Εκατοντάδες άνθρωποι προσφέρονται εθελοντικά να μολυνθούν με κορονοϊό. Είναι αυτή η εποχή που είναι σημαντική η επιτάχυνση για την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορονοϊού με τη σκόπιμη μόλυνση υγιών, νέων εθελοντών από τον ιό. Μια τέτοια προσπάθεια έχει προσελκύσει περίπου 1.500 πιθανούς εθελοντές για αυτήν την αμφιλεγόμενη προσέγγιση, γνωστή ως δοκιμή της ανθρώπινης πρόκλησης.

Η προσπάθεια, που ονομάζεται 1Day Sooner, δεν σχετίζεται με ομάδες ή εταιρείες που αναπτύσσουν ή χρηματοδοτούν εμβόλια κορονοϊού. Ωστόσο, ο συνιδρυτής Τζος Μόρρισον ελπίζει να δείξει ότι υπάρχει ευρεία υποστήριξη στις δοκιμές ανθρώπινης πρόκλησης, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κορονοϊού πιο γρήγορα από τις τυπικές δοκιμές.

Οι τυπικές δοκιμές εμβολίων χρειάζονται πολύ χρόνο επειδή χιλιάδες άνθρωποι λαμβάνουν είτε εμβόλιο είτε πλασέμπο και οι ερευνητές παρακολουθούν ποιος μολύνεται κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους ζωής. Μια μελέτη πρόκλησης θα μπορούσε θεωρητικά να είναι πολύ ταχύτερη: μια πολύ μικρότερη ομάδα εθελοντών θα λάβει ένα υποψήφιο εμβόλιο και στη συνέχεια θα προσβληθεί σκόπιμα με τον ιό, για να κριθεί η αποτελεσματικότητα της ανοσοποίησης.

Θέλουμε να συγκεντρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που θέλουν να το κάνουν αυτό και να τους προετοιμάσουμε κατάλληλα για να μπορούν να συμμετάσχουν σε δοκιμές πρόκλησης σε περίπτωση που συμβούν”, λέει ο Μόρρισον, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της ομάδας Waitlist Zeroυ για την υπεράσπιση της δωρεάς οργάνων. “Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις της δημόσιας πολιτικής σχετικά με τις δοκιμές πρόκλησης θα διαμορφωθούν καλύτερα, εάν επισημανθεί η φωνή των ατόμων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε ανάλογες δοκιμές.”

•Ο Μόρρισον λέει ότι οι άνθρωποι που έχουν εγγραφεί για να συμμετάσχουν σε μια πρόκληση δοκιμής τείνουν να είναι νέοι, ζουν σε αστικές περιοχές και έχουν μεγάλο κίνητρο να κάνουν κάτι εποικοδομητικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.  Δηλώνει: «Πολλοί σημειώνουν ότι αναγνωρίζουν τον κίνδυνο, αλλά πιστεύουν ότι τα οφέλη της επίσπευσης του εμβολίου είναι τόσο τεράστια που αξίζει τον κόπο»

Έχουν διεξαχθεί μελέτες πρόκλησης στο παρελθόν για ασθένειες όπως η γρίπη και η ελονοσία. Μια ομάδα με επικεφαλής τον βιοηθικό, Nir Eyal, στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick, Νιου Τζέρσεϊ, υποστήριξε ότι μια δοκιμή ανθρώπινης πρόκλησης θα μπορούσε να διεξαχθεί με ασφάλεια και ηθική, σε μια δημοσίευση στο The Journal of Infectious Diseases τον περασμένο μήνα.

•Η προσέγγιση αυτή κερδίζει επίσης κάποια πολιτική υποστήριξη. Την περασμένη εβδομάδα, 35 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Μπιλ Φόστερ (από τους Δημοκρατικούς, Ιλλινόις) και τη Ντόνα Σαλάλα (από τους Δημοκρατικούς της Φλόριντα), κάλεσαν τον διευθυντή του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Alex Azar να εξετάσει τις δοκιμές ανθρώπινης πρόκλησης εμβολίων κορανοϊού.

Ο Τσάρλι Γουέλερ, επικεφαλής του προγράμματος εμβολίων στο Wellcome, ένας χρηματοδότης για τη βιοϊατρική έρευνα στο Λονδίνο, λέει ότι οι φιλανθρωπικές οργανώσεις έχουν αρχίσει να συζητούν την ηθική και τη διαχείριση μιας δοκιμής ανθρώπινης πρόκλησης για ένα εμβόλιο κορονοϊού. Αλλά λέει ότι δεν είναι ξεκάθαρο, αν μια τέτοια δοκιμή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίων. Οι ερευνητές πρέπει πρώτα να καθορίσουν το πώς να εκθέσουν τους ανθρώπους στον ιό όσο το δυνατόν με περισσότερη ασφάλεια και να εξετάσουν τη δεοντολογία αυτών των ερευνών, ακόμα και το αν αυτές μπορούν να διεξαχθούν ή όχι. “Νομίζω ότι υπάρχει δυνατότητα”, προσθέτει ο Γουέλερ, “αλλά έχουμε πολλές ακόμα ερωτήσεις για να καταλάβουμε, αν μπορεί να βοηθήσει στα χρονοδιαγράμματα που έχουμε.”

πηγή: nature