Για να λέμε την αλήθεια ο Κάρλες Πουτζντεμόν, πρόεδρος της Καταλονίας, έκανε την πολιτική κωλοτούμπα της χρονιάς. Η παρουσία του στο κοινοβούλιο διέψευσε την πρότερη εικόνα που είχαμε γι’ αυτόν. Οι πύρινοι λόγοι του υπέρ μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης Καταλονίας αποδείχτηκαν φωτιά στο τζάκι, όχι πυρκαγιά σε δάσος.  Χτες το απόγευμα στη Καταλανική βουλή η εκκίνηση του λόγου του έγινε αρχικά με την απαραίτητη ιστορική αναφορά στο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Και μετά; Μετά μιλήσε για το χρήμα. Εκείνο που ρυθμίζει την ανεξαρτησία των χωρών. Όπως και να έχει ο λόγος του δεν έφερε το αποτέλεσμα που επιθυμούσαν οι Καταλανιστές. Την ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

-Ο Πουντζεμόντ έγραψε ιστορία. Διάλεξε να το κάνει με κινηματογραφικό τρόπο. Αυτό που οι Καταλανιστές ήθελαν απλώς δεν ήρθε. Όμως έχει τη σημασία του να σταθούμε σ’ εκείνη τη στιγμή του λόγου του που είπε “Αναλαμβάνω να σας ανακοινώσω τη θέληση του Καταλανικού λάου. Το δημοψήφισμα έβγαλε αποτέλεσμα που θέλει την ανεξαρτησία”. Ήταν η στιγμή που χιλιάδες Καταλανιστές που τον άκουγαν  άρχισαν να ανεμίζουν τις σημαίες τους. Η επόμενη όμως φράση του προέδρου είχε εντελώς διαφορετικό μήνυμα. Το όνειρο της ανακήρυξης ανεξαρτησίας απόψε, έγινε εφιάλτης όταν ζήτησε να διαπραγματευτεί με τη Μαδρίτη και την Ευρώπη για το Καταλανικό ζήτημα.

Επισήμως η ανεξαρτησία υπογράφεται από την κυβέρνηση και αναβάλλεται για να αρχίσει ο διάλογος.

-Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλοι πολιτικοί της επαρχίας υπέγραψαν ένα έγγραφο ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας από την Ισπανία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν το έγγραφο αυτό έχει κάποια νομική ισχύ.

«Η Καταλονία αποκαθιστά σήμερα την πλήρη κυριαρχία της» αναφέρει το έγγραφο με τίτλο: «διακήρυξη των αντιπροσώπων της Καταλονίας»

«Καλούμε όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν την δημοκρατία της Καταλονίας ως ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος. Καλούμε την καταλανική κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστήσει δυνατή και να εφαρμόσει πλήρως αυτή την ανακήρυξη ανεξαρτησίας και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό το νόμο μετάβασης που ιδρύει την Δημοκρατία».

Ο Πουτζντεμόν πρότεινε ενώπιον του κοινοβουλίου να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος.

Για «ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Καταλονίας

Την ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση υπογράμμισε στην ομιλία του ενώπιον του καταλανικού κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, μιλώντας για τις “πολιτικές συνέπειες” που είχε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

“Ζούμε μια εξαιρετική στιγμή, με ιστορικές διαστάσεις” είπε ο Πουτζντεμόν, τονίζοντας ότι “δεν απευθύνει απειλές” και ότι το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας “δεν είναι εσωτερική σύγκρουση στην Ισπανία αλλά ευρωπαϊκή υπόθεση”.

“Είναι σαφές ότι πρέπει να αναλάβουμε το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Και ευθύνη μας είναι να αποκλιμακώσουμε την ένταση”, συνέχισε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι “εκατομμύρια Καταλανοί πολίτες πιστεύουν ότι η Καταλονία θα πρέπει να έχει το δικό της κράτος”.

Ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανέστειλε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την Ισπανία

Στην πολυαναμενόμενη ομιλία του ο Πουτζντεμόν ζήτησε αρχικά από το κοινοβούλιο να του δώσει την εντολή για να κηρύξει την Καταλονία ανεξάρτητο κράτος, σεβόμενος όπως είπε τη βούληση του καταλανικού λαού. Συνεχίζοντας όμως, πρότεινε στο κοινοβούλιο να αναστείλει προσωρινά τον νόμο που αφορά τη διαδικασία εφαρμογής του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθούν συνομιλίες.

Όπως είπε, θα συμμορφωθεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ της ανεξαρτησίας, το οποίο χαρακτήρισε “επιτυχημένο”, αλλά πρώτα θα επιδιώξει διαπραγματεύσεις για την εξεύρευση μιας λύσης με την Ισπανία.

Ο Πουτζντεμόν είπε ότι η “σύγκρουση” με τη Μαδρίτη μπορεί να επιλυθεί μέσω διαπραγμάτευσης και πρόσθεσε ότι αξίζει να γίνει μια προσπάθεια για να αναζητηθεί διεθνής μεσολάβηση.

«Μη αποδεκτή» για την ισπανική κυβέρνηση η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και η αναστολή της εφαρμογής της

Η συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας θεωρεί ότι η στρατηγική του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος σύμφωνα με τη Μαδρίτη κήρυξε εμμέσως ανεξαρτησία, είναι “μη αποδεκτή”, όπως και η πρότασή του, αμέσως μετά, για αναβολή της εφαρμογής της.

με πληροφορίες απο http://www.amna.gr/