της  Μαριλιάνας Ρηγοπούλου*

 

Σ’έναν τόσο ζεστό και φιλόξενο χώρο με μακρά ιστορία στα καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως είναι το θέατρο “Επί Κολωνώ”, έλαβε χώρα η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Καλιφόρνια ντρίμιν» του Βασίλη Κατσικονούρη σε σκηνοθεσία του Θανάση Χαλκιά.

Ο Βασίλης Κατσικονούρης είναι ένας πολυσχιδής σύγχρονος θεατρικός συγγραφέας ο οποίος με την πένα του αποτυπώνει την πραγματικότητα που βιώνουμε σε όλες τις διαστάσεις με τρόπο εύληπτο, άμεσο και γλώσσα συγκλονιστικά καταιγιστική σημειολογικών αναφορών.  Το έργο του «Καλιφόρνια ντρίμιν» πρωτοπαρουσιάστηκε το 2004 στην Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά απέσπασε το Α΄ Κρατικό Βραβείο Θεατρικού έργου το 2002. Επίσης το 2006 έλαβε το Γ΄ Κρατικό βραβείο θεατρικού έργου για τη «Φανέλα» και την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο το έργο του «Το Γάλα» σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη με τεράστια επιτυχία καθώς οι παραστάσεις συνεχίστηκαν και για δεύτερη χρονιά.

Η Θεατρική ομάδα «ΑΧ» παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά φέτος το έργο «Καλιφόρνια ντρίμιν». Η παράσταση πραγματεύεται την καθημερινότητα δύο νέων, του Ντίνου και του Άρη, οι οποίοι απολαμβάνουν τη χαλαρή διάσταση της ζωής, χωρίς ευθύνες και υποχρεώσεις, της ζωής που περιλαμβάνει τον έρωτα, τη διασκέδαση, την προσωπική ευχαρίστηση και ικανοποίηση και που η εμφάνιση ενός κρατικού εγγράφου που τους υπενθυμίζει πως πρέπει να υπηρετήσουν την πατρίδα, έρχεται να διαταράξει τη ράθυμη και ονειροπόλα καθημερινότητά τους.
Ωστόσο στις προθέσεις τους δεν υπάρχει η εναρμόνιση με τις κοινωνικές επιταγές, τις δεσμεύσεις, τις υποχρεώσεις, την ανάληψη ευθυνών, αντιθέτως μάλιστα η φυγή τους από τους περιορισμούς τους κοινωνικούς γίνεται όλο και πιο έντονη, μοιάζει ως επιτακτική ανάγκη πλέον η απελευθέρωσή τους απ’ τα δεσμά, με στόχο να πάνε στην Αμερική σ’ένα θρησκευτικό κοινόβιο, εκεί θα ζήσουν την απόλυτη ελευθερία, θα γευτούν την ύψιστη ανεξαρτησία και θα παριστάνουν πως σπουδάζουν.

Μεγαλόπνοο το σχέδιό τους καθώς οι οικονομικές προϋποθέσεις που χρειάζονται για την πραγμάτωση του ταξιδιού τους είναι μεγάλες κι αυτό αποτελεί τροχοπέδη στην επίτευξη του ονείρου τους καθώς τα χρήματα δεν υπάρχουν.

Έτσι οι βλέψεις τους στρέφονται προς τον κοτσονάτο Θείο Πέπο, ο οποίος έχει ένα κομπόδεμα που θα προσπαθήσουν να του υφαρπάξουν με δόλια μέσα και με τη βοήθεια της Βουβούς και της Κικής, των δύο φιλενάδων τους.

-Η σκηνοθετική ματιά του Θανάση Χαλκιά ήταν εξαιρετικά διεισδυτική, καθώς ξεδίπλωσε το τέναγος στο οποίο είχε περιέλθει η ζωή των δύο αυτών νέων του Ντίνου και του Άρη, οι οποίοι ζουν σε μια βαλτώδη κατάσταση, ονειρεύονται, αλλά επί της ουσίας τι ονειρεύονται, τι πραγματικά θέλουν, τι επιθυμούν, ακόμα δεν το έχουν ανακαλύψει.

Κι όλα θέλουν να πραγματοποιηθούν εν ριπή οφθαλμού, χωρίς κόπο, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, απλά να τα γευτούν.

Η παράσταση κατορθώνει να αναδείξει τις ανασφαλείς σημερινές ερωτικές σχέσεις των ανθρώπων, τις φιλικές σχέσεις και πόσο εύκολα μπορούν να διαταραχθούν, όπως και τις απόμακρες γονεϊκές σχέσεις που στιγματίζουν τις προσωπικότητες των παιδιών με την απουσία τους.

