένα έργο της Λίνας Αμπντελχαμίντ, που αποτελούσε θεατρική αναπροσαρμογή του μύθου της Λάμιας. Το 2011, παρουσίασε την παράσταση «Ήρωες και Μύθοι», μία σκηνική δημιουργία βασισμένη σε μονολόγους από τα κορυφαία θεατρικά έργα του Τέννεση Ουΐλλιαμς, που έκανε πρεμιέρα στην κεντρική αυλή της “Τεχνόπολις” στις 25/7/2011. Την άνοιξη του 2012, συμμετείχε στο international workshop “Act for Acting” (Avigliana-Italy) και παρουσίασε την αυτοσχεδιαστική παράσταση “Ηλέκτρα” του Σοφοκλή σε δύο μέρη: Α. Video-Art: “Electra mourning”, B. Αυτοσχεδιαστική αναπαράσταση της “σκηνής της αναγνώρισης” μεταξύ Ηλέκτρας και Ορέστη.

Την περίοδο 2012-13, παρουσιάστηκε το δραματικό έργο «Αύριο» της Έφης Τούμπα. Το 2013, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο του «Έτους Καβάφη 2013», παρουσίασε την παράσταση «Κ. Π. Καβάφης: Επάγγελμα Ποιητής». Το 2014, το «ΘΕΑΜΑ» ανέβασε το θεατρικό έργο του E. Albee, «Η Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου» (The Zoo Story), που περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα με τελευταίο σταθμό το θέατρο Εμπρός, στις 29 Μαρτίου 2015, στο πλαίσιο του 3ου Αντιφασιστικού Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, εκπροσωπώντας την “Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία”.

Η Ελιάνα Περηφάνου και η Μαρία Σιδηροπούλου δημιούργησαν για την ομάδα με αμεσότητα και ευαισθησία το ντοκιμαντέρ “Spectacle” (ΘΕΑΜΑ), που περιγράφει την προετοιμασία της παράστασης “Η Ιστορία του Ζωολογικού Κήπου” σε όλα τα στάδια. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε σε πολλές χώρες του εξωτερικού, ενώ η ΝΕΡΙΤ Plus, τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου (27 Μαρτίου 2015), πρόβαλε το ντοκιμαντέρ τη συγκεκριμένη μέρα.

Το 2015, το «ΘΕΑΜΑ» παρουσίασε το έργο του κορυφαίου εκπροσώπου του Θεάτρου του Παραλόγου Eugène Ionesco, «Ιάκωβος ή η Υποταγή» (Jacques ou la Soumission). Στις 3 Δεκεμβρίου 2015, παρουσιάστηκε στο θέατρο Απόλλων στη Σύρο η performance «Φιλοκτήτης», βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή. Στις 29 Μαΐου 2016, στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» του Πανεπιστημίου Πατρών, παρουσίασε την performance «Έρημοι: Κασσάνδρα-Φιλοκτήτης», βασισμένη σε υπερκείμενα της Σοφίας Σταυρακάκη και Απολλωνίας Τσαντά στην «Αλεξάνδρα» του Λυκόφρονα και στον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή αντίστοιχα, για τη λήξη του 1ου Συμποσίου Πρόσληψης Κλασικών Κειμένων, με γενικό τίτλο «Συνέχειες κι Ασυνέχειες στην Πρόσληψη Κλασικών Κειμένων», που διοργανώθηκε από το τμήμα Φιλολογίας (ερευνητική ομάδα «Jocasta Classical Reception») του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε συνεργασία με την NGO OCEAN, συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα EDUCATHE+ στο πλαίσιο Erasmus+.

Στις 13 και 14 Ιουλίου 2016, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, παρουσίασε στη σκηνή “Ν. Κούρκουλος” του Εθνικού Θεάτρου την τραγωδία “Πέρσες” του Αισχύλου, σε μετάφραση – σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου.

Τον Μάιο του 2017, παρουσίασε στην Αγγλία (Brighton Fringe Fest & Theatro Technis of London), με διθυραμβικές κριτικές υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ, το θεατρικό έργο της Σοφίας Σταυρακάκη, με τίτλο “Blindfold-The Night of the Hunt”.

