Λήψη φωτογραφίας από © Εύα Λαμπαρέρο Αθπελέτα //

Ο διάλογος γύρω από την κάνναβη πρέπει ν’ ανοίξει. Εννοείται χωρίς ηθικοπλαστικές αγγιλώσεις.  Ο Δημήτρης Γερονίκος είναι γεωπόνος. Έχει άποψη για το θέμα.

– Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που αφορά την καλλιέργεια και αυτοκαλλιέργεια κάνναβης στην Ελλάδα;

– Χρειάζεται να δούμε το θέμα της καλλιέργειας και αυτοκαλλιέργειας της Κάνναβης στην Ελλάδα με ανοιχτό μυαλό, διότι οι προοπτικές εξάπλωσης του συγκεκριμένου φυτού μπορούν να βοηθήσουν με τρόπο θετικό και καταλυτικό σε πολλά πεδία της σύγχρονης νεοελληνικής πραγματικότητας. Αποτελεί ένα φυτό με εξαιρετικές ιδιότητες κι ευρύ φάσμα χρήσεων από την κλωστοϋφαντουργία, την παραγωγή χαρτιού κι ενέργειας, ως την φαρμακολογία. Με δεδομένο ότι η καλλιέργεια Κάνναβης για φαρμακευτικούς ή και αναδημιουργικούς λόγους, συνεχίζει να τελεί υπό καθεστώς παρανομίας, είναι ανάγκη να προσεγγίσουμε το θέμα με σαφήνεια. Ουσιαστικά έχει νομιμοποιηθεί η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης, της οποίας οι ίνες προέρχονται από τα στελέχη των φυτών, δεν έχει συμβεί όμως κάτι ανάλογο για την καλλιέργεια του θηλυκού φυτού ορισμένων ποικιλιών που είναι πλούσιες σε ρητίνες, μεταξύ των οποίων η τετραϋδροκανναβιδιόλης (THC). Εδώ, χρειάζεται να τονίσουμε επιστημονικά ότι μόνο το THC εμφανίζει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα βότανο με ευρείες θεραπευτικές χρήσεις σε όλη την έκταση του πλανήτη και με γνωστή αρχή πριν από 12000 περίπου χρόνια στην Ασία. Το προαναφερόμενο ιδιότυπο νομικό καθεστώς, να είναι δηλαδή νόμιμη η καλλιέργεια του αρσενικού αλλά όχι αυτή του θηλυκού φυτού ως παραγωγού της τετραϋδροκανναβιδιόλης, έχει ως συνέπεια την απώλεια σπουδαίων πόρων που θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν την παραγωγή και να προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις σε πολλά θέματα της κοινωνίας μας.

– Λέμε πως υπάρχουν τρεις τύποι κάνναβης. Ιατρική, αναδημιουργική, βιομηχανική. Ποιος από τους παραπάνω, κατά την γνώμη σου, τύπος μπορεί να καλλιεργηθεί ευκολότερα στην Ελλάδα;

– Οι τρεις αυτοί τύποι αποτελούν χαρακτηριστικά στοιχεία για την καλλιέργεια της Κάνναβης στο σύνολό της, είτε μιλάμε για αρσενικό είτε για θηλυκό φυτό. Με την πάροδο του χρόνου έχουν δημιουργηθεί ποικιλίες μέσα από φυσική επιλογή, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί ανάλογα στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες του κάθε οικοσυστήματος. Υπάρχουν ποικιλίες οι οποίες για παράδειγμα δίδουν εξαιρετικής ποιότητας φυτικές ίνες, όπως επίσης και ποικιλίες που προσφέρουν καρπούς με εξαιρετικές διατροφικές ή/και θεραπευτικές – αναδημιουργικές ιδιότητες. Παράλληλα στην Ελλάδα συναντούμε το μεγάλο πλεονέκτημα της έντονης και διαρκούς εναλλαγής των οικοσυστημάτων με άμεση συνέπεια την πλούσια βιοποικιλότητα. Αυτό προσφέρει τη δυνατότατα να παραχθούν τοπικές ποικιλίες με εξαιρετικά χαρακτηριστικά για όποια χρήση κι αν προορίζεται το φυτό. Το μεγάλο δηλαδή φυσικό πλεονέκτημα των οικοσυστημάτων που ζούμε, μπορεί να λειτουργήσει ευεγερτικά για την εξάπλωση της καλλιέργειας της Κάνναβης σε όλη τη χώρα, είτε προορίζεται για βιομηχανική, ιατρική ή αναδημιουργική χρήση.

