γράφει ο Μάρκος Ψυχάρης //

Προχτές ο ΠΑΟΚ έκανε μια μεγάλη νίκη για την πορεία του στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Αντίπαλός του ήταν ομάδα τουρκική. Η Μπεσίκτας. Πέρα από όσα είδαμε, όσα έγιναν στον αγωνιστικό χώρο, το ματς ήταν καλό, είχε πολλά γκολ – εδώ, στο γήπεδο αυτό – της ξεχαρβαλωμένης από εθνοπατριωτισμό πατρίδας μας, πολλοί δεν έμειναν στη νίκη της ελληνικής ομάδας κόντρα στην τουρκική. Μέρες που είναι φαντασιώθηκαν πως η νίκη, έστω και μια ποδοσφαιρική νίκη, μπορεί να γίνει το χάπι τόνωσης τού προς αναζήτηση εθνικού τους “εγώ”.
Ας μείνουμε για λίγο – όσο πιο λίγο γίνεται – στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι ποδοσφαιριστές που εμφανίστηκαν στον αγωνιστικό χώρο μειοψηφία ήταν.
•Πάμε όμως σε κάτι άλλο. Ποιοι είναι οι οπαδοί της Μπεσίκτας, της ομάδας που κέρδισε προχτές ο ΠΑΟΚ; Πώς αυτοπροσδιορίζονται στην κοινωνία της Κωνσταντινούπολης; Ποια η δράση τους;  
Ας γυρίσουμε χρόνια πίσω. Στο 2012. Στις μέρες που η απόφαση της κυβέρνησης, του τότε πρωθυπουργού Ερντογάν, να χτίσει εμπορικό κέντρο στο πάρκο Γκεζί δεν πυροδότησε απλά σειρά επεισοδίων στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Κατέληξε να γίνει τσουνάμι διαμαρτυρίας εναντίον του. Εκείνη η περίοδος σημαδεύτηκε από θανάτους διαδηλωτών, πολλών τραυματιών και αναρίθμητων συλλήψεων ανθρώπων που θέλησαν να διαμαρτυρηθούν στις αποφάσεις του Τούρκου πρωθυπουργού. Οι Çarşı, οι οργανωμένοι οπαδοί της Μπεσίκτας, στη διάρκεια των επεισοδίων στην πλατεία Ταξίμ έγιναν σύμβολο της κοινωνικής διαμαρτυρίας. Συγκρούστηκαν ευθέως με την τουρκική αστυνομία. Το κοινό της Μπεσίκτας είναι πραγματικά ετερόκλητο και ανοιχτό στις διαφορετικές θρησκείες, καταγωγές, μειονότητες.
Την πρώτη μέρα των διαδηλώσεων οι Çarşı ήταν διστακτικοί, όχι σίγουροι αν θα έπαιρναν μέρος στις διαμαρτυρίες. Η θέα της άδικης κρατικής βίας, σύμφωνα με τους ίδιους, τους εξόργισε. Ήταν μια βραδιά που η αστυνομία έλουσε το κέντρο της Πόλης με δακρυγόνα. Ήταν εκείνη η βραδιά που τα δελτία ειδήσεων προέβαλαν ρεπορτάζ με την αστυνομία να κυνηγά και να χτυπά αδιάκριτα νέους και ηλικιωμένους, να διώκει διαδηλωτές και να βρέχει με κανόνια νερού οπουδήποτε αναζητούσαν καταφύγιο, τα εστιατόρια, ξενοδοχεία, ακόμα και νοσοκομεία.
Αστυνομικά οχήματα έπεφταν πάνω σε σώματα διαδηλωτών, αστυνομικά γκλομπς άνοιξαν κεφάλια. “Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε άπραγοι” δήλωσαν οι Çarşı. Χιλιάδες από αυτούς συγκεντρώθηκαν στο γήπεδο της ομάδας τη δεύτερη μέρα των διαμαρτυριών. Και από εκεί διαδήλωσαν μέχρι την πλατεία Ταξίμ, το θέατρο των επεισοδίων. Ο Ερντογάν, τότε, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές ως κοινούς πλιατσικολόγους και οι Çarşı υιοθέτησαν με χαρά αυτό τον τίτλο. Οι “Πλιατσικολόγοι έρχονται” έγινε το σύνθημα στα στόματα των οπαδών της Μπεσίκτας καθώς έμπαιναν στην πλατεία φορώντας της ασπρόμαυρες φανέλες της ποδοσφαιρικής ομάδας που υποστηρίζουν. 
•Το ματς έχει τελειώσει, σχεδόν, εδώ και δύο μέρες. Ακόμα ζεις με τη φαντασίωση πως νίκησες εχθρό σου;
“File:POMA Bulldozer Hijacked by Carsi at Gezi protests.jpg” by Gezginrocker is licensed under CC BY-SA 3.0