Ο Θανάσης Χαλκιάς μέσα από την σκηνοθετική του προσέγγιση πάνω στο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη, επιτυγχάνει να περάσει σ’ένα ακόμα βαθύτερο, σ’ένα δεύτερο επίπεδο σημειολογικής ανάλυσης του κειμένου, ρίχνοντας άπλετο φως στις πιο μύχιες πτυχές του έργου, όπως την έλλειψη της παιδείας και εν συνεχεία και της καλλιέργειας, που είναι ιδιαιτέρως εμφανής στους νέους ανθρώπους σήμερα, των πνευματικών αναζητήσεων των οποίων η ανυπαρξία είναι συγκλονιστική, καθώς τα υλικά αγαθά, το χρήμα στήνουν όλο και πιο γερά τα θεμέλια του δικού τους βάθρου.

«Καλιφόρνια ντρίμιν», το Αμερικάνικο όνειρο, που έμοιαζε να ξεφτίζει κάποια στιγμή κι όμως παραμένει εντυπωσιακά ακλόνητο, απλά διαφοροποιήθηκε η μορφολογία του μέσα στο χρόνο, άλλαξαν οι δομικές του κατευθύνσεις, συνεχίζοντας τόσο διαχρονικά δακέθυμο.

Κι όλα αυτά ο σκηνοθέτης Θανάσης Χαλκιάς, τα επιτυγχάνει μέσα στα πλαίσια αυτής της δυναμικής κωμωδίας η οποία διαπνέεται από συνεχή ροή, με αυξομειώσεις έντασης, με εναλλαγές κλαυσίγελου αρκετές φορές καθώς το γέλιο διαδέχεται το δάκρυ και αντίστροφα, σ’ένα πλαίσιο βαθύτερου προβληματισμού, όπου το χιούμορ είναι το κυρίαρχο στοιχείο και το ιδεώδες μέσο για την έκφραση των μεγαλύτερων αληθειών.

Στο ρόλο του Ντίνου ο Γιάννης Ιωάννου, ο αρχηγός θα λέγαμε, διαμορφωτής του ονείρου, που κι ο ίδιος δεν γνωρίζει καλά-καλά ποιο είναι, τόσο εναργής επί σκηνής, με μια ερμηνεία δυναμική που κινείται με ευελιξία στις κυκλοθυμικές εναλλαγές που επιτάσσει ο ρόλος του, αυτός που συλλαμβάνει το μεγάλο σχέδιο για το κομπόδεμα του Θείου Πέπο και που κατορθώνει πλήρως να αναδείξει την κυνική του υπόσταση μπροστά στην ιδέα του χρήματος και την επίτευξη του μεγάλου ονείρου.

Συνταξιδιώτης στο όνειρο, ο φίλος του Άρης, κατά κόσμον Γιώργος Σύρμας, με μια ερμηνεία καθηλωτική, πλούσιος στα εκφραστικά του μέσα, με γοητευτική αθωότητα διαπράττει τα όποια φληναφήματά του, κινείται με χαρακτηριστική ευκολία ανάμεσα στο κωμικό και το δραματικό στοιχείο στηλιτεύοντας έτι περισσότερο την ετερογονία των σκοπών.

Στην προσπάθεια εξασφάλισης των χρημάτων με δόλο τούς βοηθούν οι φίλες τους Κική και Βουβού.
Η Σεβίνα Μαραγκού ως Κική, κατορθώνει πλήρως να αναδείξει την εικόνα της συνειδητοποιημένης κοπέλας που ξέρει τι θέλει, έχει πνευματικές ανησυχίες και μάχεται χωρίς να δειλιάζει προκειμένου να το πετύχει έστω κι αν τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι σόλοικα.

Η Σεβίνα Μαραγκού μέσα απ’το πρόσωπο της Κικής, επί της ουσίας αναδεικνύει τη γύμνια των ανθρώπων σήμερα, με μια δυναμική ερμηνεία.