•Είναι χρήσιμο και αναγκαίο πλέον, ν’ ανοίξει μέσα στην κοινωνία ένα ευρύς διάλογος δίχως προκαταλήψεις. Σήμερα σε ό,τι αφορά στην καλλιέργεια της Κάνναβης, αν και βρισκόμαστε σε καλύτερο επίπεδο απ’ ότι πριν 5 χρόνια τουλάχιστο για τη βιομηχανική, χρειάζεται να προωθήσουμε με ψυχραιμία και σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους αποτελεί αδήριτη ανάγκη η απελευθέρωση της καλλιέργειας για την κάλυψη φαρμακευτικών αναγκών. Κρίνω ότι πρόκειται για ένα φυτό, που μπορεί με πραγματικά συνεταιριστική βάση οργάνωσης της παραγωγής, να δώσει σημαντικές λύσεις σε προβλήματα που βιώνουμε εδώ και χρόνια μέσα στην κοινωνία όπως για παράδειγμα η δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

– Η αντιαπαγόρευση της Κάνναβης τι ανακατατάξεις θα φέρει σε κοινωνικό επίπεδο;

– Οι ανακατατάξεις πρόκειται να είναι ρηξικέλευθες, καθώς μπορούν να χαράξουν νέους δρόμους σε κοινωνία, πολιτική, οικονομία, κ.τ.λ.. Σαφέστατα η αντιαπαγόρευση της Κάνναβης σημαίνει απεξάρτηση των χρηστών από μαφιόζικα κυκλώματα αλλά κι ενδεχομένως κάποιους διεφθαρμένους Πολιτειακούς παράγοντες που ορισμένες φορές χρησιμοποιούν τη θέση εξουσίας (αστυνομική, δικαστική, πολιτική, δικηγορική κ.τ.λ.) που κατέχουν για τον προσπορισμό ιδωτικού οφέλους εις βάρος του κοινωνικού συνόλου, συντηρώντας ουσιαστικά τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση. Αν εξετάσουμε και οικονομικά το όλο θέμα, τότε διαπιστώνουμε ότι μέσα από μια ψύχραιμη ολοκληρωμένη ρύθμιση της Κάνναβης, τα χρήματα που σήμερα διακινούνται μέσω του παραεμπορίου είναι εφικτό να καταλήγουν σε νόμιμες επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζομένους δημιουργώντας πολλές νέες θέσεις εργασίας. Οπότε το κράτος πρόκειται να ωφεληθεί ουσιαστικά από αυτόν τον καινούργιο κύκλο εργασιών που ανοίγει, μέσω της ορθολογικής φορολόγησης και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος φυσικά θα βελτιωθεί προς όφελος του χρήστη κι εν τέλει της κοινωνίας, ενώ σε άμεσο χρόνο με σωστό προγραμματισμό μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για τις ελληνικές εξαγωγές, ενιχύοντας κατά πολύ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.

– Πόσο συμφέρουσα μπορεί να είναι η παραγωγή κάνναβης για τους Έλληνες γεωργούς;

– Οπωσδήποτε το γεγονός ότι μιλάμε για ένα φυτό που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια στα οικοσυστήματα που ζούμε – παρόλη την αμείλικτη δίωξη που έχει υποστεί – σημαίνει ότι προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τους Έλληνες γεωργούς. Βέβαια, το πρωτεύον στοιχείο που χρειάζεται να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη είναι το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε συνάρτηση με την κατεύθυνση της παραγωγής, το επιπέδου τεχνογνωσίας του παραγωγού και τις δυνατότητες του οικοσυστήματος που σχεδιάζεται να εισαχθεί η καλλιέργεια. Αποτελεί πολύ σπουδαίο στοιχείο που επιδρά καθοριστικά στη βιωσιμότητα της οποιαδήποτε επιχείρησης σε βάθος χρόνου. Φανταστείτε να μπορούσε να προκύψει ένα οργανωμένο σχέδιο γεωτεχνικού πειραματισμού, το αποτέλεσμα του οποίου να ήταν η παραγωγή τοπικών ποικιλιών Κάνναβης ανά γεωγραφική περιοχή της χώρας. Αυτό σημαίνει εξοικονόμηση πόρων από εισαγωγές φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού (σπόρους) αλλά και δημιουργία προϋποθέσεων για κατοχύρωση ονόματος ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων ανάλογα με τις γεωγραφικές ζώνες, με απώτερο σκοπό τις εξαγωγές τόσο των προϊόντων αυτών όσο και της τεχνογνωσίας της εφαρμόζουσας καλλιέργειας. Με βάση αυτήν τη φιλοσοφία και υπογραμμίζοντας το θέμα της οργάνωσης της παραγωγής με συνεργατική, συνεταιριστική και αυτοδιαχειριστική αντίληψη, θεωρώ ότι πρόκειται για μία καλλιέργεια που μπορεί να αλλάξει άρδην και να βελτιώσει ουσιαστικά τις συνθήκες της γεωργικής παραγωγής προς όφελος των Ελλήνων καλλιεργητών με αύξηση των εισοδημάτων τους, ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και την τελική ουσιαστική ενδυνάμωση της εθνικής οικονομίας της χώρας που ζούμε.