5 ΙΟΥΝΙΟΥ – 3 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΕΡΓΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ / CITY PROJECT 2020

ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΝ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ & ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ

Διονύσης Καβαλλιεράτος

Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης

Εικαστική εγκατάσταση

Επιμέλεια Πολύνα Κοσμαδάκη, Ιστορικός τέχνης, Επιμελήτρια Μουσείου Μπενάκη

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου συμπράττει φέτος με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, σε ένα τολμηρό εικαστικό και επιμελητικό εγχείρημα, που θέτει στο επίκεντρό του τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με την εικαστική δημιουργία και, ταυτόχρονα, αναδεικνύει με τρόπο εντελώς απρόσμενο για τον θεατή τον εμβληματικό χώρο του Ωδείου Ηρώδου Αττικού.

Με στόχο να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό κοντά στον πολίτη και να διευρύνει την επαφή του κοινού με τη σύγχρονη τέχνη, το NEON είχε διακριτή συμβολή στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, παρουσιάζοντας έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από τη Συλλογή Δ. Δασκαλόπουλου από το 2010.

Φέτος συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του προγράμματος Έργο στην πόλη (City Project), μέσω του οποίου γίνεται ανάθεση σε έναν καλλιτέχνη κάθε χρόνο για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου έργου σε διάλογο με έναν δημόσιο ή/και ιστορικό χώρο.

Ο Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης, που δημιουργήθηκε με ανάθεση στον Διονύση Καβαλλιεράτο, ζωντανεύει στο Ηρώδειο σε επιμέλεια Πολύνας Κοσμαδάκη, ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας του Μουσείου Μπενάκη. Πρόκειται για μια in situ εγκατάσταση, έναν κυκλικό χορό σαράντα περίπου γλυπτικών μορφών, που αναπτύσσεται στην ορχήστρα του Ηρωδείου συναρμόζοντας στοιχεία διάφορων επο­χών και πολιτισμών ‒από την προϊστορία και την αρχαιότητα ως τη μοντέρνα τέχνη, το θέατρο, τη μαζική κουλτούρα και τη λαϊκή τέχνη‒ και παραπέμπει στους τύπους, τις τελετουργίες και την κινησιολογία του αρχαίου δράματος. Σύμφωνα με την επιμελήτρια του έργου, «με σημείο αφετηρίας τις θρησκευτικές, σωματικές, κοινωνικο-πολιτικές συμπαραδηλώσεις του κυκλικού χορού –ενός τελετουργικού αλλά και μοτίβου που συναντάμε από τα προϊστορικά χρόνια– ο Καβαλλιεράτος μας μιλά για τη σημασία της κοινότητας, της συντροφικότητας, της φιλίας, του γέλιου, της χειρονομίας, της σωματικής έκφρασης».

Ένας πρωτότυπος διάλογος μεταξύ του ρωμαϊκού μνημείου και των χορευτικών μορφών του καλλιτέχνη, που αξιοποιεί την ένταση των αντιθέσεων, προσφέροντάς μας μια μοναδική εμπειρία στον απόηχο αγαπημένων φεστιβαλικών παραστάσεων.

Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη – Κυριακή 17:00 – 20:30. Δευτέρα κλειστά.

Είσοδος ελεύθερη.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών, μέχρι 20 άτομα θα εισέρχονται στον χώρο κάθε φορά.

Απαραίτητη η κράτηση θέσης.

