επιμέλεια: Νίκος Βλάχος //
Η ναρκισσιστική συμπεριφορά στον κυβερνοχώρο δεν περιορίζεται στη ματαιοδοξία και στον εγωκεντρισμό. Το πράγμα δεν τελειώνει στη μια καλομελετημένη σέλφι προορισμένη να σκίσει σε likes. Έχει ποικίλες, σκοτεινές αποχρώσεις, που απηχούν τη μισανθρωπική φύση της.
Οι άνθρωποι μοιράζονται τις εικόνες τους στο διαδίκτυο για διάφορους λόγους και σε διάφορες περιστάσεις. Ναρκισσιστές, στο ίντερνετ, δεν είναι, μόνο, εκείνοι που ποστάρουν απλώς τον εαυτό τους σε πόζες που κολακεύουν. Είναι συχνά εκείνοι που εκφοβίζουν, παρενοχλούν και καταδιώκουν άλλους στον κυβερνοχώρο. Ιδού πώς το πράττουν:
Cyberbullying – Επίμονη παρακολούθηση, έλεγχος και εξύβριση
Ένας από τους πιο ύπουλους τρόπους που οι ναρκισσιστές εκφράζουν την αλαζονική νοοτροπία τους είναι να παρακολουθούν και να ντροπιάζουν άλλους ανθρώπους.
Στη ναρκισσιστική προσωπικότητα υπάρχει μια διογκωμένη αίσθηση σπουδαιότητας του εαυτού, καθώς και η αίσθηση ενός απεριόριστου δικαιώματος άσκησης ελέγχου, κριτικής και εκφοβισμού προς τους άλλους.
Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση αντίληψη και αναγνώριση από πλευράς των ναρκισσιστών των επιπτώσεων των πράξεών τους και αν συμβαίνει αυτό, τότε μεταφράζεται ως πράξη απόλυτα ηθική και δίκαιη, αφού φυσικά δεν κάνουν ποτέ τίποτα λάθος, τίποτα ανεύθυνο, επικίνδυνο, εγκληματικό.
Για έναν ναρκισσιστή τόσο το διαδίκτυο, όσο και η πραγματική ζωή, έχουν να κάνουν με τη χειραγώγηση και τον έλεγχο ανθρώπων.
Η παρακολούθηση τού τι δημοσιεύουν οι άλλοι, η αναδημοσίευση των ποστ από μεριάς του και τα εξυβριστικά σχόλιά του, που ακολουθούν, είναι ένας δημοφιλής τρόπος να ασκεί σαδισμό και να αντλεί ικανοποίηση στην ανιαρή του ζωή. Αδυνατεί να παράξει πρωτότυπο περιεχόμενο χωρίς συγκρίσεις, φθόνο, υποτίμηση. Το να αναπαράγει λόγια άλλων του είναι αρκετό.
Οι άνθρωποι με ενσυναίσθηση δεν παρενοχλούν γνωστούς και αγνώστους στο διαδίκτυο και για κανέναν λόγο.
Ωστόσο, οι ναρκισσιστές θα το κάνουν με οργή προκειμένου να μειώσουν τον ενθουσιασμό και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου ή να καταστρέψουν την ημέρα του. Θα το κάνουν με μια αίσθηση περηφάνιας για τον εαυτό τους.
Δυστυχώς είναι πολλοί πλέον όσοι έχουν υποστεί δημόσια εξύβριση, εκφοβισμό και απειλές από αγνώστους σε σχέση με περιεχόμενο που ποστάρουν στα σόσιαλ μίντια.
Δεν είναι το άτομο λοιπόν που μοιράζεται μια φωτογραφία ή μια σκέψη του εκείνο που ευθύνεται για τις επιθέσεις που δέχεται στα σόσιαλ μίντια. Είναι ο εκφοβιστής ο μοναδικός υπεύθυνος γιατί υποβαθμίζει, επιτίθεται, προσβάλλει και κακοποιεί στο πλαίσιο ενός βήματος που του δίνει ο ιστός. Καταχράται ελευθερίες, ασκεί βίαιη εξουσία. Μετατρέπεται σε κύριο φορέα αντικοινωνικότητας.
