επιμέλεια: Αναστασία Νικολάου //

Έχει συμβεί σε όλους. Μια περιήγηση στο Instagram σού εμφανίζει πανέμορφα ζευγάρια που μοιάζουν να “πίνουν” όμορφη ζωή λες και οι καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι χρονική παρένθεση αλλά καθημερινή δραστηριότητα. Μιλάμε για ποστ που αποσπούν πάρα πολλά likes και οι φόλοουερς σχολιάζουν με καρδούλες, χαρούμενα emojis. Μπορεί να ταυτιστείτε με αυτά τα αποθεωτικά σχόλια, καθώς δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να βλέπετε τους ανθρώπους χαρούμενους. Όμως, κοιτάζοντας αυτή την έκφραση της απόλυτης ευδαιμονίας μπορεί επίσης να αισθανθείτε μια μικρή αίσθηση απογοήτευσης. Εάν είστε σε μια σχέση, μπορεί να αρχίσετε να αναρωτιέστε: “Γιατί εμείς δεν είμαστε τόσο χαρούμενοι; Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε τόσο τέλειοι;” Το πρόβλημα είναι ότι μόλις δούμε αυτά τα χαμογελαστά πρόσωπα, αρχίζουμε ασυνείδητα να κάνουμε συγκρίσεις. 

•Οι εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το αποτύπωμά τους.
1. Όπως με οτιδήποτε άλλο στο διαδίκτυο, βλέπουμε και δείχνουμε μόνο αυτό που θέλουμε. Παρόλο που γνωρίζουμε κάθε λεπτό από τα προσωπικά μας σκαμπανεβάσματα στη ζωή, στα σόσιαλ μίντια μάς παρουσιάζονται συνήθως οι καλύτερες στιγμές των άλλων. Είναι πιο αρεστό να δημοσιοποιεί κανείς τη χαρά του παρά τις δυσκολίες, τις αμφιβολίες, τις ατέλειές του, τις μέρες που είναι πραγματικά προβληματικές. Φαντάζει πιο εύκολο και περισσότερο κοινωνικά αποδεκτό να καλλιεργήσει κανείς μια όμορφη εικόνα για τους διαδικτυακούς του φίλους και ακόλουθους.  
2. Οι εικόνες χαρούμενων ζευγαριών παντού είναι εύκολο να μας οδηγήσουν στην παγίδα να σκεφτούμε ότι η καθημερινή τους ζωή είναι τόσο ευχάριστη, όσο αυτή που μοιράζονται στο διαδίκτυο. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πίεση στο να καλλιεργήσουμε αντίστοιχα την εικόνα της «ευτυχισμένης σχέσης», ακόμη και όταν αυτή δεν είναι. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτές οι προσπάθειες να φαίνονται οι σχέσεις συνεχώς τέλειες θα μπορούσαν να κάνουν τους ανθρώπους περισσότερο ανικανοποίητους με αυτό που έχουν. Ακόμα και τα μικρά προβλήματα θα μπορούσαν να μοιάζουν απειλητικά και σοβαρά. Η πίεση αυτή για την εικόνα της ιδανικής σχέσης μπορεί να παρατείνει ανθυγιεινούς και προβληματικούς δεσμούς από τον φόβο να εκτεθεί κανείς σε φίλους, στην οικογένεια και, ναι, ακόμη και στους ακόλουθους  στα σόσιαλ μίντια. Τα likes και οι καρδούλες λειτουργούν αποτελεσματικά στην παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας προσφέροντας μια αίσθηση ικανοποίησης. Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται από αυτού του είδους την έγκριση και την αποδοχή μπορούν ωστόσο να μας παγιδεύσουν μέσα στις προσδοκίες μας αυτές. 
3. Κάθε ζευγάρι είναι ευτυχισμένο όχι για να ταιριάζει με τα καθιερωμένα πρότυπα των άλλων ή να εναρμονίζεται με όσα προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάθε σχέση είναι μοναδική και ασύγκριτη, ακριβώς επειδή έχει να κάνει με διαφορετικούς ανθρώπους. Το να συγκρίνουμε οποιαδήποτε πτυχή της ζωής μας με αυτό που βλέπουμε να ζουν – ή θεωρούμε πως ζουν – οι άλλοι είναι μια γρήγορη πορεία προς την απογοήτευση. Όταν τέτοιου είδους ανησυχίες και αμφιβολίες διεισδύσουν στις πιο σημαντικές σχέσεις μας, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ιδανικά για να μένουμε σε επαφή με φίλους και συγγενείς, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσουν μη ρεαλιστικές, επιβλαβείς προσδοκίες.