1.Ο Μισέλ Λεγκράν στάθηκε ψηλότερα από τις μουσικές και κινηματογραφικές τάσεις που υπηρέτησαν οι συνθέσεις του. Γεννήθηκε στο Παρίσι και εκεί άφησε την τελευταία του ανάσα σε ηλικία 86 ετών. Ο συνθέτης, ο τζαζ πιανίστας, ο ενορχηστρωτής έγραψε κινηματογραφικά θέματα για περισσότερες από 200 ταινίες και κινηματογραφικές σειρές. Ήταν κάτοχος τριών βραβείων Όσκαρ – είχε προταθεί συνολικά 13 φορές για το περίφημο βραβείο – και πέντε Γκράμι. Ο Λεγκράν μέχρι το τέλος της ζωής του δημιουργούσε.
•Ο Μισέλ Λεγκράν γεννήθηκε στο Παρίσι στις 24 Φεβρουαρίου 1932, πέθανε στην ίδια πόλη στις 26 Ιανουαρίου 2019
2.Ο Λεγκράν συνδέθηκε με μια σπουδαία εποχή για τον γαλλικό κινηματογράφο. Δεν θα ήταν υπερβολή αν τον ονομάζαμε Ορφέα του “Γαλλικού Νέου Κύματος”. Συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ αλλά η καλλιτεχνική σχέση με τον Ζακ Ντεμί ήταν εκείνη που έδωσε τόνο στην καριέρα του.
3.Ένα από τα πιο πολυακουσμένα, πολυδιασκευασμένα τραγούδια στην ιστορία της μουσικής και του κινηματογράφου είναι το μουσικό θέμα της ταινίας “Υπόθεση Τόμας Κράουν”. Σ’ εκείνο το φιλμ παραγωγής 1968, που πρωταγωνιστούσαν ο Στηβ ΜακΚουήν και η Φέι Ντάναγουεϊ, ο Μισέλ Λεγκράν υπέγραφε τη σύνθεση του Windmills of Your Mind. Μιλάμε για κομμάτι που έμεινε στο συνειδητό της κινηματογραφικής μουσικής ως μια από τις σημαντικότερες στιγμές του. Τη σύνθεση του Λεγκράν διασκεύασαν καλλιτέχνες όπως ο Στινγκ, η Μπάρμπρα Στρέιζαντ, η Ντάστι Σπρίνγκφιλντ, το πόπ ντουο των Swing Out Sister, o Χένρυ Μαντσίνι. Ο Λεγκράν πήρε Όσκαρ για την παραπάνω σύνθεσή του το 1969. Το περίφημο βραβείο ξαναβρέθηκε στα χέρια του για το μουσικό θέμα της ταινίας “Summer of ’42” και για το φιλμ “Γεντλ” το 1984.
4.Στη διάρκεια της καριέρας του ο διάσημος Γάλλος μουσικός συνεργάστηκε με θρύλους της διανόησης, της μουσικής, της επικοινωνίας. Ο Όρσον Ουέλς, ο Ζαν Κοκτό, ο Φρανκ Σινάτρα, η Εντίθ Πιάφ, η Σάρα Βον, ο Σταντ Γκετζ είναι κάποιοι από αυτούς.
5.Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του Μισέλ Λεγκραν και η ηθοποιός και τρίτη του σύζυγος Macha Méril βρισκόταν μαζί του. Το ζευγάρι είχε παντρευτεί το 2014 και όπως οι ίδιοι έλεγαν “Παντρεύτηκαν τέσσερις δεκαετίες μετά τη γνωριμία τους”.
6.Το ρεπερτόριο του Λεγκράν ανοίχτηκε από τη συμφωνική μουσική ως την τζαζ. Και σε πρόσφατη συνέντευξή του, περιγράφοντας την είσοδό του στη μουσική ως επαγγελματίας, ο Γάλλος συνθέτης είχε πει: “Όταν τέλειωσα τις σπουδές μου στο Ωδείο ήμουν ένας ακόμα εικοσάρης που ένιωθε ότι μπορούσε να καταφέρει τα πάντα. Θα μπορούσα να γράψω μουσικές συμφωνίες, θα μπορούσα να κινηθώ ως βιρτουόζος πιανίστας κλασικού ρεπερτορίου. Για να το κάνω αυτό έπρεπε να είμαι σκυμμένος πάνω από το πιάνο 12 ώρες την ημέρα. Θα μπορούσα να γίνω ένας τζαζ πιανίστας, κάτι που μου άρεσε πραγματικά πολύ γιατί στην τζαζ είσαι “ελεύθερος” και έχω δεξιότητα στον αυτοσχεδιασμό. Επίσης θα μπορούσα να γίνω τραγουδιστής. Θα μπορούσα να γίνω τόσα πράγματα. Ήταν η στιγμή που αποφάσισα πως το όνειρο ζωής μου είναι να υπηρετήσω τη μουσική κάτω από όλους τους διαθέσιμους ρόλους που θα μπορούσε να μου προσφέρει”.
7.Ο Λεγκράν έδωσε την τελευταία του συναυλία μόλις δύο μήνες πριν. “Μελετούσε καθημερινά μια ώρα πιάνο” δήλωσε η ατζέντισσά του Κλερ ντε Καστεγιάν. Η τελευταία ανακοίνωσε και τον θάνατο του μεγάλου Γάλλου συνθέτη – το περασμένο Σάββατο -χωρίς να πει περισσότερες πληροφορίες για το γεγονός.