του Μάρκου Ψυχάρη //
Υπάρχει και η καθυστέρηση του πλέιμπακ.  Υπάρχει και το λευκό και το μαύρο. Χορογραφία ουσιαστικά δεν υπάρχει. Υπάρχουν γυναίκες και άνδρες, κορίτσια και αγόρια που τρέχουν ή ετοιμάζονται να τρέξουν ή τρέχουν σαν να χορεύουν σε κύκλο. Α ναι, υπάρχει και ένα χιλιοειπωμένο τραγούδι του Σαββόπουλου “Ας κρατήσουν οι χοροί” στη χορωδιακή του βερσιόν. Να σου πω την αλήθεια, το βιντεοκλίπ της επετείου για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση είναι αισθητικής “Στην υγειά μας βρε παιδιά” του Σπύρου Παπαδόπουλου σε πιο πλούσια έκδοση. Και δεν μιλώ για τα πρώτα τραπέζια της τηλεοπτικής εκπομπής αλλά για τους ανώνυμους χορευτές του δεύτερου πλάνου που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό μπας και τους πιάσει σε καλή φιγούρα ο σκηνοθέτης.
Η χορωδιακή εκδοχή του τραγουδιού του Σαββόπουλου ίσως είναι καλύτερη και από την ερμηνεία του ίδιου. Μόνο που το ξεκούδουνο του πράγματος, για 200 χρόνια από την επανάσταση μιλάμε, είναι πως αν δεν ξέρεις εκ των προτέρων για ποιον λόγο γυρίστηκε αυτό το βιντεοκλίπ τότε θα αναρωτηθείς πώς ένας σκηνοθέτης με βύσμα κατάφερε να του δώσουν ολόκληρο Παναθηναϊκό Στάδιο για να γίνουν γυρίσματα τραγουδιού.  Το κλίμα της επανάστασης που είναι; Και μετά; Μετά να πούμε πως ό,τι και να γίνει, όσο και καλή διάθεση να δείξει, όσο και φιλότιμο να επενδύσει ο Γιάννης Χριστοδουλόπουλος δεν είναι Λάνθιμος, δεν είναι Παπαιωάννου.
•Η μόστρα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση έχει αποφασιστεί. Και το brand name “Γιάννα Αγγελοπούλου” έχει ενεργοποιηθεί για να γίνουν όλα όσα ονειρεύτηκε πράξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που γινόμαστε αιμοδότες ναρκισσισμού πανίσχυρου ιδιώτη ή, άντε, πανίσχυρου ευαισθητοποιημένου ιδιώτη (το “ναρκισσισμού” παραμένει και στις δύο εκδοχές) αλλά, όπως και να το δεις, από τη στιγμή που κάτι εκτίθεται η άποψη για αυτό είναι θεμιτή, έτσι δεν είναι; Θέαμα χωρίς θεατές είναι θέαμα; 
Είναι δικαίωμα της Γιάννας Αγγελοπούλου να λέει ό,τι θέλει.  Για φινάλε αφήνουμε μια δήλωση της. Είναι τόσο κλισέ που νιώθουμε πως όσα λέει τα πιστεύει: «Διαλέξαμε αυτό το τραγούδι, γιατί περιγράφει με έναν μοναδικό τρόπο το κοινό μας ταξίδι. Σε αυτά τα 200 χρόνια, η “σύναξή” μας ξεδιπλώθηκε, μεγάλωσε. Ο “δεσμός μας πύκνωσε”. Πολλές φορές πέσαμε αλλά ξανασηκωθήκαμε και “οι παρέες μας συνέχισαν να γράφουν ιστορία”. Το 2021 κοιτάζουμε μπροστά. Σμίγουμε “τις παλιές και τις αναμμένες τροχιές” μας με ένα φωτεινό και αισιόδοξο μέλλον. Γιατί το ταξίδι των Ελλήνων συνεχίζεται. Ας κρατήσουν οι χοροί λοιπόν!».
Τι άλλα; Η οικογένεια καλά;
•Δείτε το βίντεο:

εικόνα ανοίγματος: greece2021