Η ποσότητα και η ποικιλία των ειδήσεων που παράγονται σήμερα δοκιμάζει συχνά την ικανότητα των ανθρώπων να προσδιορίζουν την αξία και την εγκυρότητά τους. Μια τέτοια ροή πληροφοριών απειλεί να πνίξει τους καταναλωτές ειδήσεων σε ένα ποτάμι σύγχυσης.

Η κάλυψη της Covid-19 από τα μέσα ενημέρωσης, για παράδειγμα, δείχνει πώς οι ειδήσεις μπορεί να φορτίσουν και να μπερδέψουν τους πολίτες, ακόμη και να συμβάλουν σε προβλήματα ψυχικής υγείας αυξάνοντας το άγχος.
Υπάρχουν όμως τρόποι για να μπορέσουμε να εμπιστευτούμε ή όχι μια είδηση, καθώς και βήματα για να προσδιορίσουμε την πηγή της.

Οι ιδιοκτήτες των πρακτορείων ειδήσεων εκφέρουν συχνά τη δική τους άποψη. Μερικοί βλέπουν τον εαυτό τους ως πάροχο πληροφοριών. Άλλοι μπορεί να θέλουν να προωθήσουν τις ατζέντες στις οποίες πιστεύουν.

Ακολουθούν κάποιες σκέψεις που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, όταν διαβάζεις, ακούς ή παρακολουθείς ειδήσεις. Προσφέρουν βήματα για καλύτερη εστίαση και περιεχόμενο στην ατελείωτη ροή ειδήσεων.

1. Τι είναι είδηση για σένα;
Οι ειδήσεις, στον πυρήνα τους, εστιάζουν σε πληροφορίες που είναι «νέες». Μεταφέρουν ό,τι πιο πρόσφατο σχετικά με τοπικά, εθνικά και διεθνή γεγονότα.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ αυτού που εσύ θεωρείς είδηση και αυτού που σου παρουσιάζει ο εκάστοτε μιντιάρχης;

Το American Press Institute σημειώνει ότι η δημοσιογραφία επιδιώκει να καθορίσει την «αξία της είδησης». Αυτό, λέει, περιλαμβάνει την επαλήθευση και την αξία.

2. Μάθε περισσότερα σχετικά με τις ειδήσεις με τις οποίες έρχεσαι σε επαφή
Ποιος οργανισμός παράγει την είδηση; Πού αποσκοπεί; Τι αξιοπιστία έχει; Ποιο είναι το κοινό του;
Αναζήτησε πληροφορίες σχετικά τον οργανισμό που παρέχει τις πληροφορίες και διάβασε προσεκτικά τον κανονισμό λειτουργίας και την πολιτική του, αν υπάρχει.

3. Γνώρισε καλύτερα τους δημοσιογράφους από τους οποίους ενημερώνεσαι
Ποια είναι τα ονόματα των δημοσιογράφων που σχετίζονται με την είδηση και ποια η πορεία τους στον χώρο; Πόσο αξιόπιστη είναι η δουλειά τους; Ποια προσέγγιση ακολουθούν; Είναι άμεση, ερμηνευτική ή προσωπική; Η ειδησεογραφία επικεντρώνεται σε επαληθεύσιμα γεγονότα. Η ερμηνευτική προσέγγιση προσθέτει την κατανόηση του δημοσιογράφου για το θέμα. Και η προσωπική προσέγγιση προσφέρει τις απόψεις του δημοσιογράφου.

4. Σύγκρινε διαφορετικές πηγές ειδήσεων για το ίδιο θέμα
Αναζήτησε πηγές για μια είδηση σε ένα ευρύ φάσμα, εφόσον είναι δυνατόν – από τοπικό σε περιφερειακό έως εθνικό και διεθνές.

Ρώτησε τον εαυτό σου: Πώς διαμορφώνουν την είδηση από το οπτικό τους πεδίο; Αν υπάρχει άποψη, είναι προφανής; Πού επιλέγουν να εστιάσουν παρουσιάζοντας μια είδηση;

5. Σύγκρινε τις εντυπώσεις σου με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι τη γνώμη τους, αλλά και με ανθρώπους που δεν εμπιστεύεσαι.

Ρώτησε τους φίλους σου, ακόμη και εκείνους που δεν είναι φίλοι, τι εκλαμβάνουν ως είδηση. Ποιες πηγές εμπιστεύονται; Πώς αξιολογούν τα νέα;
Ψάξε διαφορετικές οπτικές ώστε να μπορέσεις να τις συγκρίνεις με τη δική σου.

6. Αναζήτησε σχόλια από όσους αναλύουν ειδήσεις.
Αναζήτησε αρθρογράφους ή σχολιαστές των οποίων οι απόψεις σας ταυτίζονται. Αναζήτησε αρθρογράφους και σχολιαστές των οποίων οι απόψεις δεν ταυτίζονται με τις δικές σου.

7. Αποφάσισε ποια νέα έχουν σημασία για σένα και ποια όχι.
Να είσαι ανοιχτός στην είδηση που μαθαίνεις. Επικοινώνησε με τους δημοσιογράφους, όταν πιστεύεις ότι οι ειδήσεις είναι ελλιπείς ή εσφαλμένες. Οι επαγγελματίες των ειδήσεων αποδέχονται τα εποικοδομητικά σχόλια. Τα θεωρούν ωφέλιμα.

Συμβουλεύσου άλλες πηγές ειδήσεων για περισσότερες πληροφορίες: για παράδειγμα περιοδικά, βιβλία, podcast και Instagram.

Κατανάλωσε ποικιλία ειδήσεων: το καλό, το κακό και, αν είναι απαραίτητο, το άσχημο.

Τέλος, κάνε ένα διάλειμμα από τις ειδήσεις. Η πολλή πληροφορία εξουθενώνει. Η σωστή διαχείριση των ειδήσεων διαφωτίζει.