Στο μεταξύ στην Καταλονία πλήθος κόσμου, δημοσιογραφικές πηγές μιλούν για περισσότερο από ένα εκατομμύριο, διαδήλωσε στις 11 του Σεπτέμβρη στους δρόμους της Βαρκελώνης. Το αίτημα των Καταλανών / Καταλανιστών για ανεξαρτησία από την Ισπανία  παραμένει ενεργό. Και, φέτος, προσωποποιήθηκε στους πολιτικούς εκείνους που είτε πλέον ζουν εκτός της χώρας είτε βρίσκονται έγκλειστοι σε φυλακές. Μέρος των Καταλανών θεωρεί τον πρώην κυβερνήτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόντ, μέλη της κυβέρνησής του, τίμιους πολιτικούς που κυνηγήθηκαν – μετά την εκλογική αναμέτρηση παρωδία της 1ης Οκτώβρη 2017 – γιατί απλά θέλησαν να εφαρμόσουν την προεκλογική πολιτική τους ατζέντα που μιλούσε για ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία.

 

Ένας νέος συμβολισμός μοιάζει να εγκαταστάθηκε, να προστέθηκε στη συνείδηση των κατοίκων της Βαρκελώνης. Σε καίρια σημεία της πόλης τοποθετήθηκαν κίτρινες κορδέλες ως διαμαρτυρία υπέρ των πολιτικών που διώκονται για τις πράξεις τους υπέρ ενός ανεξάρτητου Καταλανικού κράτους.


Οι Καταλανοί θεωρούν πως Καταλονία δεν είναι μια ρομαντική αφηρημένη έννοια, αλλά ένα ιστορικό ευρωπαϊκό έθνος της δυτικής Μεσογείου, το οποίο ούτε μπορεί ούτε και θέλει να αγνοεί το παρελθόν της. Για εκείνους η έννοια της 11ης Σεπτεμβρίου αποτελεί, κυρίως, την απόδοση τιμών σε όσα τους ενώνουν σαν μια εθνική κοινότητα: η κοινή γλώσσα, η κοινή ιστορία, η κοινή πολιτιστική κληρονομιά και τελικά η κοινή πατρίδα. Αυτή ήταν άλλωστε πάντα και η κουλτούρα του Καταλανισμού.