Προς το παρόν και μόνο, το κύμα αντίδρασης ενάντια στη νέα επιχειρηματική συμφωνία του Σουηδού συνιδρυτή και διευθύνοντα συμβούλου του Spotify, Daniel Ek, δεν τον προβληματίζει. Οι φωνές κριτικής όμως αυξάνονται. Άραγε πότε θα κορυφωθούν; Τότε τα μποφόρ αντίδρασης μπορεί να γίνουν αναπάντεχα για εκείνον. Στις 9 του περασμένου Νοέμβρη ο Εκ ανακοίνωσε μια νέα γενναία επένδυση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Helsing. Η τελευταία έχει υπογράψει συμβάσεις με τους στρατούς της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Γερμανίας. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για την παραγωγή λογισμικού, από μεριάς της Helsing, που θα δίνει πλεονέκτημα πληροφοριών για αμυντικούς σκοπούς (σ.σ. έτσι το λένε τώρα) στους στρατούς που θα συνεργαστούν μαζί της.

Τα 100 εκατομμύρια του αφεντικού του Spotify προέρχονται από την επενδυτική του εταιρεία Prima Materia. Έναν κολοσσό αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Η ανακοίνωση της απόφασης του Εk εξαγρίωσε ορισμένους χρήστες της μουσικής του πλατφόρμας. Πολλοί έσπευσαν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους και να μεταπηδήσουν σε ανταγωνιστές του Spotify, όπως οι πλατφόρμες Bandcamp και Tidal. Κάποιοι από αυτούς συμμετέχουν στην καμπάνια με το hashtag #Boycottspotify

Ο Daniel Ek

Ο μουσικός παραγωγός της ambient dub Darren Sangita ήταν ανάμεσα στους καλλιτέχνες που αντέδρασαν ενεργά απέναντι στο νέο επιχειρηματικό βήμα του Ek. “Αυτή η επένδυση ουσιαστικά χρησιμοποιεί τα κέρδη που προκύπτουν από τη μουσική στον πόλεμο. Το πλάνο της Helsing αφορά την επεξεργασία πληροφοριών από το πεδίο της μάχης εκατό φορές γρηγορότερα από όσο συμβαίνει σήμερα. Δε θέλω να συμμετέχω σε αυτό. Διέγραψα τον λογαριασμό μου στο Spotify, σκοπεύω να αφαιρέσω όλη τη δουλειά μου από εκεί. Η μουσική είναι ισχυρό εργαλείο ειρήνης, διαφορετικά βρίσκεται σε αντίφαση με τη φιλοσοφία που έχω για εκείνη”.

Το πρότζεκτ της Halsing είναι πραγματικά φιλόδοξο και έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στο πεδίο της στρατιωτικής μάχης. Ουσιαστικά μιλάμε για τη συλλογή πληροφοριών από αισθητήρες κάθε τύπου και κάθε δυνατότητας, που θα είναι τοποθετημένοι σε στρατιωτικά οχήματα επιτρέποντας στους πελάτες της να έχουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο των πεδίων της μάχης δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκτελούν ταχύτερα εντολές και να παίρνουν πιο αξιόπιστες αποφάσεις.

Ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας κυβερνοασφάλειας Μαουρίσιο Μόντι δηλώνει: “Σκοπεύουν να ενοποιήσουν έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών. Θα τις επεξεργάζονται ένα δισεκατομμύριο φορές πιο γρήγορα από όσο συμβαίνει σήμερα. Πηγές τους θα είναι όσα μπορούν να δουν τα τανκς, τα drones και οι δορυφόροι. Πληροφορίες στρατιωτικού περιεχομένου που σήμερα χρειάζονται εβδομάδες για να τις επεξεργαστούμε, μέσα από το πλάνο της Helsing θα γίνονται σε δευτερόλεπτα.

Ο Ek ανακοίνωσε το νέο επενδυτικό του πλάνο στο Twitter. Το 80% των χρηστών που αντέδρασαν στο tweet του ήταν αρνητικό.

Ο Αυστραλός μουσικός παραγωγός b l u e s c r e e n είναι πολύ κοντά στην άποψη του Darren Sangita. Δηλώνει: “Ο πόλεμος είναι κόλαση. Δεν υπάρχει τίποτε ηθικό σε αυτό. Ο διευθύνων σύμβουλος του Spotify, όπως όλοι οι δισεκατομμυριούχοι, πλούτισαν από την εκμετάλλευση τρίτων. Η κατεύθυνση του κέρδους είναι εξίσου σημαντική με τον τρόπο απόκτησής του. Πλατφόρμες όπως το Bandcamp δίνουν συνεχώς στους καλλιτέχνες καλύτερες τιμές και αμοιβές στην κοινότητα των μουσικών και των μουσικών παραγωγών.

Ωστόσο, ένα μεγάλος μέρος από τους καλλιτέχνες του Spotify διστάζουν να αφαιρέσουν το περιεχόμενό τους από την πλατφόρμα, πράγμα που εμποδίζει την επιτυχία του μποϊκοτάζ στο Spotify. Ο Aryan Ashoori, διευθυντής στο λέιμπελ Outtallectuals στο Λονδίνο, δηλώνει πως θα ήταν αυτοκτονία για την καριέρα του να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, καθώς με πολύ κόπο κατόρθωσε να δημιουργήσει εντός της το κοινό του. “Δε συμφωνώ με αυτό που γίνεται” δηλώνει αλλά συνεχίζει λέγοντας “Δεν με αφορά. Εκπροσωπώ κάπου στους 150 καλλιτέχνες, δεν θα μπορούσα να τραβήξω την πρίζα τόσων ανθρώπων.”

με πληροφορίες από: RA

εικόνα: “Daniel Ek på #leweb 2011” by magnus hoij is licensed under CC BY 2.0