Περισσότερες πληροφορίες: neon.org.gr

15 & 16 Ιουλιου / 21:00

ΜΟΥΣΙΚΗ

Αφιέρωμα στον Θανο Μικρούτσικο

Τους προβολείς στήσε

Μουσικές και τραγούδια από το θέατρο

Τη χρονιά που μας πέρασε, αποχαιρετήσαμε έναν μεγάλο συνθέτη, που καθόρισε, με το έργο και την παρουσία του, τη μουσική σκηνή της Ελλάδας και ανανέωσε το πολιτιστικό της τοπίο από διάφορες θεσμικές θέσεις όπως, μεταξύ άλλων, εκείνη του Υπουργού Πολιτισμού (1994-1996), του ιδρυτή και Διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και του Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (1998-1999). Πέρα από το βαθύ αποτύπωμα που άφησε στην ελληνική κοινωνία με τα πολυερμηνευμένα τραγούδια και την αντισυμβατική προσωπικότητά του, ο Θάνος Μικρούτσικος σφράγισε ανεξίτηλα και τη θεατρική μνήμη, καθώς έγραψε μουσική για περισσότερες από 90 παραστάσεις, πολλές μάλιστα από τις οποίες ήταν παραστάσεις αρχαίου δράματος που πρωτοανέβηκαν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Το φετινό πρόγραμμα ανοίγει στο Ηρώδειο με ένα τιμητικό αφιέρωμα στη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου για το θέατρο (1972-2019), ειδική παραγγελία του Φεστιβάλ, μια βραδιά που έχει για μας ιδιαίτερη και συμβολική σημασία. Ένα συγκινητικό μουσικό ταξίδι με τραγούδια, χορικά, κομμάτια για μιούζικαλ και επιθεωρήσεις, συνθέσεις που ξεπέρασαν τα όρια της θεατρικής σκηνής και αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό. Μουσική για έργα του Μπρεχτ, του Λόπε ντε Βέγκα, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, τραγούδια σε ποίηση του Ρίτσου, του Καβάφη, του Καββαδία.

Υπό την μπαγκέτα του Θύμιου Παπαδόπουλου, που ο Θάνος Μικρούτσικος τον αποκαλούσε alter ego του, θα τραγουδήσουν ο Χρήστος Θηβαίος, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Κώστας Θωμαΐδης και η Ρίτα Αντωνοπούλου. Ανάμεσα στις νότες, λέξεις και κείμενα με την υπογραφή του Οδυσσέα Ιωάννου θα ερμηνεύσει η Ρένια Λουιζίδου.

Ερμηνεύουν Χρήστος Θηβαίος, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου • Συμμετέχει η Ρένια Λουιζίδου • Κείμενα Οδυσσέας Ιωάννου • Σκηνοθετική επιμέλεια Σεσίλ Μικρούτσικου • Ενορχηστρώσεις – Διεύθυνση ορχήστρας Θύμιος Παπαδόπουλος • Μουσικοί Γιώργος Κατσίκας τύμπανα, Δημήτρης Ντουτσούλης μπάσο, Θοδωρής Οικονόμου πιάνο, Δημήτρης Αγάθος τρομπέτα, Τζίμης Σταρίδας τρομπόνι, Θύμιος Παπαδόπουλος φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνοΗχοληψία Γιώργος Κορρές, Γιώργος Κολεβέντης • Φωτισμοί Αντρέας Κούρτης • Εκτέλεση παραγωγής Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού 2020 – Μάνος Τρανταλλίδης

18 Ιουλιου / 21:00

ΜΟΥΣΙΚΗ

Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ – Γιώργος Πέτρου

Γκαλά Μπετόβεν

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με την ευκαιρία του εορτασμού των 250 χρόνων από τη γέννηση του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, παρουσιάζει ένα γκαλά αφιερωμένο στην τέχνη του κορυφαίου γερμανού μουσουργού.

Ο Μπετόβεν είναι ίσως ο οικουμενικότερος από όλους τους συνθέτες στην ιστορία της μουσικής. Με την τέχνη του άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα και ένωσε τα αισθήματα όλων των λαών του κόσμου μέσα από ήχους αιώνιους και σχεδόν αρχετυπικούς. Επαναστατικός και πρωτοπόρος, επαναπροσδιόρισε τις μουσικές φόρμες και με το ορμητικό του πάθος οδήγησε τη μουσική στο ρεύμα του Ρομαντισμού.

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ παρουσιάζει τη λαμπερή και αισιόδοξη Πρώτη Συμφωνία, τη μοναδική άρια κοντσέρτου του μεγάλου συνθέτη, με σολίστ τη διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, και το θεϊκό Τέταρτο Κοντσέρτο για πιάνο, με σολίστ τη σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.

