Της Αγγελικής Κώττη //

Γυμνό, κοσμικό, άλλου θρησκεύματος, όλα περιλαμβάνονται στο Λούβρο του Άμπου Ντάμπι. Το νέο μουσείο, που άνοιξε τις πύλες του την Τετάρτη, θα είχε την έξωθεν καλή μαρτυρία, εφόσον δεν του τύχαινε μια σοβαρή αναποδιά. Η ιρακινή κυβέρνηση διερευνά αναφορές που υποστηρίζουν ότι κλεμμένες αρχαιότητες από αυτή τη χώρα, συγκαταλέγονται στα εκθέματά του.

-Σύμφωνα με όσα λένε αξιωματούχοι της Βαγδάτης, οι αρχαιότητες έχουν λεηλατηθεί μετά το πλιάτσικο και το χάος που ακολούθησε την αμερικανική εισβολή το 2003.

Τα εικαζόμενα κλεμμένα αντικείμενα ξεκίνησαν από διάφορες ιστορικές περιόδους στο Ιράκ και σύμφωνα με πληροφορίες είχαν λεηλατηθεί στο χάος που ακολούθησε την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. 

“Το Κοινοβούλιο θα υποβάλει μια πρόταση στην κυβέρνηση για συγκρότηση επιτροπής που θα διερευνήσει πώς έφθασαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατόπιν, θα αναληφθούν νομικές ενέργειες για τον επαναπατρισμό τους στο Ιράκ”, ανέφερε ο βουλευτής της κυβερνητικής Εθνικής Συμμαχίας Σαντέκ Ρασούλ στο New Arab. Παρ’ όλα ταύτα, το γραφείο πρωθυπουργού εκφράζει αμφιβολίες.

Οι αρχαιότητες είναι από πολλές περιόδους και πολλούς πολιτισμούς. Το Ιράκ λέει πως έχουν λεηλατηθεί 15.000 ευρήματα, ιρακινά, συριακά, ακκαδικά, αιγυπτιακά κ.α.

-Τα εγκαίνια του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι έγιναν με λαμπρότητα, παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν. Δέκα χρόνια πριν, η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν συνάψει συμφωνία με τη Γαλλία για μια 30ετή σύμπραξη αξίας 1,1 δισ δολαρίων, από τα οποία τα μισά ήταν για τη χρήση του σήματος του Λούβρου.

Εκτός από τα 300 έργα τέχνης που του δάνεισε το παρισινό μουσείο, το τοπικό μουσείο αγόρασε και 600 έργα τέχνης ξεκινώντας από το 2009 και από τη συλλογή Yves Saint-Laurent. Οι αγορές γίνονται κατόπιν έγκρισης από ειδικό θεσμικό σώμα με έδρα τη Γαλλία.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα “Νέα της Τέχνης”, οι αρχές του Ισλάμ δεν οδήγησαν σε περιορισμούς ως προς τα εκθέματα. Ενδεικτικά αναφέρονται τέσσερα έργα.

-Το άγαλμα γυμνής Νύμφης με κοχύλι, ρωμαϊκό αντίγραφο ελληνιστικού πρωτοτύπου (1ος- 2ος αι. μ. Χ.). Στη Μέση Ανατολή το γυμνό και αρρένων και θηλέων αποτελεί ταμπού. Ωστόσο, εκτός από τη Νύμφη, υπάρχει και το χάλκινο γυμνό άγαλμα τύπου Απόλλωνα Μπελβεντέρε από τον Πριματίτσιο (16ος αι.) και άλλα γυμνά, από το Μουσείο Ροντέν και το Φοντενεμπλό.

Νύμφη photo Anna Somers Cocks

-Πίνακας με την Παναγία και τον Χριστό του Bellini (γύρω στο 1480). Εικόνα προσευχής, την οποία δεν θα περίμενε κανείς σε μουσείο ισλαμικής χώρας. Κι όμως, την έχει αγοράσει το ίδιο το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι.

Παναγία και Χριστός. Belini © Louvre Abu Dhabi / Thierry Ollivier

-Χειρόγραφο από την Πεντάτευχο, εξαιρετικά σπάνιο, με καλλιγραφική γραφή και ιδιαίτερη μορφοποίηση. Απόκτημα του τοπικού μουσείου.

-Προτομή του Βολταίρου, του Jean- Antoine Houdon, (1778);

-Προτομή του ΒολταίρουJean- Antoine Houdon   photo Anna Somers Cocks

Ο Βολταίρος ήταν ένας “αιρετικός” που εξέφραζε τη λύπη του για τη βία που ασκήθηκε στο όνομα της θρησκείας. Επομένως, ισχυρός υποψήφιος για να προσελκύσει την οργή των σκοταδιστών, όπως ο ISIS.