«Δεν είμαι σίγουρος αλλά υποθέτω πως αυτό που συμβαίνει είναι η τελευταία πράξη του δράματος στην σχέση τού ιεροκήρυκα, μετρ των κινήσεων του κοινωνικοπολιτικού παρασκηνίου, Φετουλάχ Γκιουλέν και του Ερντογάν. Δύο πρώην φίλων, σήμερα άσπονδων εχθρών, που ελέγχουν τη χώρα. Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Πενσυλβάνια των Η.Π.Α., είναι γνωστό πως έχει σκηνοθετήσει και στήσει ένα «παράλληλο κράτος» μέσα στην Τουρκία.

Δεν είναι νέο πως, εντός της χώρας, οι περισσότεροι οπαδοί του παρακολουθούνται και εκδιώκονται. Μιλώ για ανθρώπους που βρίσκονται στην εκπαίδευση, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Αποδεικνύεται πως ο στρατός είναι ή ήταν (;) το τελευταίο οχυρό, η τελευταία «κρυψώνα» των «πιστών» του. Περίπου 700 στρατιωτικοί από διάφορες βαθμίδες της ιεραρχίας συνελήφθησαν. Αυτό που ακούσαμε στην Τουρκία χτες είναι πως όλοι τους τον ερχόμενο Αύγουστο θα εκδιωχθούν από το «Ανώτατο Συμβούλιο Στρατού».

Τείνω να πιστέψω πως η χτεσινοβραδινή δράση ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε ως σπασμωδική κίνηση των Γκιουλενικών, πριν το σύστημα του Ερντογάν τους αποβάλει οριστικά από τις κρατικές δομές. Δοκίμασαν να οργανώσουν χούντα. Αλλά λίγες μόνο ώρες μετά την απόπειρα, γνωρίζουμε πως λειτούργησαν με τον «αυθορμητισμό» ερασιτέχνη και όχι με την πυγμή σκληροτράχηλων στρατιωτικών. Ήταν σαν να παίρνεις τσαντάκια και να του λες: “Λήστεψε την καλύτερα φυλασσόμενη τράπεζα του κόσμου”. Υπάρχει περίπτωση να τα καταφέρει;

Φυσικά στην απόπειρά τους ρόλο έπαιξε και το ισχυρό δίκτυο πληροφοριών που έχει στήσει το σύστημα Ερντογάν. Υπήρχαν πολλά πουλάκια που κελάηδησαν χτες. Το λέω αυτό γιατί οι αυτοματισμοί του κράτους λειτούργησαν άψογα. Πιστέψτε με, δεν είμαστε συνηθισμένοι σ’ αυτό. Πίσω από όσα ακούτε υπάρχει ένα καλοδουλεμένο σουρεαλιστικό σενάριο. Φυσικά και μπορεί να μην επιβεβαιωθεί. Αλλά αυτό που αισθάνομαι είναι πως η καταστροφή που έγινε χτες είναι βασισμένη πάνω του.

 

Κωνσταντινούπολη λίγο πριν το ξημέρωμα. Πολίτες παρακούν την εντολή
μέρους του στρατού να μην βγούν στους δρόμους.

 

 

Ποιος είναι ο Φετουλάχ Γκιουλέν; Ο Φετουλάχ Γκιουλέν έχει πάντα ψύχραιμο λόγο. Ελέγχει μεγάλο μέρος του κοινωνικοπολιτικού παρασκήνιου της Τουρκίας. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη της οικονομικής ισλαμικής ελίτ χρόνια τώρα επενδύει μεγάλα κεφάλαια πάμπλουτων συμπαθούντων του στη δημιουργία πανεπιστημίων, σε παγκόσμιο επίπεδο, που στοχεύουν στη διάδοση του θρησκευτικού του «πιστεύω». Ο Γκιουλέν γνωρίζει πώς να διακινεί χρήμα, να στρατολογεί πιστούς. Και λέγεται πως ο αυτοεξόριστος στην Πενσυλβάνια πάστορας σκηνοθέτησε την άνοδο (αρχές του 2000) του Ερντογάν στην εξουσία.

Το θέμα είναι πως εδώ και τρία χρόνια, πλέον φανερά, έχει βαλθεί να τον αποδομήσει. Ο δαιμονιώδης Γκιουλέν, λένε, βρίσκεται πίσω από τα πύρινα δημοσιεύματα της εφημερίδας Zaman που σε καθημερινή βάση πετροβολούν τον Ερντογάν. Φήμες, κοντά στην επιβεβαίωση, λένε πως ο ίδιος βρίσκεται πίσω από τη δημοσιοποίηση των τηλεφωνικών υποκλοπών του πρωθυπουργού της Τουρκίας με τον γιο του σχετικά με τη «φυγάδευση» μαύρου χρήματος στο εξωτερικό και τις βρώμικες μπίζνες με τον Isis. Ο Γκιουλέν και οι οπαδοί του δικτύου του «Cemaat» έλεγχαν μέχρι χτες τα κέντρα εξουσίας του κράτους. Ο Ερντογάν στη σκέψη τους φαντάζει περισσότερο με απολωλός πρόβατο παρά με εκλεγμένο ηγέτη κράτους.

13728309_10154344990918680_1286562684_o