Οι εικόνες που έρχονται από την Καταλονία παρουσιάζουν χώρα σε διάλυση. Η αποψινή βραδιά θα είναι δύσκολη για όλη την Ισπανία.

(David Ramos / Getty)

Οι Ισπανικές δυνάμεις καταστολής ξεπερνούν τη γραμμή του “υπερβάλλοντος ζήλου”, μοιάζουν να έχουν ριχτεί σε μάχη κατά άοπλων πολιτών.

Οι Καταλανικές αρχές αναφέρουν πως 460 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια ανάμεσα σε πολίτες και την Ισπανική αστυνομία.

Υπάρχουν πληροφορίες πως η Guardia Civil, Ισπανικές κατασταλτικές αρχές, έχουν πρόβλημα “συνεννόησης” με την Mossos d’Esquadra, την Αστυνομική αρχή της Καταλονίας. Δεν είναι πως οι μεν μιλούν Ισπανικά, οι δε Καταλανικά. Είναι πως οι δεύτεροι αρνούνται να συνεργαστούν με τους πρώτους. Στο βίντεο βλέπουμε τον προπηλακισμό Καταλανού αστυνομικού από Ισπανούς συναδέλφους του.

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη Δώρα Μακρή, γράφει πως: “Οι Ισπανοί δικαστές που αποφάσισαν για την αντισυνταγματικότητα του δημοψηφίσματος και έδωσαν εντολή για την καταστολή του καταλανικού δημοψηφίσματος, δέχονται την απόλυτη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικαστών. Όπως υποστηρίζει η Ένωση στην ανακοίνωσή της ” οι δικαστές είναι υπεύθυνοι για την διασφάλιση του Κράτους Δικαίου και οφείλουν να δρουν χωρίς καμία πίεση, υπακούοντας μόνο στο Σύνταγμα και τους Νόμους. Χωρίς να επιθυμούμε την ανάμειξή μας σε μία πολιτική διαδικασία στην Ισπανία, θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στους συναδέλφους μας Ισπανούς.”
-Αρχίζουν οι μηνύσεις ανάμεσα στα ισπανικά σώματα ασφαλείας. Τα συνδικάτα της Guardia Civil και της Policía Nacional θα υποβάλλουν μηνύσεις προς τους Mossos d escuadra ( την καταλανική αστυνομία) και τον επικεφαλής της καθώς σε πολλές περιπτώσεις δεν τήρησαν τις εντολές της εισαγγελίας, χαρακτηρίστηκαν από παθητικότητα και σε αρκετές περιπτώσεις έδιναν ανακριβείς πληροφορίες στα άλλα δύο σώματα.”

πηγές http://www.lavanguardia.com,  https://www.facebook.com/dora.makri