Η Ισπανία δεν ξεχνά τους hippies. Τους οφείλει πολλά. Εκείνοι έβαλαν τις Βαλεαρίδες στο χάρτη του τουριστικού ενδιαφέροντος.
Ο Piti Urgell τα γνωρίζει όλα αυτά. Ήταν ο μοναδικός D.J. και οργανωτής πάρτι στην Ίμπιζα που στο πρόγραμμα του, μέχρι πρόσφατα, έπαιζε Ronettes και Isley Brothers.
Τα Flower Power πάρτi που επινόησε, παραμένουν ενεργά στο νησί. Την ίδια στιγμή που όλοι οι άλλοι DJ παίζουν εύκολη disco – house μουσική εκεί το κοινό χορεύει με σόουλ και ροκ κομμάτια άλλων, περασμένων, εποχών.
Ο Piti Έκανε αυτή τη δουλειά περισσότερα από 40 χρόνια. Ντύνεται σαν τα παιδιά των λουλουδιών. Του αρέσουν τα λευκά παντελόνια «καμπάνα». Λατρεύει τα κόκκινα τσόχινα σακάκια με τα χρυσά σιρίτια που φορούσαν οι Beatles στο εξώφυλλο του «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band».
Στα διάσημα «Flower Power» πάρτι στο κλαμπ «Pacha», το κοινό χορεύει φορώντας καφτάνια, παντελόνια καμπάνα, στο μέτωπο δένει κορδέλες που στο κέντρο υπάρχει το σήμα της ειρήνης. Μιλάμε για νέα παιδιά που δεν έζησαν το “Καλοκαίρι της Αγάπης” όμως λατρεύουν τις αναπαραστάσεις του. Ένα παράδειγμα. Όταν ακούγεται το «Give Peace A Chance», από το ταβάνι του κλαμπ κατεβαίνει ένα κρεβάτι όπου ζευγάρι χίπηδων υποδύονται τους Lennon – Ono.
Το 1967 ο Piti μαζί με τον αδελφό του Ricardo Urgell άνοιξαν στο Σίτσες (παραθαλάσσιο προάστιο της Βαρκελώνης, εδώ και χρόνια χαρούμενο γκέι «γκέτο») το πρώτο Pacha. Τότε, το μοναδικό κλαμπ στην Ισπανία όπου ακουγόταν ροκ μουσική.
Και μπορεί σήμερα το Pacha να είναι ένα πολυεθνικό σουπερμάρκετ διασκέδασης. Μπορεί οι «γυαλιστεροί» DJs σαν τον David Guetta και τον Axwell να παίζουν μόνο balearic house, ο Piti και ο Victor Nebot που έχει αναλάβει, πια τις μουσικές επιλογές στα Flower Power πάρτι, φέρνουν κοινό και go-go girls σε έκσταση παίζοντας το «Gloria» των Them, το «Be My Baby» των Ronettes, το «Born To Be Wild» των Steppenwolf.
Ο Piti θυμάται: «Την εποχή που ανοίξαμε το πρώτο “Pacha”, την Ισπανία κυβερνούσε ο Φράνκο. Αυτό σήμαινε πως όλα έπρεπε να γίνονται χωρίς να προκαλούμε τις αρχές. Φέρναμε, παράνομα από την Αγγλία, άλμπουμ των Rolling Stones, των Beatles και τα παίζαμε σ’ ένα κοινό που δεν είχε ιδέα για τη ροκ μουσική αλλά ήταν ανοιχτό να την ακούσει. Η εκκλησία είχε αναλάβει εργολαβικά το έργο της διαπαιδαγώγησης των νέων. Οτιδήποτε την προκαλούσε, λογοκρινόταν. Έπρεπε να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Όμως το δυσκολότερο ακόμα και από τις αρχές ή την εκκλησία ήταν να πείσουμε τις γυναίκες πως στο κλαμπ μπορούσαν να χορέψουν. Μέχρι το πρώτο “Pacha” δεν χόρευαν. Θα το έκαναν μόνο αν ένας άντρας τούς το πρότεινε. Ίσως ακουστεί “κάπως”, όμως θυμάμαι πως παρά την καταπίεση του δικτατορικού καθεστώτος, ποτέ η αστυνομία δε μας δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα. Ήταν μια εποχή που όλος ο κόσμος ήθελε να διασκεδάσει. Οι πρώτοι τουρίστες έφταναν στην Ισπανία για να θαυμάσουν ήλιο, παρθένες παραλίες, δυνατή μουσική. Ακόμα και ο πιο στυφός, συντηρητικός κυβερνητικός παράγοντας δε θα αρνούνταν αυτή την πραγματικότητα. Το μεγάλο τουριστικό μπαμ, βέβαια, έγινε όταν ανοίξαμε το πρώτο “Pacha” (στην Ίμπιζα). Αυτό έγινε το 1973. Από τότε και μετά τίποτε δε θα μπορούσε να σταματήσει την πορεία της διασκέδασης των μεγάλων κλαμπ. Πολλοί έρχονται και μου λένε ότι η μουσική στα “Flower Power” πάρτι είναι νοσταλγική. Διαφωνώ. Παίζω μουσική που μου αρέσει. Στη διάρκεια κάθε βραδιάς ακούγονται γύρω στα 120 κομμάτια. Όχι, τα πάρτι μου δεν είναι ρετρό – hippie. Είναι μια γιορτή της μουσικής. Δε βλέπω κάτι νοσταλγικό σε αυτό. Το αντίθετο. Μου αρέσει να βλέπω νέους να ξετρελαίνονται για Χέντριξ. Το κομμάτι που δε θα βαρεθώ ποτέ είναι το “South” της Lulu. Το παίζω ακόμα. Όταν ο dj βλέπει κόσμο να χορεύει με τις “αδυναμίες” του, τρελαίνεται».
Πια Dj στα flower power πάρτυ στο Pacha είναι ο Victor Nebot. Είναι ίσως ο μεγαλύτερος ηλικιακά DJ στην Ίμπιζα. Η μουσική που διαλέγει ξεκινά από χιτ της δεκαετίας του 1960 και φτάνει στη δεκαετία του 1980.
δείτε περισσότερα – Flower Power Ibiza