Διευθύνει ο διεθνώς καταξιωμένος και πολυβραβευμένος μαέστρος Γιώργος Πέτρου, στην πρώτη του εμφάνιση ως ο νέος μουσικός διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ.

Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 4 σε σολ μείζονα, έργο 58

Σολίστ Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου πιάνο

Άρια κοντσέρτου «Ah! Perfido» / «Αχ, δόλιε!», έργο 65

Σολίστ Μυρτώ Παπαθανασίου σοπράνο

Συμφωνία αρ. 1 σε ντο μείζονα, έργο 21 

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου

20 & 21 Ιουλιου / 21:00

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ

Μόνικα

Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο

Το Ηρώδειο θα στολιστεί με τα χρώματα ενός όμορφου ελληνικού κήπου σε μια μοναδική συναυλία, στην οποία η Μόνικα θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το νέο της ελληνόφωνο άλμπουμ, έναν δίσκο που ετοίμαζε για περισσότερο από δέκα χρόνια, φροντίζοντάς τον σαν μικρό κήπο. Το αποτέλεσμα πλαισιώθηκε από την κατάλληλη ομάδα και αναμένεται τώρα να «ανθίσει», με τη συμμετοχή του κοινού, στην καρδιά του Ηρωδείου.

«Τι πιο ωραίο από το να νιώθεις να ξυπνούν οι αναμνήσεις της μουσικής που αγάπησες στο παρελθόν, ακούγοντας κάτι καινούργιο, κάτι ολόφρεσκο;», λέει η αγαπημένη τραγουδοποιός. Με την ορχήστρα της και μια νεανική χορωδία, με παραδοσιακά όργανα όπως η λάφτα, με μαντολίνο αλλά και άρπα, η Μόνικα θα προσφέρει μια εμπειρία που θα μας ταξιδέψει από το παρελθόν στο παρόν, με παλιές επιτυχίες, νέα, ακυκλοφόρητα τραγούδια και πολλές εκπλήξεις. Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο…

Επιμέλεια Ορχήστρας & Χορωδίας Royal Άρης Ζέρβας • Ενορχηστρώσεις J. B. Flatt, Άρης Ζέρβας, Μόνικα • Σκηνοθεσία Σταύρος Ξενίδης • Φωτισμοί Lighting Art – Γιώργος Τέλλος • Ήχος Γιώργος Σωτηρόπουλος • Κοστούμια Zeus + Δione • Σχεδιάστρια κοστουμιών Λυδία Βουσβούνη • Καλλιτεχνική συμμετοχή Άρτεμις Μπόγρη μεσόφωνος • Εκτέλεση παραγωγής Royal Music LLC

23 Ιουλιου / 21:00

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Ζωή Τσόκανου – Σίμος Παπάνας

Έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι, με τα φημισμένα έγχορδα της ΚΟΘ

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με τα φημισμένα της έγχορδα, σε δύο υπέροχα έργα.

Η συναυλία αρχίζει με το πλούσιο σε αντιθέσεις Ντιβερτιμέντο για ορχήστρα εγχόρδων του Μπέλα Μπάρτοκ, που συνδυάζει το νεοκλασικό ύφος με πρωτοποριακά στοιχεία του μοντερνισμού, ενισχύοντας τους διαλόγους των εγχόρδων –καθιερωμένους από την εποχή των κοντσέρτων γκρόσι– με ευφάνταστες εκφραστικές πινελιές, δυναμικές αντιπαραθέσεις και απροσδόκητες εναλλαγές ρυθμού.

Στο πρόγραμμα δεσπόζει το διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι Οι τέσσερις εποχές. Πρόκειται για τα τέσσερα πρώτα από τα δώδεκα συνολικά κοντσέρτα που έγραψε ο συνθέτης για βιολί, ορχήστρα εγχόρδων και κοντίνουο. Ο «κόκκινος παπάς» εμπνεύστηκε ένα κοντσέρτο για κάθε εποχή του χρόνου και έγραψε στην παρτιτούρα τους ένα αντίστοιχο σονέτο· το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα στην ιστορία της μουσικής, γεμάτο φινέτσα και λαμπρότητα. Ο Βιβάλντι αναδεικνύει το βιολί όσο λίγοι δημιουργοί, καθώς ο ίδιος υπήρξε μεγάλος δάσκαλος και βιρτουόζος βιολονίστας. Σολίστ ο εξάρχων της ΚΟΘ Σίμος Παπάνας.

Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945)

Ντιβερτιμέντο για ορχήστρα εγχόρδων, Sz.113, BB.118
Μουσική διεύθυνση Ζωή Τσόκανου

Αντόνιο Βιβάλντι (1678-1741)

Οι τέσσερις εποχές, 4 κοντσέρτα για βιολί και ορχήστρα εγχόρδων, έργο 8
Μουσική διεύθυνση / Βιολί Σίμος Παπάνας

Με την υποστήριξη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

26 & 28 Ιουλιου / 21:00

ΟΠΕΡΑ

Εθνική Λυρική Σκηνή

Δύο γκαλά όπερας

Η Εθνική Λυρική Σκηνή, πιστή στο ραντεβού της με το Φεστιβάλ Αθηνών και προσαρμοζόμενη στις φετινές ιδιαίτερες συνθήκες, παρουσιάζει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού δύο οπερατικά γκαλά.

26 ΙΟΥΛΙΟΥ

Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Τζορντάνο, Μασκάνι και Πουτσίνι

Στο πρώτο γκαλά, την Κυριακή 26 Ιουλίου, οι διεθνώς αναγνωρισμένοι μονωδοί Ρικκάρντο Μάσσι και Δημήτρης Πλατανιάς κ.ά. ερμηνεύουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες του Βέρντι (Ριγολέττος, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Η δύναμη του πεπρωμένου), του Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ), του Μασκάνι (Καβαλλερία ρουστικάνα) και του Πουτσίνι (Τουραντότ). Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο διακεκριμένος Ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι.

O Ιταλός τενόρος Ρικκάρντο Μάσσι, από τους πιο συναρπαστικούς ερμηνευτές του ιταλικού spinto ρεπερτορίου, κέρδισε πολύ νωρίς τη διεθνή αναγνώριση, καθώς οι ερμηνείες του στους εμβληματικούς ρόλους του Βέρντι και του Πουτσίνι θεωρήθηκαν αξεπέραστες.

Ο σπουδαίος Έλληνας βαρύτονος της ΕΛΣ Δημήτρης Πλατανιάς, παράλληλα με τις εμφανίσεις του στην Ελλάδα, έχει κατακτήσει τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά λυρικά θέατρα και φεστιβάλ όπερας, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους αρχιμουσικούς και με σπουδαίους σκηνοθέτες, ενώ έχει μοιραστεί τη σκηνή με πρωταγωνιστές διεθνούς εμβέλειας.

Ερμηνεύουν Ρικκάρντο Μάσσι τενόρος, Δημήτρης Πλατανιάς βαρύτονοςΟρχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής • Μουσική διεύθυνση Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι

28 ΙΟΥΛΙΟΥ

Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Πονκιέλλι, Τζορντάνο,

Λεονκαβάλλο και Πουτσίνι

Το δεύτερο γκαλά της Λυρικής στο Ηρώδειο, την Τρίτη 28 Ιουλίου, δίνει στο κοινό την ευκαιρία να θαυμάσει τρεις διεθνώς αναγνωρισμένους πρωταγωνιστές της όπερας, την Τσέλια Κοστέα, τον Τζόρτζιο Μπερρούτζι και τον Αμπρότζο Μαέστρι, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν διάσημες άριες και ντουέτα από όπερες του Βέρντι (Λουίζα Μίλλερ, Τροβατόρε, Ένας χορός μεταμφιεσμένων, Η δύναμη του πεπρωμένου), του Πονκιέλλι (Τζοκόντα), του Τζορντάνο (Αντρέα Σενιέ), του Λεονκαβάλλο (Παλιάτσοι) και του Πουτσίνι (Τόσκα). Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο διακεκριμένος Ιταλός αρχιμουσικός Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι.