Τη γλυκιά, αθώα και τρυφερή Βουβού υποδύεται η Αγγελίνα Κλαυδιανού, της οποίας παρότι ο ρόλος της φαινομενικά φαντάζει αβανταδόρικος καθώς καλείται να ενσαρκώσει την απονήρευτη και όχι ιδιαιτέρως ευφυή Βουβού, ωστόσο στη σκηνή που κρατά αγκαλιά τον αγαπημένο της Άρη και του αφηγείται ένα παραμύθι προκειμένου να του γαληνέψει την ψυχή, η ερμηνεία της είναι πραγματικά συγκλονιστική, καθώς βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα στην τρυφερή γαληνεμένη αίσθηση και σ’ένα κρεσέντο συγκινησιακής φόρτισης, που χαρίζει στον θεατή την κάθαρση της δικής του ψυχής.

Ιδιαιτέρως ευφυής η σκηνογραφική σύλληψη της Γεωργίας Μπούρδα καθώς επί σκηνής υπάρχει ένα κινούμενο στρογγυλό δάπεδο πάνω στο οποίο διαδραματίζονται όλες οι καταστάσεις, οι συζητήσεις των φίλων, των ζευγαριών, οι τσακωμοί, οι τρυφερές τους στιγμές, οι απογοητεύσεις τους, τα όνειρά τους, όλα όσα τους ταξιδεύουν και μαζί τους το ίδιο το σκηνικό που κινείται και περιστρέφεται όπως όλα στη ζωή η χαρά με τον πόνο, η ελπίδα με την απογοήτευση, το όνειρο με την πραγματικότητα, η συντροφικότητα με την ατέρμονη μοναξιά των ανθρώπων σήμερα, όταν αυτό αποχωρίζεται σε δύο κομμάτια στις δύο πλευρές της σκηνής αφήνοντας τους ονειροπόλους φίλους μόνους.

Το σκηνικό επανασυνδέεται, αποκαθίσταται ισορροπία, όπως και στις ζωές τους.

Την όλη αισθητική της παράστασης έρχονται να ολοκληρώσουν τόσο οι φωτισμοί της Ελίζας Αλεξανδροπούλου, όσο και η μουσική επιμέλεια του Κώστα Βόμβολου που πλαισιώνει απόλυτα το «Καλιφόρνια ντρίμιν». Ένα έργο εμπνευσμένο από το τραγούδι του συγκροτήματος «The Mamas and the Papas», «California Dreamin», αποτελεί το εφαλτήριο για το δικό τους όνειρο, για τη δημιουργία ενός ροκ συγκροτήματος, για ν’αγοράσουν μια ηλεκτρική κιθάρα και κάποια στιγμή να μάθουν να παίζουν, να ονειρεύονται και να παίζουν.

Το «Καλιφόρνια ντρίμιν» ήταν η αρχή, το αληθινό «ντρίμιν» ήταν κρυμμένο καλά στις ψυχές τους κι η απομυθοποίηση του πρώτου ήρθε μέσα από το δολοπλόκο σχέδιο τους για την εξαπάτηση του θείου Πέπο.

Άραγε πού να κρύβεται, σε ποια ξεχασμένη γωνιά του μυαλού και της ψυχής ν’αποσταίνει το δικό σας όνειρο, το δικό μας όνειρο των εφηβικών μας χρόνων…….

ΕίδοςΚωμωδία

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Θανάσης Χαλκιάς
Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
Πρωτότυπη μουσική, επιμέλεια μουσικής: Κώστας Βόμβολος
Σχεδιασμός φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ραφαέλα Ακαμωτάκη, Ειρήνη Οικονομίδου
Φωτογραφίες-Teaser: Αλέξανδρος Γεωργίου

Παίζουν: Γιάννης Ιωάννου, Αγγελίνα Κλαυδιανού, Σεβίνα Μαραγκού, Γιώργος Σύρμας

Πληροφορίες


Παραστάσεις

Από 16 Οκτωβρίου έως 9 Ιανουαρίου 2018

Ημέρες & ώρες παραστάσεων

Δευτέρα: 21:00

Τρίτη: 21:00

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 13 ευρώ

Μειωμένο: 10 ευρώ

Άνεργοι: 6 ευρώ

Διάρκεια παράστασης

90’ χωρίς διάλειμμα

Προπώληση εισιτηρίων

www.viva.gr

Προσφορά τα εισιτήριά για τη φετινή χρονιά, στην τιμή των 7,00€. ισχύει για όλες τις παραστάσεις, αλλά για συγκεκριμένο αριθμό εισιτηρίων και για εισιτήρια που θα εκδοθούν από 19/9 έως και 30/9 & από 21/10 μέχρι 31/10 από τη σελίδα  www.epikolono.gr

*Η  Μαριλιάνα Ρηγοπούλου είναι σοπράνο, κριτικός θεάτρου, εκπαιδευτικός