Μια από τις πιο ξεχωριστές καλλιτεχνικές συνευρέσεις της φετινής σεζόν, η παράσταση “Έρωντας”, παρουσιάζεται όλα τα Σαββατοκύριακα του Μαΐου στον “Κινητήρα”. Οκτώ σημαντικοί δημιουργοί, χορογράφοι, σκηνοθέτες, χορευτές και ηθοποιοί, σε συνεργασία με την Ομάδα του Κινητήρα, δημιουργούν σύντομες σκηνικές συνθέσεις πάνω στο δίπτυχο έρωτας και επανάσταση, σε μια ενιαία παράσταση-ύμνο στη διαφορετικότητα. Η Βίκυ Αδάμου, ο Πάρις Ερωτοκρίτου, η Ιωάννα Καμπυλαυκά, η Άρτεμις Λαμπίρη, η Αμάλια Μπένετ, ο Johnny O, η Κατερίνα Σκιαδά και η Πέρσα Σταματοπούλου, σταθεροί συνεργάτες του Καλλιτεχνικού Δικτύου του Κινητήρα, συναντούν τους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες της Ομάδας του, σε μια παράσταση εμπνευσμένη από τον έρωτα ως αντίσταση. Εκκινώντας από το λογοπαίγνιο των λέξεων έρωτας και γέροντας, εμπνέονται από την ερωτική επιθυμία, δίνουν πνοή στα σώματα των εραστών, αναρωτιούνται, γιατί παραμένουν ερωτευμένοι μετά τον γάμο, εφευρίσκουν συστήματα μέτρησης της ερωτικής τους επιθυμίας, δίνουν χώρο ή και όχι στην προδοσία. Και γίνεται η επανάσταση πραγματικότητα μέσα από τον έρωτα για την ίδια τη ζωή, που δε γνωρίζει φύλο ούτε ηλικία: μέσα από τον Έρωντα”. Ζητήσαμε από αυτή την ετερόκλητη θεατρική ομάδα να μας μυήσει στο έργο που ερμηνεύει. Οι απόψεις ποικίλουν. Η ¨σπιρτάδα” τους όμως ορίζει το πεδίο δράσης μιας παράστασης που δοκιμάζει να αποθεώσει τον έρωτα. 

Επαγγελματίες
Αλέξης Βιδαλάκης
Η ομάδα του Κινητήρα αποτελείται από πολλούς όμορφους και ετερόκλιτους ανθρώπους που αγαπούν το χορό. Η αλληλεπίδρασή τους δημιουργεί ένα σουρεαλιστικό σύμπαν όπου όλα συνυπάρχουν σαν από πάντα, ένα σύμπαν όπου όλα αιωρούνται στο κενό και έτσι αποκτούν το ίδιο ειδικό βάρος.
Τα όποια εμπόδια που μπορεί να προκύψουν από αυτήν την διαφορετικότητα, εξαλείφονται, μιας και το πλαίσιο που έχει οριστεί, από την επικεφαλής της ομάδας, δημιουργήθηκε για να τα εμπεριέχει.
Άλλωστε η ανάγκη να επικοινωνήσουμε και να εκφράσουμε αυτό που ο καθένας φέρει είναι κοινή. Δε χορεύουμε, απλώς αναπνέουμε έναν κοινό κινητικό κώδικα που μας καθιστά ταυτόχρονα ερασιτέχνες και επαγγελματίες.

Κωστής Δασκαλάκης

Μου είναι πολύ δύσκολο να δω τον διαχωρισμό ανάμεσα σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες στον Κινητήρα. Αυτή η ομάδα υπάρχει τρία χρόνια τώρα, όταν κι εγώ δεν είχα καλά καλά τελειώσει τη δραματική σχολή. Τότε δε θεωρούσα τον εαυτό μου επαγγελματία. Ακόμα και τώρα που δουλεύω συνεχώς, δε μπορώ να διαχωρίσω τον εαυτό μου από την υπόλοιπη ομάδα, που αποτελείται από ανθρώπους που δεν έχουν σπουδάσει σε κάποια επαγγελματική σχολή τέχνης. Γιατί μάλλον αυτός είναι ο μόνος διαχωρισμός. Με δεδομένο κιόλας πως όλοι οι “ερασιτέχνες” έκαναν χρόνια μάθημα με την Αντιγόνη, οπότε, εξ αρχής υπήρχε ένα τεχνικός και εγκεφαλικός κώδικας. Η μόνη διαφορά που μπορώ να δω είναι πως αυτό δεν είναι η προτεραιότητά τους. Όλοι τους κάνουν κάποια δουλειά για να βιοποριστούν και στην ομάδα βρίσκονται απλά από αγάπη. Ενώ, εμείς, προσπαθούμε να ζήσουμε από το θέατρο, πράγμα που στην Ελλάδα του 2017 είναι πολύ δύσκολο και κάποιες φορές δουλεύουμε επειδή έτσι πρέπει. Και είναι η αγάπη των “ερασιτεχνών” που δίνει μια άλλη διάσταση στην πρόβα, αλλά και πάνω στη σκηνή. Είναι αναζωογονητικό.