Η σπουδαία πρωταγωνίστρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Τσέλια Κοστέα έχει διακριθεί σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς τραγουδιού και έχει διαγράψει μια πολύ σημαντική πορεία στα μεγαλύτερα θέατρα και στις πιο γνωστές αίθουσες συναυλιών του κόσμου. Οι ερμηνείες της σε εμβληματικούς ρόλους του Βέρντι και του Πουτσίνι ξεχωρίζουν για την ευαισθησία τους.

Ο Ιταλός τενόρος Τζόρτζιο Μπερρούτζι είναι γνωστός για τον λαμπερό και ζεστό ήχο του, τη μουσικότητα και την εκφραστικότητα της ερμηνείας του. Εμφανίζεται συχνά στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα αλλά και σε αίθουσες συναυλιών και φεστιβάλ.

Ο Αμπρότζο Μαέστρι, από τους πιο περιζήτητους βαρύτονους της εποχής μας, έκανε το εντυπωσιακό ντεμπούτο του το 2001 στη Σκάλα του Μιλάνου, με τους Μούτι και Στρέλερ. Πλέον έχει κατακτήσει τον κόσμο της όπερας και λαμβάνει ενθουσιώδεις κριτικές από τα μεγαλύτερα μέσα του πλανήτη.

Ερμηνεύουν Τσέλια Κοστέα υψίφωνος, Τζόρτζιο Μπερρούτζι τενόρος, Αμπρότζο Μαέστρι βαρύτονοςΟρχήστρα Εθνικής Λυρικής Σκηνής • Μουσική διεύθυνση Πιερ Τζόρτζιο Μοράντι

30 & 31 ΙΟΥΛΙΟΥ / 21:00

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΠΡΩΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΣΚΟΥ

Γιάννης Αγγελάκας – Νίκος Βελιώτης

Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων

Μια διαφορετική καλοκαιρινή βραδιά στο ρωμαϊκό ωδείο, με ερμηνείες εσωτερικές, αφαιρετικές και ονειρικές από δύο αγαπημένους καλλιτέχνες. Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο τσελίστας Νίκος Βελιώτης εισβάλλουν ως «λύκοι» σε τραγούδια που αγάπησαν από την πρώτη τους εφηβεία μέχρι σήμερα, ερωτικά, ψυχεδελικά, μινιμαλιστικά. Στην τελευταία τους δισκογραφική δουλειά, που παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο κοινό στο Ηρώδειο, κάνουν μια ήρεμη βόλτα σε τραγούδια-σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας των τελευταίων δεκαετιών, από τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο και τον Άκη Πάνου μέχρι τους Lost Bodies, τον Θάνο Ανεστόπουλο και τον Παύλο Παυλίδη.

Επιμέλεια ήχου Γιώργος Ταχτσίδης, Μίμης Κωνσταντινίδης Επιμέλεια φωτισμού Νίκος Κεχαγιάς Μουσικοί Γιάννης Αγγελάκας φωνή, Νίκος Βελιώτης τσέλο, Φώτης Σιώτας βιόλα, Σοφία Ευκλείδου τσέλο, Ηλίας Μπαγλάνης πλήκτρα, Λαμπρινή Γρηγοριάδου φωνητικά Παραγωγή Novel Vox

4 & 5 αυγουστου / 21:00

ΟΠΕΡΑ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής – Γιώργος Πέτρου

– Μαριάννα Κάλμπαρη

Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα

του Κλάουντιο Μοντεβέρντι

Η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών με μια νέα παραγωγή της αριστουργηματικής όπερας του Κλάουντιο Μοντεβέρντι Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα (Claudio Monteverdi, 1567-1643, Il ritorno d’Ulisse in patria, SV 325).

Πάντα δραστήρια και πολυσχιδής, η πολυαγαπημένη Καμεράτα δημιουργεί ένα μαγευτικό ηχητικό περιβάλλον με τα ιδιαίτερα χρώματα των μουσικών οργάνων της εποχής του πρώιμου Μπαρόκ. Στο πόντιουμ ο Γιώργος Πέτρου, από τους κορυφαίους Έλληνες μαέστρους με λαμπρή διεθνή παρουσία, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει η Μαριάννα Κάλμπαρη, διακεκριμένη σκηνοθέτις και καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν. Συμμετέχουν έντεκα κορυφαίοι Έλληνες σολίστ, με επικεφαλής τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και τη μεσόφωνο Μαίρη-Έλεν Νέζη, που έχουν διαπρέψει στους πρωταγωνιστικούς ρόλους του έργου σε μεγάλα θέατρα του εξωτερικού.

