Και ο Δήμος Αθηναίων δείχνει να ακούει τις εκκλήσεις των κατοίκων στο Κολωνάκι. Με τον δικό του τρόπο εννοείται. Το στιλ “ακούω τις εκκλήσεις των κατοίκων… εγώ δεν παίρνω αποφάσεις, αλλά κάνω ό,τι μπορώ” ακούγεται γι’ ακόμα μια φορά από τα σωθικά του με non paper.

Υπάρχουν όμως φήμες που απλώνονται πιο γρήγορα από τις όποιες αποφάσεις των αρχών. Τα πάντα δεν ρει στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας προς όφελος των “επιχειρηματιών” της.

Οι αρχές είναι ως έναν βαθμό υπεύθυνες για τα δεύτερα Βλάχικα της Αθήνας. Όχι πως τρέχει κάτι με τις χασαποταβέρνες της Βάρης αλλά κάτι τρέχει με το καθεστώς που δημιουργείται. Το τελευταίο μοιάζει να στήνει το δικό του καθεστώς εντός της αδυναμίας, του μη συντονισμού, της πολυνομίας, του χασίματος του κράτους στη μαύρη τρύπα της διαιρεμένης ευθύνης σε ό,τι αφορά μια πράξη. Της επαναφοράς μιας γειτονιάς στη συχνότητα της νορμάλ αστικοποίησης.

Τα ταχυφαγία και τα εσπρεσάδικα συνεχίζουν τη λειτουργία τους στη γειτονιά. Ας πούμε εδώ και προς ενημέρωση των κατοίκων πως η λογική είναι πάνω κάτω η ίδια όταν πρόκειται για τις διαδικασίες γύρω από τη σχέση δήμων και καταστημάτων ανά την επικράτεια. Στο Κολωνάκι το 2017 περισσότερες από 70 επιχειρήσεις κατέθεσαν στην Κοινότητα αίτηση παράτασης μουσικής, ενώ το 60% υπολογίζεται ότι δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει παράταση, αν και παραβίαζε το νόμιμο ωράριο. Μεγαλύτερη πηγή αναγνώρισης της ανυποληψίας στη σχέση των τοπικών αρχών και της επιχειρηματικής “χοληστερινούχας” πρωτοβουλίας του Κολωνακίου δεν υπάρχει. Η ανακοίνωση του δήμου προφανώς περιγράφει τον τρόπο που η δεύτερη αντιλαμβάνεται την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Κατά τα άλλα ευθύνη των δήμων είναι μόνο η άδεια κατάληψης κοινόχρηστου χώρου και στην ευθύνη των Δημοτικών Κοινοτήτων βρίσκεται μόνο η παροχή άδειας για την παράταση ωραρίου μουσικής.

Η αλήθεια είναι πως στους ελεύθερους – πολιορκημένους πεζόδρομους των Μηλιώνη και Τσακάλωφ η κατάσταση μοιάζει να έχει βελτιωθεί. Και παραπέμπει τόσο πολύ με το παιχνίδι “κρυφτό” που παίζουν τα μικρά παιδιά. Η εσωτερική πληροφόρηση των καταστηματαρχών φαίνεται να είναι πραγματικά καλή όταν κλιμάκια ελέγχων εμφανίζονται στην περιοχή τους.

Εκτός των άλλων το συμβούλιο της 1ης Δημοτικής Κοινότητας του δήμου Αθηναίων αποφάσισε ομοφώνως ότι για το 2018 θα δίνει παράταση στο ωράριο μουσικής, έως τη 1 π.μ. την Παρασκευή, το Σάββατο και τις παραμονές των αργιών και έως τις 12 μ.μ. τις υπόλοιπες ημέρες.