Κατερίνα Ελ Ράχεμπ
Είναι μια απολαυστική πρόκληση! Ανακαλύπτουμε και συν-δημιουργούμε νέους κώδικες που δύσκολα θα βρει κανείς αυτούσιους σε μία συγκεκριμένη τεχνική χορού ή θεάτρου. Τα όρια μεταξύ των επαγγελματιών και μη, είναι σχεδόν αδιόρατα. Δεν είναι κάτι που σκεφτόμαστε μέσα στην ομάδα, αλλιώς γίνεται βάρος. Η πρόκληση για τους επαγγελματίες, είναι να αφαιρέσουμε, να καθαρίσουμε και να φέρουμε μέσα στην ομάδα ένα σώμα ανοιχτό. Να εμπιστευτούμε τις δεξιότητες και τις αδεξιότητές του. Να μην μπούμε ως “επαγγελματίες”. Από την άλλη, όλοι επαγγελματίες και μη, συνήθως μπαίνουμε στην αίθουσα μετά από άλλες πολύωρες υποχρεώσεις. Αυτό είναι μία πρόκληση. Να ξεπεράσουμε την κούραση, να βρούμε τη συγκέντρωση. Με κάποιο μαγικό τρόπο όμως δουλεύει! Χημεία ανθρώπων; Μια δική μας, συλλογική τεχνική; Δε μπορώ να φανταστώ την ομάδα χωρίς κάποιο από τα μέλη της! Σε κάθε μας παράσταση υπάρχουν σημεία που αν ερμηνευόντουσαν από τον καλύτερο επαγγελματία δε θα είχαν την ίδια ειλικρίνεια και ομορφιά.

 

 