Μουσική διεύθυνση Γιώργος Πέτρου • Σκηνοθεσία Μαριάννα Κάλμπαρη • Σκηνικά – Κοστούμια Γιωργίνα Γερμανού • Φωτισμοί Στέλλα Κάλτσου Βοηθός σκηνοθέτιδας Κωνσταντίνα Ψωμά • Μουσική προετοιμασία Μάρκελλος Χρυσικόπουλος Σε όργανα εποχής Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής • Ερμηνεύουν Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Οδυσσέας), Μαίρη-Έλεν Νέζη (Πηνελόπη), Μίνα Πολυχρόνου (Αθηνά, Έρωτας), Ελένη Βουδουράκη (Μελανθώ, Η εύθραυστη ανθρώπινη φύση), Χαράλαμπος Βελισσάριος (Εύμαιος), Δημήτρης Ναλμπάντης (Ίρος), Μάριος Σαραντίδης (Αντίνοος, Χρόνος) Εκτέλεση παραγωγής Pure Art

Στα ιταλικά, με ελληνικούς υπέρτιτλους

8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ / 21:00

ΜΟΥΣΙΚΗ

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Στέφανος Τσιαλής

Μπετόβεν 250 χρόνια

Έργα Μπετόβεν και Σοστακόβιτς

Παρόλο που η απρόσμενων διαστάσεων φετινή πανδημία αποτέλεσε τροχοπέδη παγκοσμίως για τον εορτασμό της επετείου των 250 ετών από τη γέννηση του Μπετόβεν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού και καλλιτεχνικού διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή, έρχεται να θυμίσει εμφατικά τη μείζονος σημασίας αυτή επέτειο, παρουσιάζοντας δύο αριστουργήματα του μεγάλου Γερμανού Κλασικού.

Η σύντομη αλλά δυναμικότατη Εισαγωγή του αρχαιοελληνικής θεματολογίας μπαλέτου Τα δημιουργήματα του Προμηθέα (1801) κατέχει περίοπτη θέση στο συναυλιακό ρεπερτόριο, σκιαγραφώντας ανάγλυφα τον μυθικό Τιτάνα ως φορέα γνώσης και φώτισης για το ανθρώπινο είδος. Η Έβδομη Συμφωνία (1812), η «αποθέωση του Χορού», όπως τόσο εύστοχα τη χαρακτήρισε ο Βάγκνερ, επιτυγχάνει να εκφράσει, με τα ιδεώδη μουσικά μέσα και με τρόπο διαχρονικά επίκαιρο και οικουμενικό, τη θριαμβική κατάφαση στη Ζωή. Ανάμεσα στα δύο μπετοβενικά έργα, η ακμαία και εξαιρετικά ταλαντούχα πιανίστα Αλεξία Μουζά ερμηνεύει το εκρηκτικό Πρώτο Κοντσέρτο του Σοστακόβιτς, στο οποίο ο αιχμηρός –συχνά σκωπτικός– μοντερνισμός συμπορεύεται ιδανικά με έναν συναισθηματισμό ειλικρινή και συγκινητικό.

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770 – 1827)

Τα δημιουργήματα του Προμηθέα, Εισαγωγή για ορχήστρα, έργο 43

Ντμίτρι Σοστακόβιτς (1906 – 1975)

Κοντσέρτο για πιάνο, τρομπέτα και ορχήστρα εγχόρδων αρ. 1 σε ντο ελάσσονα, έργο 35

Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

Συμφωνία αρ. 7 σε λα μείζονα, έργο 92

Μουσική διεύθυνση Στέφανος Τσιαλής Σολίστ Αλεξία Μουζά πιάνο, Γιάννης Καραμπέτσος τρομπέτα