Αναστασία Νικολάου – Ψυχολόγος / [email protected]

Ποιος είναι ο εμμονικός σύντροφος – Είναι καιρός να αντιληφθούμε ότι δηλώσεις όπως “ τον τύφλωσε το πάθος” ή “η απελπισμένη αγάπη χωρίς ανταπόκριση που έτρεφε για το θύμα” ή “τον πρόσβαλε γιατί τον εγκατέλειψε για κάποιον άλλο” δεν έχουν πλέον κανένα ηθικό έρεισμα σε μια κοινωνία που ζητά να αφήσει πίσω της τα φαντάσματα της πατριαρχίας, της ανισότητας, του σεξισμού και του ρατσισμού του δυνατού προς τον αδύναμο.

Η αγάπη είναι ένα υγιές συναίσθημα που αναπτύσσεται μεταξύ των ανθρώπων μόλις επενδύσουν χρόνο και ενέργεια για να γνωρίσουν ουσιαστικά ο ένας τον άλλον.

Η εμμονή είναι διαφορετική. Στην αρχή μπορεί να μοιάζει πολύ με αγάπη. Στην πάροδο του χρόνου γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτική. Πού μπορεί να φτάσει όμως;

Όταν δύο άνθρωποι ερωτεύονται, διατηρούν τις ατομικές τους ταυτότητες και ενδιαφέροντα. Δεν απειλούνται όταν ο σύντροφός τους επιλέξει να περάσει χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους του χωρίς να τους συμπεριλαμβάνει πάντα. Είναι χαρούμενοι και περήφανοι για τα επιτεύγματα του.

•Με την εμμονή γίνεται σχεδόν αδύνατο να υπάρξει η παραμικρή απομάκρυνση μέσα στη σχέση.

Συχνά, ένας εμμονικός σύντροφος μπορεί να γίνει λεκτικά υβριστικός, σωματικά επιθετικός και στη συνέχεια να εμφανίσει μεταμέλεια.

Πώς να εντοπίσετε τον εμμονικό σύντροφο

1. Αδυναμία λογικής επικοινωνίας και συνεννόησης στη σχέση.

2. Εμφάνιση παράλογης ανησυχίας για πιθανές απιστίες, ειδικά όταν δεν είστε μαζί. Με την πάροδο του χρόνου, η ανησυχία εξελίσσεται σε παράνοια.

3. Επίμονη παρακολούθηση του συντρόφου με φυσική παρουσία ή και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ( cyber stalking).

4. Αδυναμία εστίασης σε οτιδήποτε άλλο, συμπεριλαμβανομένης της εργασίας, επειδή η εμμονική προσκόλληση στη σχέση απασχολεί όλες τις σκέψεις του ατόμου και του καταναλώνει άφθονο χρόνο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ακόμη και στη δουλειά κάποιος προσπαθεί συνεχώς να επικοινωνήσει με τον σύντροφό του μέσω τηλεφώνου, στέλνει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ονειροπολεί κλπ.

5. Αίσθημα σύγχυσης (το εμμονικό άτομο δείχνει να αναγνωρίζει ότι αδυνατεί να ζήσει τη ζωή του χωρίς το αντικείμενο της εμμονής του, παρόλο που δεν έχει την ανταπόκριση που θέλει.)

6. Απώλεια ύπνου και όρεξης. Αυξημένα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης δημιουργούνται όταν η σχέση αρχίζει να φθείρεται. Αυτό συμβαίνει σε άτομα που επιτρέπουν σε ολόκληρη την ταυτότητά τους να υπερεμπλακεί στη σχέση.

7. Αδυναμία αποδοχής του τέλους της σχέσης. Ο εμμονικός θεωρεί ότι ο πρώην σύντροφος στην πραγματικότητα ακόμα διατηρεί συναισθήματα για εκείνον, τα οποία δεν αναγνωρίζει καθώς βρίσκεται σε κάποιου είδους άρνηση. Κάθε προσπάθεια από τον πρώην να κρατήσει απόσταση, να τον αποφύγει, να μείνει μόνος πέφτει στο κενό. Σε πολλές περιπτώσεις ο εμμονικός φτάνει να αγνοεί ακόμα και περιοριστικά μέτρα που βγαίνουν εις βάρος του.

8. Αδυναμία κατανόησης της ενόχλησης, του άγχους και του φόβου που προκαλεί στο θύμα του. Στην απεριόριστη και μεγαλειώδη αίσθηση δικαιωματισμού του κυριαρχεί ο διακαής πόθος να κερδίσει εκ νέου το αντικείμενο της εμμονής του.

9. Χειριστική συμπεριφορά μέσω πρόκλησης ενοχών στους άλλους. Περιγράφει τον εαυτό του μονίμως ως θύμα.

10. Συχνή χρήση ουσιών και εκδήλωση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.

11. Υποσχέσεις για αλλαγή στις συμπεριφορές του που όμως δεν τηρούνται ποτέ. Αντιθέτως κλιμακώνονται αρνητικά.

12. Εκφοβισμός, απειλές, εκδήλωση επιθετικής συμπεριφοράς με σταθερά κλιμακούμενη λεκτική και σωματική βία, εκβιασμοί, προσβολή τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια της τιμής και αξιοπρέπειας του θύματος, εξύβριση, συκοφάντηση, επίμονη καταδίωξη και δημιουργία ψυχολογικής πίεσης και τρομοκράτησης του συντρόφου – θύματος μέσα σε ένα τοξικό, καταναγκαστικό και ανθυγιεινό περιβάλλον σχέσης.