Του Μάρκου Ψυχάρη //

Στο φιλμ, πρωταγωνιστεί ο Πίτερ Σέλερς : «Το Ποντίκι που βρυχάται» το σενάριο έχει ως εξής: «Ένα μικροσκοπικό βασίλειο της Ευρώπης, που βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης, κηρύσσει πόλεμο κατά των ΗΠΑ, με την ελπίδα της ήττας και επακόλουθο την οικονομική ενίσχυση. Όμως, ο γκαφατζής στρατάρχης και οι 20 άντρες του εντελώς συμπτωματικά απάγουν έναν ατομικό επιστήμονα με μια πυρηνική βόμβα και βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση έναντι του “εχθρού”» Εννοείται κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα του χθεσινού επεισοδίου με το «φάλτσο» ρεπορτάζ που έφερε στην διαρκώς εκτυφλωτική, ελληνική επικαιρότητα  το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το τάιμινγκ της διάψευσης γύρω από την υποτιθέμενη  ανακοίνωση του απέναντι «φευγάτου» προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για την διενέργεια δημοψηφίσματος στην Δυτική Θράκη  έφερε την απόλυση του συντάκτη που το έγραψε από το Α.Π.Ε. Κανένας δημοσιογράφος δεν θα ήθελε να ήταν στην θέση του. Δεν είναι η πρώτη φορά που η γκάφα πάει αγκαζέ με την δημοσιογραφία.

thumbnail_gkafaΔιαφωνεί κανείς;

-Πρόσφατα (παροξυσμός γραφικότητας). Παντελίδης και Pink Floyd.

https://www.youtube.com/watch?v=3nFRvWvsBe8

-Παλιότερα (η τρικλοποδιά της συνήθειας). Φινάλε δεκαετίας 2000. Πρωτοσέλιδο κυριακάτικης εφημερίδας γύρω από την συνάντηση Ερντογάν – Καραμανλή που δεν ματαιώθηκε, αλλά για την εφημερίδα έγινε.   www.tovima.gr

Το ΑΠΕ δεν είναι «πλάκα». Το πληρώνουμε εμείς. Δημόσιο χρήμα το συντηρεί. Μόνο που το ΑΠΕ είναι για πλάκα όταν σαλτάρει το σαλταρισμένο, πανελλήνιο με ειδήσεις που παραπλανούν.

Ενδιαφέρον, γύρω από τη χθεσινή γκάφα, εκτός από την ίδια τη γκάφα, είχε και μέχρι να διαψευστεί η είδηση, η υποδοχή της από τον ελληνικόelectro τύπο αλλά και η μάχιμη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών που έκλεινε με την σαν  copy paste από παλιότερες ανακοινώσεις του, φράση: «Η Θράκη είναι ελληνική, δημοκρατική και ευρωπαϊκή. Οποιαδήποτε άλλη σκέψη είναι αδιανόητη και επικίνδυνη»

Η τελευταία φαντάζει ως επίδειξη ταχείας επικοινωνιακής αντίδρασης.

Στην ιδέα πως το ΥΠ.ΕΞ σηκώνει επίσημες ανακοινώσεις, αδιασταύρωτων πληροφοριών για Εθνικό θέμα, είναι η post γκάφα που εξάπτει την φαντασία μας.

Είμαστε οι γκάφες που κάνουμε. Είμαστε οι γκάφες που αγοράζουμε, που πιστεύουμε και προσκυνούμε.

Η γκάφα δεν είναι μια σημαντικότητα που απ’ εκείνες που ξεχνάς μέχρι να σκάσει η επόμενη. Μπορεί να γίνει το  «βελτιωτικό» που χρειαζόμαστε όταν την κοιτάμε κατάματα,  μαθαίνουμε κάτι από την πάρτη της.

Κατά τα άλλα η ζωή συνεχίζεται, χωρίς double check.