του Γιάννη Παναγόπολου //

Το χτεσινό συλλαλητήριο υπέρ της Μακεδονίας έγινε. Και για πολλούς ήταν το φινάλε ενός διαλόγου. Όχι βέβαια του διαλόγου γύρω από το όνομα του κρατιδίου. Αλλά του διαλόγου γύρω από το τι τελικά είναι διάλογος. Από το τι μπορεί να είναι διαφωνία και κυρίως το μέλλον της ανάμεσά μας. Η φυλή του Μακεδονικού ξεσαλώνει νομίζοντας πως η απάντηση του λαού δόθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δεν είναι καθόλου έτσι. Η συγκέντρωση είχε χαρακτηριστικά εκτόνωσης. Όχι ταχυδρόμησης πολιτικών θέσεων. Και η μη προβολή της από τα καθιερωμένα μίντια ήταν ένα λάθος. Ένα πολύπλευρο λάθος που κυρίως βοηθά στην κατασκευή εχθρών.

Οι διοργανωτές του και κυρίως οι συνοδοιπόροι τους θα τονίσουν πως η φωνή τους δεν συμφέρει την ελληνική ελίτ. Θα εμφανιστούν οι άσπιλοι εκφραστές μιας λαϊκής απαίτησης. Θα πανηγυρίζουν για κάτι που τους έλειπε καιρό. Επιτέλους έχουν εχθρό να κυνηγήσουν. Και η συναρμολόγιση του έγινε χτες. Είναι οι άνθρωποι διαφορετικής άποψης από τη δική τους. Στο ντελίριο του ξεσαλώματος διαφεύγουν μερικές αλήθειες που δεν βολεύουν αλλά το κοινό της αρένας δεν έχει χρόνο για λεπτομέρειες. Βάζει τελεία στο διάλογο μονολογώντας. Μια και το αναφέραμε. Τα κανάλια δεν έδειξαν την συγκέντρωσή τους. Η αλήθεια είναι, όμως, πως η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης περί της Μακεδονίας μεταδόθηκε από πολλούς, “ανεξάρτητους”, διαύλους. Στο μεγάλο κανάλι του ίντερνετ φιλοξενήθηκε ολόκληρη. Αυτό που μένει είναι οι λάτρεις του χριστιανικού ρετρό να αγκαλιάσουν το ίντερνετ ως μοντέρνο κρυφό σχολειό. Οι φόλοουερς της πατριωτικής αριστεράς κάτι σαν το BBC τα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι πρώην στρατιωτικοί ως την παλιά καλή δική τους ΥΕΝΕΔ.

Μακεδονία. Το όνομα που ενώνει, ποζάρει σε στιλ τζιχάντ. Η πατριωτική αριστερά στην ίδια συγκέντρωση με Νεοναζί. Σύσσωμη η ελληνική δεξιά και ακροδεξιά, η Εύα Καϊλή από τη Δημοκρατική (!) Συμπαράταξη, ένας ημίτρελος απόστρατος στρατηγός κι ο αρχηγός της ΝΔ να στηρίζει ανοιχτά το συλλαλητήριο. Τα χουλιγκάνια στην ίδια συγκέντρωση με παραθρησκευτικής πίστης καλόγριες. Έφεδροι αξιωματικοί στην ίδια συγκέντρωση με φιλόδοξους πολιτευτές. Είχαμε και τους “μπάκ – πάκερς” που έφυγαν από την Αθήνα, κάτι σαν εκδρομή οπαδών ποδοσφαιρικής ομάδας είναι αυτό, με μειωμένο εισιτήριο για φαστ – τρακ ταξίδι Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα. Είχαμε και τους πωλητές “βρώμικων” να ξεπουλούν hot – dog. Η Μακεδονία δεν είναι ελληνική….είναι νεοελληνική. Κάλως ορίσατε σε ένα νέο μαύρο κόσμο.

Υ.Γ. Ήταν πολλοί που χτες, τυφλωμένοι από τον φανατισμό, μάς όρμισαν σαν αγελαία τσακάλια για κείμενα που ανεβάσαμε. Εννοείται πως για να τα ανεβάσουμε τα υποστηρίζουμε. Και θα το ξανακάνουμε. Μιας και πολλοί μάς θεώρησαν εχθρούς της πατρίδας, να τους πούμε πως ισόποσο πικρό γέλιο με εκείνο που παρήγαγαν εκείνοι μας προκάλεσαν και οι κιτσοτσιρίδες των Σκοπιανών στις δικές τους συγκεντρώσεις. Να πούμε επίσης πως ο σκοπιανός εθνικισμός είναι το ίδιο θλιβερός με τον δικό τους. Δεν είναι πως θέλουμε να κρατήσουμε τις ίδιες αποστάσεις ανάμεσα σε εκείνους και τους δικούς μας. Είναι μόνο πως ο εθνικισμός είναι απεχθής όπου και αν κατοικοεδρεύει.