Τον Ιούλιο του 2018, η προβολή της παράστασης «Ιάκωβος ή Υποταγή» στο Κανάλι της Βουλής αποτέλεσε την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση στην Ελλάδα έργου με Έλληνες ανάπηρους καλλιτέχνες σε prime time ζώνη, με SDH υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους τηλεθεατές. Η παράσταση προβλήθηκε σε επανάληψη στις 27 Μαρτίου 2019 – Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Το 2018, ανέβασε σε πανελλήνια πρώτη το έργο του J. P. Sartre, “Νεκρασόφ (Nekrassov)”, στο Από Μηχανής Θέατρο, ενώ τη θερινή περίοδο παρουσίασε την “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, σε συνσκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου και Ελιάνας Περηφάνου, και περιόδευσε στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ της χώρας (Θέατρο Πέτρας – Φεστιβάλ Βόλου – Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου – Δημοτικό Ωδείο Λάρισας – Θέατρο “Αλέξης Μινωτής” Αιγάλεω, κ.ά.).

Τη χειμερινή περίοδο 2018-2019, εγκαινίασε την παιδική του σκηνή, με το έργο “Νάρκισσος και Ηχώ… και άλλες μεταμορφώσεις”, της Ελιάνας Περηφάνου και του Βασίλη Οικονόμου. Η παιδική σκηνή συνέχισε επιτυχώς και κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο (2019-2020), με το έργο “Το δικό μας παραμύθι: μια μουσικός, μια καρακάξα, κι ένας κάστορας”, σε κείμενο και σκηνοθεσία Ελιάνας Περηφάνου. Την ίδια περίοδο ανέβασε στο θέατρο ΊΣΟΝ το θεατρικό μονόλογο του Κώστα Λάκη, “Ο κύριος Ρεμ”, σε σκηνοθεσία κι ερμηνεία Βασίλη Οικονόμου, και στη συνέχεια περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα (Θεατρικό εργαστήρι Πρέβεζας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του “Rodi Festival”, στο συνεδριακό κέντρο Αιγίου, στα “Σικυώνια 2019” στο Κιάτο, κ.ά.).

Ακόμη και κατά την χειμερινή σεζόν 2020-2021, πάρα τις αντιξοότητες που έφερε στον χώρο του θεάματος η πανδημία του Covid-19, η ομάδα μας δεν έμεινε αδρανής. Καταφύγαμε στη σύγχρονη λύση της live-streaming μετάδοσης και παρουσιάσαμε στο κοινό τον θεατρικό μονόλογο “ΜΕΤΑΞΙΑ” του Κώστα Λάκη, σε σκηνοθεσία του Βασίλη Οικονόμου, πρωτότυπη μουσική του Ηλία Κουρτπαρασίδη, και ερμηνεία της Έλης Δρίβα, της πρώτης ανάπηρης ηθοποιού και χρήστριας αναπηρικού αμαξιδίου εγγεγραμμένης στο ΣΕΗ – Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Την τρέχουσα περίοδο η επαγγελματική θεατρική ομάδα συμμετέχοντας σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα της Δημιουργικής Ευρώπης (Creative Europe) με τίτλο POWER (https://power-creative.eu/) παρουσίασε (πρεμιέρα) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας στις 7 Δεκεμβρίου 2021 την ταινία (filmed performance)  με τίτλο “Όλοι Ερχόμαστε από Κάπου” (“We all come from Sοmewhere”) μια συνδημιουργία που προέκυψε από τη σύμπραξη τεσσάρων επαγγελματικών θεατρικών ομάδων από Ιρλανδία, Ιταλία, Τσεχία και την Ελλάδα. Την ταινία μπορείτε να την παρακολουθήσετε δωρεάν με υπότιτλους σε τέσσερις διαφορετικές γλώσσες στο: https://weallcomefromsomewhere.com/

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΜΑ

Κριτική του Simon Jennerμετά τις παραστάσεις στο Φεστιβάλ Fringeστο BRIGHTON

…The wonder is they inhabit such a controlled precisely notated scenario so effortlessly; it’s both occlusive and spoken in a second or third language by at least two actors with disabilities, yet delivery is faultless.
http://fringereview.co.uk/review/brighton-fringe/2017/blindfold-the-night-of-the-hunt/

ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ» – 8 Απριλίου 2017

Ο σκηνοθέτης Βασίλης Οικονόμου και οι ηθοποιοί Μιχάλης Ταμπούκας και Πάνος Ζουρνατζίδης μιλούν στον Ανδρέα Ροδίτη και στη Σόνια Φίλη για το θέατρο, νέες παραστάσεις, το «BlindfoldThe Night of the Hunt» στην Αγγλία, το «Lebensraum» του Θανάση Τριαρίδη, τη συμβολή της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία στην άρση της οπισθοδρομικής απαγόρευσης σπουδών υποκριτικής σε ΑμεΑ στην Ελλάδα και την εξέλιξη της παιδείας («ΣΤΑΣΗ ΕΡΤ», ΕΡΤ1, 18 Απριλίου 2017).
https://www.youtube.com/watch?v=-mRci2Inffk

Επαγγελματικό θέατρο από άτομα με αναπηρία / CNN, Κώστας Πλιάκος

…Στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ Αθηνών, όσοι αγαπούν το θέατρο είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε πρώτη επαφή με την θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ

Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη θεατρική ομάδα καθώς απαρτίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της από άτομα με αναπηρία. Είναι η μοναδική επαγγελματική ομάδα στην Ελλάδα που αποτελείται από ηθοποιούς με αναπηρία και δεν είναι και πολύ καινούργια. Διανύει ήδη τον έκτο χρόνο παρουσίας της στα θεατρικά σανίδια, έχει παρουσιάσει τις δουλειές της στο εξωτερικό και σύντομα θα ξεκινήσει μια νέα περιοδεία.
Το βασικό όμως που έχει κατακτήσει είναι ότι, ξεπερνώντας τις αντικειμενικές δυσκολίες που μπορεί να προκαλέσει η αναπηρία, σε έναν κόσμο -ειδικά στην Ελλάδα – που είναι φτιαγμένος για μη ανάπηρους, έπεισε το κοινό ότι η αναπηρία είναι μια κατάσταση που δεν εμποδίζει, ή δεν θα πρέπει να εμποδίζει αυτούς τους ανθρώπους να ασχοληθούν με το θέατρο και την τέχνη γενικότερα, σε επαγγελματικό επίπεδο…
http://www.cnn.gr/style/politismos/story/48241/epaggelmatiko-theatro-apo-atoma-me-anapiria

ΘΕ.ΑΜ.Α. του ταλέντου και της επιμονής / ΤΟ ΒΗΜΑ, Βίδος Κοσμάς

Το δραστήριο Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία στον έβδομο χρόνο της λειτουργίας του ετοιμάζεται να παρουσιάσει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλέους και ακολούθως, σε πανελλήνια πρεμιέρα, τη σάτιρα του Σαρτρ «Νεκρασόφ»…
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=886222

Κάνουμε τέχνη, όχι τέχνη με ειδικές ανάγκες / ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / Έφη Μαρίνου

Δεν είναι μια οποιαδήποτε παράσταση. Κι αυτό όχι επειδή συμμετέχουν άτομα με αναπηρία, αλλά γιατί ακριβώς αυτοί οι συγκεκριμένοι ηθοποιοί δούλεψαν με πείσμα, μεράκι, πίστη στο θέατρο και κατάφεραν ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Οι «Πέρσες» του Αισχύλου παρουσιάστηκαν από την ομάδα ΘΕΑΜΑ (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία) τον περασμένο Ιούλιο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου) καθηλώνοντας τους θεατές…
http://www.efsyn.gr/arthro/kanoyme-tehni-ohi-tehni-me-eidikes-anagkes

«ΘΕΑΜΑ για όλους» στην εκπομπή «Συνάντηση» Κανάλι της Βουλής 3/12/16
https://www.youtube.com/watch?v=_iS6JKevhxI

ΠΕΡΣΕΣ/ ΕΡΤ
https://www.youtube.com/watch?v=c2_sp3lOZfc

«Αντιγόνη–Πράξις Ι» από το ΘΕΑΜΑ(«Ελευθερία» Λάρισας, 14/12/2021)

ΘΕΑΜΑ με θέατρο και Κινηματογράφο(ΤΟ ΒΗΜΑ, κείμενο: Γιάννης Ζουμπουλάκης, 01/12/2021)