του Γιάννη Παναγόπουλου //

Η Νατάσα Μπορφίλιου έχει καριέρα λάβαρου αυτού που θα λέγαμε νέο κύμα του έντεχνου τραγουδιού. Το θυμάσαι το “έντεχνο” το ορθόδοξο, το κανονικό; Στο αποκορύφωμά του, δεκαετία 1990, αυτοπροβλήθηκε ως η ποιότητα στο ελληνικό τραγούδι. Η κλάψα γύρω από τους μάταιους έρωτες και η αποθέωση της φτηνής εσωτερικής αναζήτησης δεν διέφερε από την ντόμπρα ξήγα της διπλοπενιάς. Μόνο που το έντεχνο, η συνέχεια του ανέραστου στρατευμένου τραγουδιού που ακούστηκε στη δεκαετία του 1970, κατάφερε να γίνει τάση χωρίς να υπάρξει διάλογος γύρω από αυτό που έλεγε πως είναι. Η συνέχεια της παρακαταθήκης του Χατζιδάκι. Το κουρασμένο μότο του Τσαρούχη “Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις” στην κατηγορία “έντεχνο” βρήκε ακόμα μια δικαίωση.

Η Μποφίλιου ενημέρωσε το κοινό πως ψηφίζει Κ.Κ.Ε.. Καμία έκπληξη. Το θέμα είναι, όπως η ίδια παραδέχεται, πως θεωρεί την ψήφο υπόθεση οικογενειακής παράδοσης.

“Η επανάσταση γίνεται μόνο από τον λαό. Ψηφίζω ΚΚΕ, αν και διαφωνώ σε πολλά σημεία, για δύο λόγους: επειδή το νιώθω ως τιμή για την οικογένειά μου και τους παππούδες μου που ήταν στο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και σκοτώθηκαν στην Αντίσταση κι επειδή πιστεύω στην οργανωμένη πάλη.”

Η οργανωμένη πάλη βέβαια δεν βρίσκει καμία γέφυρα επικοινωνίας όταν τραγουδά στα γκροτέσκο τηλετραπεζώματα του Σπύρου Παπαδόπουλου της εκπομπής “Στην Υγειά μας ρε Παιδιά!” αλλά η καριέρα φανταζόμαστε πως εντάσσεται στο πλαίσιο της προσωπικής μάχης, όχι της οργανωμένης που εκφράζεται μέσω του Κ.Κ.Ε.

Στη συνέντευξη που η Ελληνίδα τραγουδίστρια έδωσε στον καλό δημοσιογράφο Δημήτρη Κανελλόπουλο στην Εφ.Συν η Μποφίλιου επίσης δήλωσε το “Έγραψα στο facebook υπέρ του Συμφώνου Συμβίωσης και με διέγραψαν πολλοί. Η απόφασή μου να συμμετάσχω στη συναυλία για την Ηριάννα ήταν πολιτική. Είναι θέμα δικαιοσύνης και δεν με ενδιαφέρει αν χάσω κάποιους οπαδούς μου.”

Εδώ η είδηση δεν είναι πως η Μποφίλιου δεν τρομάζει μπροστά στον επικοινωνιακό φασισμό των κοινωνικών δικτύων αλλά πως δεν λέει κουβέντα για τη στάση του κόμματος που ψηφίζει γύρω από τα δικαιώματα της γκέι κοινότητας. Προφανώς στην περίπτωσή της η οργανωμένη πάλη, μέσω του ΚΚΕ, κερδίζει κάθε παρένθεση διαφωνίας γύρω από τις απόψεις του.

Η Νατάσα Μποφίλιου δεν είναι το νέο. Είναι το παλιό, το κλισέ μιας ξεχασμένης εποχής μακιγιαρισμένο κατάλληλα για τη δεκαετία που τρέχει.