Μάρκος Ψυχάρης
Πίσω, χρονικά, στις μέρες της κανονικότητας, που ποτέ δεν έμαθα ποιες πραγματικά ήταν, το χιούμορ Σεφερλή περνούσε απαρατήρητο. Είχαμε και δουλειές να κάνουμε ή κάναμε πως είχαμε δουλειές να κάνουμε. Το χιούμορ Σεφερλή ανήκε στο κοινό Σεφερλή. Και θα λέγαμε πως ήταν πνευματικής ιδιοκτησίας Αντ1. Από το κανάλι του Αμαρουσίου ο Σεφερλής ξεκίνησε. Το κανάλι του Αμαρουσίου προβάλλει τις παραστάσεις του Δελφινάριου που πρωταγωνιστεί. Το κανάλι του Αμαρουσίου προβάλλει και  τη νέα σειρά με τίτλο Super Mammy
Με άλλα λόγια, το Super Mammy δεν είναι μόνο ο Σεφερλής, είναι και ο Αντ1. Η ελληνική τηλεόραση έχει πάρει πολύ προσωπικά την διαιώνιση της ματσίλας, της μπετοναρισμένης πατριαρχίας, που παραμένει αδιαπραγμάτευτη στον χρόνο, του σεξισμού που ανέχεται τη διαφορετικότητα με έναν όρο του ευτελισμού του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
Πολλοί αναρωτήθηκαν αν το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, στο άκουσμα της γιαγιάς που θέλει να προλάβει τον βιαστή (μπας και τον χαρεί) ή της ατάκας «Η βότκα είναι λιπαντικό για να κατεβάζουν οι γυναίκες τα βρακιά τους και να γκαστρώνονται», θα αναλάβει κάποια πρωτοβουλία θεσμικής αντίδρασης. Συχνά το επικαλούμαστε όταν ακούμε για πρόστιμα που βάζει σε τηλεοπτικές εκπομπές. Πέρα από αυτό, δηλαδή πέρα από την τιμολόγηση παραβάσεων, η λειτουργία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου έρχεται ως παρακολούθημα της ιδιωτικής τηλεόρασης. Το σχεδόν κωμικό, καθόλου παρηγορητικό στοιχείο της λειτουργίας του είναι πως, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο, έχει ως σκοπό: “την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας.”
•Τι είναι τελικά το περίφημο ΕΣΡ και ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργίας του; Αν διαβάσετε το παρακάτω “καταστατικό χαρτί” ίσως θυμώσετε ένα τσακ παραπάνω ακόμα και από το ίδιο το Super Mammy. Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του ΕΣΡ. 

Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του Ε.Σ.Ρ. ορίζεται στο Σύνταγμα (άρθρο 15 παρ. 2), στο Ν. 3051/2002 για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες ανεξάρτητες αρχές, στο Ν. 2863/2000 και στους λοιπούς νόμους που διέπουν τη λειτουργία της ιδιωτικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης (2328/19953592/20074339/2015), ενώ η εσωτερική του λειτουργία ρυθμίζεται με κανονιστική πράξη του ίδιου του Ε.Σ.Ρ.

Άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος:

«Η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του Κράτους. Ο έλεγχος και η επιβολή των διοικητικών κυρώσεων υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης που είναι ανεξάρτητη αρχή (…). Ο άμεσος έλεγχος του Κράτους, (…), έχει ως σκοπό την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση  πληροφοριών και ειδήσεων, καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης, την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της Χώρας, καθώς και το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας».

Άρθρο 101Α παρ. 1 του Συντάγματος:

«Όπου από το Σύνταγμα προβλέπεται η συγκρότηση και η λειτουργία ανεξάρτητης αρχής, τα μέλη της (…) διέπονται από προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, (…)».

Ρυθμιστικές:

Διατυπώνει σύμφωνη γνώμη προς τον αρμόδιο υπουργό αφενός μεν για το είδος και τον αριθμό των αδειών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, αφετέρου για την τιμή εκκίνησης των διαδικασιών πλειστηριασμού, εκδίδει τις σχετικές Προκηρύξεις και χορηγεί κάθε είδους άδειες λειτουργίας στους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Καταρτίζει Κώδικες Δεοντολογίας Ειδησεογραφικών Εκπομπών, Διαφημίσεων και Ψυχαγωγικών Προγραμμάτων.

Ελεγκτικές:

Ως προς το περιεχόμενο των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, ελέγχει συστηματικά την τήρηση των κανόνων της δεοντολογία, της πληρότητας του προγράμματος, της πολυφωνίας στην ενημέρωση, της προστασίας των ανηλίκων και του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου.

Ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών μέσων, ελέγχει την τήρηση των ισχυόντων στη νομοθεσία περιορισμών και ασυμβιβάστων και δημοσιεύει τα σχετικά στοιχεία ώστε να τηρείται η αρχή της διαφάνειας.

Κυρωτικές:

Σε περιπτώσεις παραβιάσεως της νομοθεσίας επιβάλλει χρηματικά πρόστιμα ή άλλες διοικητικές κυρώσεις, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις δύναται να ανακαλέσει την άδεια λειτουργίας.
με πληροφορίες από: esr.gr