Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους των ευρωπαϊκών πόλεων Κυριακή για να δείξουν την υποστήριξή τους στο κίνημα Black Lives Matter.  Ολα αυτά στον απόηχο όσων είχαν συμβεί την περασμένη εβδομάδα, όταν διαδηλωτές στο Μπρίστολ ανατρέψαν άγαλμα δουλέμπορου του 17ου αιώνα. Προσάρμοσαν σχοινιά στο άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον πριν το τραβήξουν κάτω. 

Εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειξαν διαδηλωτές να γονατίζουν στο λαιμό του αγάλματος, υπενθυμίζοντας το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα στις 25 Μαΐου, ο οποίος πυροδότησε παγκόσμιες διαμαρτυρίες ενάντια στον ρατσισμό και την αστυνομική βία.

•Δεν ήταν το μόνο άγαλμα που έγινε στόχος την περασμένη Κυριακή. Στις Βρυξέλλες, οι διαδηλωτές ανέβηκαν στο άγαλμα του πρώην βασιλιά Λεοπόλδου Β. Έγραψαν τη λέξη «ντροπή» πάνω του. Η βασιλεία Λεοπόλδου συνδέεται με τον μαζικό θάνατο 10 εκατομμυρίων Κονγκολέζων

Διαδηλωτές κατέστρεψαν επίσης το άγαλμα του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ στο κεντρικό Λονδίνο, σβήνοντας το επώνυμό του και γράφοντας με σπρέι από κάτω«ήταν ρατσιστής». Κόλλησαν επίσης μια ταμπέλα με το Black Lives Matter.

Οι παραπάνω διαμαρτυρίες ήταν κυρίως ειρηνικές. Ξεκίνησαν από την αμερικανική πρεσβεία του Λονδίνου για να αναδείξουν όχι μόνο τον βάναυσο θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ αλλά και για τις φυλετικές ανισότητες στη Μεγάλη Βρετανία.

Την περασμένη Κυριακή μια συγκέντρωση στην Λαϊκή Πλατεία της Ρώμης ήταν θορυβώδης αλλά ειρηνική, με την πλειονότητα των διαδηλωτών να φορούν μάσκες. Μεταξύ αυτών που ήταν παρόντες ήταν ο 26χρονος Γκανέζος Abdul Nassir, ο οποίος κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων σε ένα από τα δημόσια πανεπιστήμια της ιταλικής πρωτεύουσας.

«Είναι πολύ ατυχές, ξέρετε, στον 21ο αιώνα οι έγχρωμοι να αντιμετωπίζονται σαν να είναι λεπροί,» είπε ο Nassir. Είπε ακόμα ότι κατά καιρούς αισθάνθηκε ρατσιστικές συμπεριφορές, κυρίως όταν χρησιμοποιούσε το μετρό.

Σκεφτείτε ότι βρίσκετε ένα μέρος για να σταθείτε, και οι άνθρωποι απομακρύνονται από εσάς αναζητώντας άλλη θέση και εσείς αναρωτιέστε: Τι συμβαίνει τώρα; ” Ο Nassir είπε επίσης: “Είμαστε δυνατοί άνθρωποι, αλλά ο καθένας έχει και τα όριά του.”

Σε κάποια στιγμή, οι διαδηλωτές, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν νέοι και μερικοί με παιδιά ή αδέλφια, γονάτισαν και ύψωσαν τη γροθιά τους ως ένδειξη αλληλεγγύης σε εκείνους που πολεμούν τον ρατσισμό και την αστυνομική βαρβαρότητα.