Γράφει η Άντα Δαλιάκα //

233 ταινίες από 34 χώρες, 4 διαγωνιστικά προγράμματα (διεθνές, TV & Commissioned Films, μεγάλου μήκους – βραβείο κοινού, φοιτητικό διαγωνιστικό), επτά διαφορετικά εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους, ειδικές προβολές, αφιερώματα, Αγορά, καθώς και μια ασυνήθιστη πρεμιέρα με animated opera που παντρεύει το κινούμενο σχέδιο με την όπερα του Μορίς Ραβέλ «Το παιδί και τα μάγια», περιλαμβάνει η ένατη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros που θα πραγματοποιηθεί από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στη Σύρο.

Το φιλόδοξο «Bad cat» του Anima Istanbul, του σημαντικότερου στούντιο κινουμένων σχεδίων της Τουρκίας, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στη γείτονα χώρα

<p>Το φιλόδοξο «Bad cat» του Anima Istanbul, του σημαντικότερου στούντιο κινουμένων σχεδίων της Τουρκίας, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στη γείτονα χώρα</p>

 

Διευρυμένο φέτος… χωροχρονικά, έχοντας εδραιωθεί στην παλέτα των διεθνών περιφερειακών φεστιβάλ του είδους με τις σημαντικές συνεργασίες που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια, το φεστιβάλ διαθέτει δύο επιπλέον ημέρες στο πρόγραμμά του ενώ φιλοξενείται όχι μόνο στην Ερμούπολη αλλά και στην επιβλητική έπαυλη Τσιροπινά της Ποσειδωνίας και στην Ιερά Μονή Καπουκίνων της Ανω Σύρου. Είναι ευτύχημα που η περσινή πρώτη σύμπραξη του Animasyros με την Εθνική Λυρική Σκηνή πέτυχε συνδυάζοντας το animation με την οπερέτα του Γιόχαν Στράους του νεότερου «Η νυχτερίδα», για να επανέλθει φέτος με ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες. Στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων ο μαγικός κόσμος που δημιούργησε η Ειρήνη Βιανέλλη (είχε επιμεληθεί και τη «Νυχτερίδα») θα ζωντανέψει στις 22 Σεπτεμβρίου με τις φωνές των μονωδών της ΕΛΣ και τη σκηνοθετική επιμέλεια της Αγγέλας-Κλεοπάτρας Σαρόγλου. Το εγχείρημα αποσκοπεί στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου έργου που θα παρουσιαστεί στο μέλλον στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιήσει την ελληνική της πρεμιέρα στον Δημοτικό Κινηματογράφο Παλλάς και η νέα ταινία του στούντιο Laika «Ο Κούμπο και οι δύο χορδές» του Τράβις Νάιτ. Δύο χρόνια μετά τα υποψήφια για Οσκαρ «Τερατοκουτάκια» που επίσης πρωτοείδαμε στο Animasyros, η Laika που ειδικεύεται σε τεχνικά εξεζητημένο και πολυδάπανο stop motion animation, παρουσιάζει μια ιστορία βγαλμένη από την ιαπωνική μυθολογία καθώς ένα αγόρι καλείται να ξεκλειδώσει το μυστικό του έκπτωτου σαμουράι πατέρα του.

Αυτή όμως δεν είναι η μόνη μεγάλου μήκους πρεμιέρα του φεστιβάλ. Στο διεθνές διαγωνιστικό μεγάλου μήκους μεταξύ των συνολικά πέντε ταινιών συναντάμε το «Ζωή σαν κινούμενο σχέδιο» του βραβευμένου με Οσκαρ Ρότζερ Ρος Γουίλιαμς το οποίο αφηγείται τη συγκινητική αληθινή ιστορία του αυτιστικού Οουεν Σάσκιντ που πάσχοντας από αυτισμό βρήκε αναπάντεχα τρόπο έκφρασης μέσα από τις ταινίες της Disney. Στα υπόλοιπα τμήματα του Φεστιβάλ ξεχωρίζουν ταινίες όπως το εντυπωσιακό «Branches of life» της Κατερίνας Αθανασοπούλου (διεθνές διαγωνιστικό). Μέρος ενός πρότζεκτ («Body of songs») της σκηνοθέτιδας στη Βρετανία δείχνει πως γιατροί και καλλιτέχνες έρχονται σε επαφή δημιουργώντας πρωτότυπα έργα μουσικής και εικόνας βασισμένα σε διαφορετικά ανθρώπινα όργανα.

Η εμψύχωση
Επίσης ελληνικού ενδιαφέροντος είναι το «Επεκτείνοντας τα όρια» της Κλεοπάτρας Κοραή (TV & Commissioned Films), μια ταινία εμψύχωσης που προβλήθηκε στην περσινή τελετή έναρξης των όγδοων ασιατικών παρααγώνων στη Σιγκαπούρη. Την γκάμα ύφους και θεματολογίας διευρύνουν ακόμα περισσότερο ταινίες σαν το βίαιο «Mrs Metro» του Αγγελου Παπαντωνίου (Φοιτητικό Διαγωνιστικό), βραβευμένο πρόσφατα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μελβούρνης.

Βασική θεματική του Animasyros 9.0 είναι ο θρησκευτικός και πολιτιστικός συγκρατισμός με 17 ταινίες μεγάλου και μικρού μήκους σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα ενώ προγραμματίζεται εκδήλωση διαλόγου με εκπροσώπους των σημαντικότερων δογμάτων. Ο κορμός του προγράμματος συμπληρώνεται από τα αφιερώματα «Βλέμμα στην Τουρκία» με 19 ανεξάρτητες τούρκικες μικρού μήκους ταινίες και μια μεγάλη πρεμιέρα, της ταινίας «Bad cat» του Anima Istanbul, «Κινούμενοι αντίποδες: Βλέμμα στο αυστραλιανό animation» καθώς και ένα αφιέρωμα στο Φεστιβάλ Tindirindis της Λιθουανίας.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι το Animasyros προσφέρει φέτος στους επισκέπτες του 20% έκπτωση στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια και ειδικές τιμές σε καταλύματα.

 

Πηγή: www.ethnos.gr