Εκφοβισμός στον κυβερνοχώρο (cyberbullying) και trolls.
Οι ναρκισσιστές απολαμβάνουν τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Δημοσιεύουν προκλητικά σχόλια, απειλές και σκληρές προσβολές, που επισύρουν νομικές κυρώσεις. Υπάρχουν ακόμα και “επαγγελματίες” του είδους με πολλαπλές, ψεύτικες διαδικτυακές ταυτότητες με αποκλειστικό στόχο να χλευάζουν άλλους. Αυτοί είναι τα γνωστά, σε όλους πια, trolls.
Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι ενώ τα trolls αντιλαμβάνονται πώς μπορεί να αισθάνεται κάποιος για τα προσβλητικά σχόλιά τους, στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρονται καθόλου για την αρνητικότητα που προκαλούν.
Ο λόγος για τον οποίο τα trolls και οι διαδικτυακοί εκφοβιστές είναι σε θέση να κακοποιούν τόσο αποτελεσματικά (ή τουλάχιστον επίμονα), είναι επειδή αντλούν μια άρρωστη αίσθηση ευχαρίστησης από το να βλάπτουν τους άλλους. Δεν υφίστανται αρνητικές συναισθηματικές συνέπειες, όταν προκαλούν πόνο.
Cyberstalking
Οι ναρκισσιστές καταφεύγουν σε παρενόχληση και διωκτική συμπεριφορά στο διαδίκτυο, εάν δεν λάβουν την προσοχή που χρειάζονται. Είναι σύνηθες να δημιουργούν πολλούς ανώνυμους λογαριασμούς για να παρακολουθούν και να τρομοκρατούν διαρκώς ανθρώπους που απειλούν την ψευδή αίσθηση ανωτερότητας και των απεριόριστων δικαιωμάτων τους.
Παρακολουθούν ανθρώπους σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, αφήνουν προσβλητικά και απειλητικά σχόλια, γράφουν δημόσια σχόλια που παρουσιάζουν εσφαλμένα το άτομο που θέλουν να βλάψουν και προσπαθούν να του δημιουργήσουν μια αίσθηση ανασφάλειας και απειλής.
Οι ναρκισσιστές δε δέχονται το «όχι» ως απάντηση. Δεν υπάρχουν όρια και νόμοι για εκείνους. Είναι υπεράνω όλων, ατρόμητοι, παραβιαστικοί.
Πιστεύουν ότι η εκμετάλλευση είναι ένας λογικός τρόπος για να καλυφθούν οι ανάγκες τους. Είναι οι τύποι που θα σας στείλουν υπερβολικά μηνύματα στο διαδίκτυο απαιτώντας απάντηση, ακόμα κι αν δεν τους γνωρίζετε.
Θεωρούν ότι οφείλετε να απαντήσετε. Αυτό συμβαίνει, επειδή αισθάνονται ότι δικαιούνται τον χρόνο και την ενέργειά σας, ανεξάρτητα από το αν τους χρωστάτε πραγματικά ή όχι.
Δεν είναι φυσικά μόνο οι άγνωστοι που μπορεί να συμπεριφερθούν έτσι. Πολλοί έχουν πέσει θύματα ναρκισσιστών πρώην συντρόφων ή εραστών που ασκούν κακοποίηση διαμέσου της παρενόχλησης, της επίμονης παρακολούθησης, δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων του ιδιωτικού βίου, εξύβρισης και εκφοβισμού στο διαδίκτυο, ειδικά εάν τα θύματα πήραν την πρωτοβουλία για τη διακοπή των επαφών και της σχέσης πρώτα. Αυτό αποτελεί για τους κακοποιητές του διαδικτύου επαρκή λόγο, ώστε να εξαπολύσουν την εκδικητική τους μανία.