«Με τα μάτια ανοιχτά» στην Ταινιοθήκη. Αληθεύει ότι η πραγματικότητα γράφει τα καλύτερα σενάρια και με τον εύστοχο τίτλο “Με τα μάτια ανοιχτά” οργανώνεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος ένα αφιέρωμα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ .

Για τέσσερις μέρες, λοιπόν, 18-21 Απριλίου, θα προβληθούν 18 ταινίες γεμάτες εικόνες αληθινής ζωής. Στο τέλος κάθε προβολής θα υπάρχει 10λεπτη συζήτηση με τους δημιουργούς και το κοινό. Το αφιέρωμα αυτό το οργανώνει η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

•Θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες της χρονιάς που μας πέρασε και όχι μόνο, και να συνομιλήσουμε με τους συντελεστές τους. Το φετινό πρόγραμμα αποτελείται από 18 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους, που θα προβληθούν με την παρουσία και τη συμμετοχή των συντελεστών τους.

«Sugar Town- για μια χούφτα ψήφους»

Την Πέμπτη 18/4 master class από τον σκηνοθέτη της ταινίας «Sugar Town- για μια χούφτα ψήφους», Κίμωνα Τσακίρη, για την εμπειρία των γυρισμάτων της ταινίας και για τη σχέση των πολιτών με τους πολιτικούς…

Την Παρασκευή 19/4 στις 18.00 ένα αφιέρωμα στον πρόσφατα χαμένο κινηματογραφιστή Γιώργο Καρυπίδη με την προβολή της ταινίας του «Τελευταίος Σταθμός, KREUZBERG» και θα ακολουθήσουν οι ταινίες «Γράμμα από το Σαρλερουά» του Λάμπρου Λιαρόπουλου και «Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης» του Λευτέρη Ξανθόπουλου.

Θα ακολουθήσει στις 19.30 μια συνομιλία με θέμα: «1965-1976 Τρία ντοκιμαντέρ από 3 μεγάλους Έλληνες δημιουργούς πάνω στο ζήτημα της μετανάστευσης των Ελλήνων.» Συνομιλούν ο σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος και η Πρόεδρος του ΔΣ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος Μαρία Κομνηνού.

Το Σάββατο 20/4 στις 12.00 το μεσημέρι ενημερωτική ημερίδα: Το ΕΚΟΜΕ και ο ρόλος του στην ανάπτυξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ.

Το Σάββατο επίσης στις 20.00 θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Αθήνα και για το μεγάλο κοινό η ταινία του Σύρου σκηνοθέτη Talal Derki “Of Fathers and Sons” υποψήφια για OSCAR καλύτερης ταινίας Ντοκιμαντέρ 2019. Η ταινία προβάλλεται για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά την επιτυχημένη προβολή της στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης το 2018.

Θα ακολουθήσει στρογγυλό τραπέζι με θέμα: Καταγράφοντας το αληθινό πρόσωπο του πολέμου. Για το καυτό και «επικίνδυνο» αυτό θέμα θα συζητήσουν οι Γιώργος Μουτάφης, φωτοειδησεογράφος, Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος, και θα συμμετάσχει διαδικτυακά ο ίδιος ο σκηνοθέτης Talal Derki. Συντονιστής ο Νίκος Μεγγρέλης αντιπρόεδρος της ΕΕΝ.

Το 5ο αφιέρωμα στα ελληνικά ντοκιμαντέρ θα κλείσει την Κυριακή το βράδυ στις 23.00 με ένα κρασί για να γιορτάσουμε το τέλος μιας ακόμη αθηναϊκής γιορτής προβολών ελληνικών ντοκιμαντέρ. Tιμή εισιτηρίου: Hμέρα 5 ευρώ.