Οτιδήποτε και όταν λέμε, οτιδήποτε μπορεί να διασπάσει την προσοχή του πληθυσμού απλώς απαγορεύεται, μέχρι νεοτέρας διαταγής. Στην Τουρκία η κοινότητα ΛΟΑΤ μπήκε στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Και επειδή ο θόρυβος που κάνει θεωρήθηκε εκκωφαντικός η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει κάθε δημόσια προγραμματισμένη ή υπό σχεδιασμό δραστηριότητά της. Το περασμένο Σάββατο, στην Άγκυρα, ανακοινώθηκε πως κάθε δράση που σχετίζεται με λεσβίες, γκέι, μπαϊσέξουαλ και διεμφυλικά θέματα διακόπτεται και αυτό, με δήλωση που εξέδωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, γιατί υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και την ηθική του πληθυσμού.

Η δήλωση έγραφε “Από σήμερα Σάββατο 18 Νοεμβρίου και παίρνοντας υπόψη τις ευαισθησίες της κοινότητάς μας κάθε δράση που σχετίζεται με την ΛΟΑΤ κοινότητα όπως προβολές ταινιών, θέατρο, πάνελ συζητήσεων, συνεντεύξεις και εκθέσεις σταματούν μέχρι νεοτέρας ανακοίνωσης στην περιοχή της Άγκυρας. Σκοπός της κυβέρνησης είναι η διατήρηση της ηρεμίας και της ασφάλειας”.

Η κίνηση έρχεται ως συνέχεια της απαγόρευσης προβολής κινηματογραφικού φεστιβάλ γερμανικών φιλμ που ασχολούνταν με γκέι θεματολογία. Η επίσημη δικαιολογία ακύρωσης του φεστιβάλ στηρίχθηκε επίσης και στην εικασία πως θα μπορούσε να προκληθεί τρομοκρατική ενέργεια.

Η γνωστή παρέλαση  “pride” που γινόταν σε ετήσια βάση στην Κωνσταντινούπολη έχει επίσης μπλοκαριστεί από τις αρχές. Αν και γεγονός που συγκέντρωνε χιλιάδες ανθρώπους εντός κι εκτός Τουρκίας, τα τελευταία τρία χρόνια δεν πραγματοποιείται. Η δικαιολογία της κυβέρνησης είναι για μια ακόμα φορά ο κίνδυνος διατάραξης της τάξης και της ασφάλειας.

Νωρίτερα τον Νοέμβρη ο πρόεδρος Ερντογάν σχολιάζοντας την παρουσία γκέι ανθρώπων σε τοπικές επιτροπές πολιτών δήλωσε πως η παρουσία τους αντιτίθεται στις αξίες του κράτους.

Με ολοένα και περισσότερους Τούρκους να διαλέγουν το δρόμο της ξενιτιάς και αυτό γιατί η μείωση ελευθερίων είναι καθημερινό φαινόμενο, είναι απορίας άξιο ποιου τελικά λαού θέλει να είναι πρόεδρος ο πρόεδρος Ερντογάν;