Ο Ιβ Μοντάν δεν είχε εύκολα παιδικά χρόνια. Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1921 στην Ιταλία.

Οι γονείς τού έδωσαν το όνομα Ίβο. Ο πατέρας του, Τζιοβάνι Λίβι είχε κομμουνιστικές πεποιθήσεις.

Όταν ο Ίβο ήταν 2 ετών, η οικογένεια έφυγε από την Ιταλία για τη Μασσαλία στη Γαλλία για να αποφύγει το φασιστικό καθεστώς.

Εκεί το παιδί πήρε τη γαλλική υπηκοότητα σε ηλικία 9 ετών. Εργάστηκε ως κομμωτής στον κομμωτήριο της αδερφής του στη Μασσαλία και επίσης στις αποβάθρες ως λιμενεργάτης.

Παράλληλα με τις πολυάριθμες δουλειές που είχε, ακολούθησε καλλιτεχνική καριέρα ξεκινώντας ως τραγουδιστής. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι αναζητώντας τη φήμη.  Του δόθηκε σε μεγάλες δόσεις.

Ειρήνη Παπά και Ιβ Μοντάν στο “Ζ” του Κώστα Γαβρά

Στη γαλλική πρωτεύουσα τον εντόπισε η Έντιθ Πιάφ, η οποία ήταν τότε μεγάλη σταρ. Ο Ιβ Μοντάν έγινε εραστής της και εκείνη τον καθοδήγησε, βοηθώντας τον να ορίσει και να βελτιώσει το στυλ του και να γίνει πιο «Παριζιάνος».

Εμφανίστηκε μαζί της σε ταινίες και αποδείχθηκε ότι ήταν ένας καλός ηθοποιός. Έμεινε μαζί της για δύο χρόνια (1944-1946) προτού εκείνη τον αφήσει.

Ιβ Μοντάν και Εντίθ Πιάφ στη διάρκεια του σύντομου αλλά γεμάτου ένταση έρωτα τους

Χαρισματικός, όμορφος και με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ, ο Ιβ Μοντάν υπήρξε αδιαμφισβήτητα αγαπημένος των γυναικών.

Το 1951 παντρεύτηκε την ηθοποιό Σιμόν Σινιορέ και παρά τις εξωσυζυγικές σχέσεις του (συμπεριλαμβανομένης της Μέριλιν Μονρόε) παρέμειναν παντρεμένοι μέχρι το θάνατό της το 1985.

Κάποτε είπε «Νομίζω ότι ένας άντρας μπορεί να κάνει δύο, ίσως τρεις σχέσεις, ενώ είναι παντρεμένος. Τρεις, ωστόσο, είναι το απόλυτο μέγιστο. Μετά από αυτό, είσαι άπιστος».

Ιβ Μοντάν και Μέριλιν Μονρόε

Η αλλαγή του ονόματός του σε Ιβ Μοντάν, πολύ πιο γαλλικό, ήρθε από την παιδική του ηλικία. Η Ιταλίδα μητέρα του φώναζε “Ivo, monta (Έλα πάνω, Ίβο)” στη διάλεκτο της Τοσκάνης της γενέτειράς του, όταν ήταν ώρα να πάει σπίτι.

Ο Μοντάν περιόδευσε αρκετές φορές ως τζαζ τραγουδιστής στη Σοβιετική Ένωση και αργότερα γύρισε μια ταινία για το σοσιαλιστικό καθεστώς. Εντάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά αποχώρησε λίγο μετά τη σοβιετική εισβολή στην Τσεχοσλοβακία.

Z
Η συμμετοχή του Μοντάν στην ταινία «Το μεροκάματο τού τρόμου» του Ανρί-Ζορζ Κλουζό (1953), του έδωσε την πρώτη διεθνή αναγνώριση.
 
Οι ρόλοι που ερμήνευσε σε κινηματογραφικές παραγωγές όπως: «Ο πόλεμος τελείωσε» του Αλέν Ρενέ (1966) και, φυσικά, στην τριλογία του Κώστα Γαβρά: «Ζ» (1968), «Η ομολογία» (1970) και «Κατάσταση πολιορκίας» (1973) συνδύασαν τις καλλιτεχνικές με τις πολιτικές του ανησυχίες και αναφορές.
 
Άλλες ταινίες που κρατούσε πρωταγωνιστικό ρόλο είναι οι: «Ο κόκκινος κύκλος» του Ζαν-Πιερ Μελβίλ (1971), «Ζεράρ και Ροζαλί» (1972) και «Ο Βενσέν, ο Φρανσουά, ο Πωλ και οι άλλοι» (1975) του Κλοντ Σοτέ.
 

•Ο Ιβ Μοντάν πέθανε στις 9 Νοεμβρίου 1991 στην ηλικία των 70 ετών. Θάφτηκε στο νεκροταφείο Père Lachaise στο Παρίσι.