Ερασιτέχνες

 Ιάσονας Βενετσανόπουλος
 Η εμπειρία μου στον Κινητήρα ξεκίνησε ως χόμπι για να αποσυμπιέζομαι, να ξεχνιέμαι λίγο από τη ζωγραφική. Όμως πολύ γρήγορα με ρούφηξε η αφοσίωση και η δημιουργική δύναμη της ομάδας. Από κάτι δευτερεύον έγινε κάτι παράλληλο με τη βασική μου ασχολία. Πλέον μέσα από τον Κινητήρα αναπτύσσω ένα νέο, παράλληλο εκφραστικό μέσο. Φαίνεται, όμως, πως δεν ήμουν ο μόνος που τον συνεπήρε ο Κινητήρας, αλλά και ολόκληρη την ομάδα των μαθημάτων. Φτάσαμε στα όρια της ανάπτυξης της ομάδας και θέλαμε να πάμε και παραπέρα. Αυτό είδε η Αντιγόνη και τόλμησε να το χρησιμοποιήσει, να δει μέχρι πού θέλουμε να το πάμε. Έτσι δημιουργήθηκε μια νέα ομάδα του Κινητήρα ανάμεικτη με τους μαθητές της και τους επαγγελματίες. Ήταν μια από τις πιο φυσικές συνεργασίες. Όσοι έχουν δουλέψει με τον Κινητήρα ξέρουν ότι κουβαλάει την δική του γλώσσα. Μπορεί να είχαμε διαφορές στο πόσο έχουμε δουλέψει με το σώμα μας ή πόσο ανεπτυγμένη ήταν η αντίληψή μας στην κίνηση, όμως όλοι μας κουβαλούσαμε μια κοινή γλώσσα. Έναν κοινό τρόπο να δουλεύουμε, να αυτοσχεδιάζουμε. Αυτό έκανε τη μίξη πολύ ομαλή και μέσα από αυτήν αναπτυχθήκαμε και οι δυο πλευρές προς το καλύτερο. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζω είναι ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώνουμε, ώστε το σώμα να είναι δυνατό να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις, όπως και ο χρόνος που χρειάζεται να αναπτυχθεί η αντίληψη στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια άρτια παράσταση.
Δέσποινα Κωστελίδου
Αυτό που γινόταν ήταν μαγικό. Κάθε χρόνο όλο και κάποιος μαγεμένος από την τέχνη του χορού αλλά και από τον τρόπο που τον προσεγγίζει η Αντιγόνη, γινόταν μέλος αυτής της ομάδας χωρίς να έχουμε σκοπό να κάνουμε κάποια ομάδα. Κάθε χρόνο, ένα νέο θέμα, μια νέα πρόκληση, μια νέα δημιουργία. Άνθρωποι με ετερόκλητες ασχολίες, άλλοι πάλι επαγγελματίες, είτε χορευτές είτε ηθοποιοί, μπλέκονται, συνδιαλέγονται και συν-δημιουργούν. Η Αντιγόνη κατάφερε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αν δουλεύουν με αρμονία χωρίς αντιπαλότητες και ανταγωνισμούς, με γνώμονα την ομαδική δημιουργία. Ποτέ δεν ένιωσα λιγότερο σημαντική, γιατί ήμουν ερασιτέχνης. Η συνεργασία με επαγγελματίες σε εξελίσσει σε πολλά επίπεδα. Αυτό που με συγκλονίζει κάθε φορά που τελειώνουμε μια παράσταση είναι η αγάπη μου για όλους μαζί και χωριστά για όλους όσοι αποτελούν αυτή την ομάδα. Βλέπω μια απαράμιλλη ομορφιά πάνω τους και γύρω τους, αλλά κυρίως στον τρόπο που χορεύουν. Τους θαυμάζω και τους ευχαριστώ γιατί μου προσέφεραν μια ακόμα υπέροχη εμπειρία.
Φάνια Χρηστίδη
Ανακάλυψα τον Κινητήρα πριν από οκτώ περίπου χρόνια και από τότε το στούντιο έχει εξελιχθεί σε δεύτερο σπίτι μου και οι άνθρωποί του σε δεύτερη οικογένειά μου. Συγκεκριμένα, η Αντιγόνη (Γύρα) έχει υπάρξει δασκάλα, πρότυπο, φίλη και μάνα για μένα. Εξάλλου, όσα μέλη της ομάδας είμαστε ερασιτέχνες του χώρου, ξεκινήσαμε μαζί της ως μαθητές αρκετά χρόνια πριν. Πολλοί, όπως εγώ, πρωτογνωρίζοντας το χοροθέατρο μέσα από το μάθημά της. Και συνέβη μέσα στην πορεία των χρόνων, η Αντιγόνη να πραγματοποιήσει αυτό που ούτως ή άλλως πρέσβευε πάντοτε, δηλαδή ότι όλοι μπορούν να χορέψουν, «παντρεύοντας» ερασιτέχνες- έμπειρους μαθητές της- κι επαγγελματίες καλλιτέχνες, οι οποίοι προέρχονται από την ευρύτερη οικογένεια του Κινητήρα. Αυτό είναι θεωρώ και το πιο ιδιαίτερο στοιχείο αυτής της ομάδας. Φέρνει τους ερασιτέχνες-μαθητές και τους επαγγελματίες χορευτές, ηθοποιούς, χορογράφους, σκηνοθέτες και όλους τους επαγγελματίες τεχνικούς, που παίζουν σπουδαίο ρόλο στην πραγματοποίηση μιας παράστασης, να στέκονται πλέον δίπλα και όχι απέναντι, μέσα σ’ ένα πλαίσιο ισότιμης συνεργασίας και συναδελφοσύνης. Το να είσαι όμως ερασιτέχνης και να συμμετέχεις σε παράσταση επαγγελματικών προδιαγραφών, κρύβει αρκετές προκλήσεις. Οι δικές μου αφορούν την έκθεση στο κοινό και το επιβαρυμένο πρόγραμμα, αφού ανεξαρτήτως από τα προσωπικά μου ζόρια, χρειάζεται να είμαι ψυχή τε και σώματι παρούσα!

Έρωντας – Ινφο και συντελεστές

  • Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Συντονισμός Ομάδας: Αντιγόνη Γύρα Σύμβουλος Δραματουργίας: Άννα ΤσίχληΣκηνικός Χώρος: Φανή Κοκολάκη
  • Επιμέλεια Κοστουμιών: Μπάμπης Ματεντζίδης
  • Φωτισμοί: Ντέπυ Παπαδάκου
  • Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση στο έργο ΨΣΣ: Βίκυ Αναστασίου
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστίνα Παπαδάκη

Ερμηνεύουν: Πάολα Απαρίσιο, Ιάσονας Βενετσανόπουλος, Αλέξης Βιδαλάκης, Χαρά Γιαννακοπούλου, Κωστής Δασκαλάκης, Μαριλένα Δασκαρόλη, Κατερίνα Ελ Ράχεμπ, Δέσποινα Κωστελίδου, Πάρης Λεόντιος, Κατερίνα Λιόντη, Σμαράγδη Μιχαλακάκου, Γιάννης Μιχαλακούκος, Μάγδα Μάστορα, Φανή Μπακιρτζή, Αγγελική Παπαδία, Φάνια Χρηστίδη

Β’ διανομή: Γεωργία Αλιφέρη, Πέτρος Δημοτάκης, Μαριάνθη Λάζου, Kike Garcia

  • Μέρες και ώρα:
    Σάββατο και Κυριακή 6-7, 13-14, 20-21, 27-28 Μαΐου στις 21:30Διάρκεια: 70 λεπτάΕίσοδος με ελεύθερη συνεισφορά | Απαραίτητη η κράτηση θέσεων: 21 0924 8328 | info@kinitiras.comΚινητήρας|Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών ΤεχνώνΕρεχθείου 22, Ακρόπολη |Τηλ.: 210 9248328