Αντικειμενοφιλία – Καθώς ο κόσμος προχωρά και εξελίσσεται όλα σταδιακά γίνονται περίπλοκα. Η διατήρηση των ανθρώπινων επαφών, η επίτευξη επιτυχίας, η αναζήτηση της ευχαρίστησης σ’ ένα κόσμο γεμάτο με τόσα διαφορετικά pins, usernames και passwords φαντάζει ολοκληρωτικά δύσκολη.
Η ανθρώπινη σκέψη μοιάζει να καταπίνει τη μία μετά την άλλη τάσεις, ιδέες, πόκετ φιλοσοφίες.
Καθώς τολμάμε περισσότερο στα πράγματα, παράξενα γεγονότα αναδύονται κάθε στιγμή. Νέα στοιχεία για τη σεξουαλική υγεία εμφανίζονται επίσης. Ένα από τα πολλά τέτοια νεοτερικά φαινόμενα είναι η τάση μερικών ανθρώπων να έλκονται σεξουαλικά από αντικείμενα.
Το φαινόμενο ονομάζεται «αντικειμενοφιλία» και υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού που μπορεί να περιγραφεί ως αντικειμενόφιλο. Οι συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων συνεχίζονται για το εάν πρόκειται για ιατρική κατάσταση ή όχι.
Όσοι έχουν αντικειμενοφιλία μπορούν να νιώσουν έλξη, αγάπη και μπορούν ακόμη και να αφοσιωθούν σε αντικείμενα που γίνονται σύντροφοί τους.
Μερικά από αυτά τα άτομα πιστεύουν στον ανιμισμό και θεωρούν ότι αυτές οι μη ανθρώπινες οντότητες είναι πνευματικά όντα. Δεν αυτοχαρακτηρίζονται ως φετιχιστές επειδή δεν χρησιμοποιούν τα αντικείμενα για να ενισχύσουν τη σεξουαλική τους ευχαρίστηση, τα αντικείμενα αποτελούν το μοναδικό πράγμα που επιθυμούν και τα ερωτεύονται.
Είναι η αντικειμενοφιλία μια παραφιλία, μια διαταραχή, μια ασθένεια;
Οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι το έχουν λένε επίσης ότι δεν μπορούσαν να ερωτευτούν έναν άνθρωπο επειδή δεν αισθάνονται έλξη για αυτόν. Από την άλλη πλευρά, η έλξη δεν είναι το μόνο πράγμα που καθορίζει την αγάπη και όταν πρόκειται για άλλες ανάγκες όπως η επικοινωνία και η συναισθηματική υποστήριξη, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να τα αισθανθείς με ένα αντικείμενο. Ενδέχεται ωστόσο αυτοί οι άνθρωποι να έχουν βρει ένα νέο νόημα στην αγάπη χωρίς ανταπόκριση και χωρίς όρους.
Συχνά, μια παραφιλία μπορεί να είναι απαραίτητη για το άτομο που την έχει προκειμένου να λειτουργήσει σεξουαλικά, παρά το γεγονός ότι μπορεί ταυτόχρονα να είναι πηγή σημαντικού άγχους.
Η παραφιλία μπορεί να οδηγήσει σε προσωπικά, κοινωνικά και επαγγελματικά προβλήματα και ένα άτομο να χαρακτηριστεί ως «διεστραμμένο». Οι σχετικές συμπεριφορές μπορεί να έχουν σοβαρές κοινωνικές και νομικές συνέπειες.
Η παιδοφιλία, η ηδονοβλεψία, η εφαψιμανία, η επιδειξιομανία είναι εγκληματικές πράξεις στα περισσότερα νομοθετικά σώματα. Ο σεξουαλικός σαδισμός και ο σεξουαλικός μαζοχισμός θεωρούνται επίσης κατηγορίες της παραφιλίας.
•Το να έχεις παραφιλικές φαντασιώσεις ή συμπεριφορά, ωστόσο, δεν σημαίνει πάντα ότι το άτομο έχει ψυχική ασθένεια. Οι φαντασιώσεις και οι συμπεριφορές μπορεί να υπάρχουν σε λιγότερο σοβαρές μορφές που δεν χαρακτηρίζονται δυσλειτουργικές με κανέναν τρόπο, δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη υγιών σχέσεων, δεν βλάπτουν το άτομο ή άλλους και δεν συνεπάγονται ποινικά αδικήματα. Μπορεί να περιορίζονται στη φαντασία κατά τη διάρκεια του αυνανισμού ή της σεξουαλικής επαφής με έναν σύντροφο.
Δεν είναι ξεκάθαρο τι προκαλεί την παραφιλία. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι προκαλείται από έναν σοβαρό ψυχικό τραυματισμό, όπως η σεξουαλική κακοποίηση. Άλλοι προτείνουν ότι αντικείμενα ή καταστάσεις μπορεί να γίνουν σεξουαλικά διεγερτικά εάν συσχετίζονται συχνά και επανειλημμένα με μια ευχάριστη σεξουαλική δραστηριότητα.
•Πολλές παραφιλίες ξεκινούν στην εφηβεία και συνεχίζονται στην ενήλικη ζωή. Η ένταση και η εμφάνιση των φαντασιώσεων που σχετίζονται με την παραφιλία ποικίλλει ανάλογα με το άτομο, αλλά συνήθως μειώνονται καθώς το άτομο ωριμάζει.
Οι περισσότερες περιπτώσεις παραφιλίας αντιμετωπίζονται με συμβουλευτική και θεραπεία ώστε το άτομο να βοηθηθεί και να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του. Τα φάρμακα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του ψυχαναγκασμού που σχετίζεται με την παραφιλία και να μειώσουν τον αριθμό των αποκλίνουσων σεξουαλικών φαντασιώσεων και συμπεριφορών. Για να είναι πιο αποτελεσματική, η θεραπεία για την παραφιλία πρέπει να παρέχεται σε μακροχρόνια βάση.