Φυγή. Άφιξη. Μνήμη. Λήθη. Η “Μητρόπολη”, η θεατρική παράσταση του Αργύρη Πανταζάρα και της καλλιτεχνικής ομάδας momentum, μετά από το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, το καλοκαίρι του 2016, παρουσιάζεται από την 1η Ιουνίου και για 10 μόνο παραστάσεις στο “Σύγχρονο Θέατρο” (Ευμολπιδών 45 – Κεραμεικός).

Επί σκηνής αγγελιοφόροι Αρχαίων Ελληνικών τραγωδιών συνθέτουν το δικό τους δράμα. Ένα παζλ καταθέσεων, προσευχών για μια χώρα που πεθαίνει. Είναι άραγε όλα αυτά μια γέφυρα που συνδέει το παρόν με το παρελθόν;

Ζητήσαμε από τους συντελεστές της παράστασης να μας απαντήσουν στην ερώτηση “Ποια είναι η δική σου Μητρόπολη;” Οι απαντήσεις τους μάς ξεναγούν στο προσωπικό τους σύμπαν. Βλέπεις τις απαντήσεις τους και σαν φεστιβάλ καλοπροαίρετου πλουραλισμού.

Χαρά Μάτα Γιαννάτου

φωτογραφία – Ανδρέας Σιμόπουλος

-Κάθε παράσταση που παίζουμε μάς αφήνει διαφορετικά συναισθήματα. Πέρα από το τελικό αποτέλεσμα μάς μένει και το αποτύπωμα μια σχέσης. Η δική μου Μητρόπολη είναι αυτή η παράσταση αλλά και κάθε παράσταση όπου έχω συνεργαστεί με ανθρώπους που μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Τότε νιώθω ότι εξελίσσομαι, όταν με ίσους όρους, ανήκω σε μια ομάδα που κινείται μαζί.

 

Μελισσάνθη Μάχουτ

φωτογραφία – Ανδρέας Σιμόπουλος

-Η Μητρόπολη είναι όψεις του ίδιου νομίσματος. Είναι φυλακή και καταφύγιο μαζί. Είναι μια γη, ένα μέρος που μαζεύει κουρασμένους περιηγητές-μάρτυρες της φρίκης της ανθρωπότητας. Άγγελοι που έχει δει, ακούσει και δυστυχώς ή ευτυχώς, καταλάβει το μοιραίο στη φύση του ανθρώπου, που ανεξαρτήτως προθέσεων, θα σκοντάφτει πάντα στα ίδια σκαλιά στην προσπάθεια ανάβασης και ανέλιξής του.

 

Γιώργος Κατσής

φωτογραφία –  Νίκος Πανταζάρας

-Η προσωπική μου Μητρόπολη είναι η ίδια η παράσταση “Μητρόπολη”. Είναι το “Στεν”, “ο Θείασως Πέζη Κάφκα”, το “Έξυπνο Πουλί”. Είναι κάθε στιγμή που γυρνάω το κεφάλι μου επί σκηνής και το βλέμμα μου συναντάει έναν φίλο που αποφασίσαμε να δραπετεύσουμε παρέα, την καταδικασμένη πραγματικότητα της ύπαρξης. Μέχρι να επιστρέψουμε εκεί. Για να ξαναδραπετεύσουμε. Όσοι πιστοί προσέλθετε.

 

Αγησίλαος Μικελάτος

φωτογραφία –  Ιωσήφ Αλεξιάδης

-Να βαδίζω συνέχεια στον δρόμο της αυτοβελτίωσης, με στόχο να γίνω καλύτερος άνθρωπος. Πολλοί άνθρωποι εστιάζουν στη μόρφωση και την επαγγελματική καταξίωση και ξεχνούν πολλές φορές να αγαπούν, δηλαδή να αρκούνται. Η φιλοδοξία, ο εγωισμός και η έλλειψη αυτοσεβασμού τούς απομακρύνουν από την ιδέα να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι. Τον κόσμο μάλλον δεν είναι εφικτό να τον αλλάξουμε, αλλά μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι βελτιώνοντας τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τους άλλους και πάνω απ’ όλα τον ίδιο μας τον εαυτό… Αν όλοι προσπαθήσουμε γι’ αυτό, ίσως καταφέρουμε κάποια στιγμή να αλλάξουμε και όλο τον κόσμο. Πιστεύω ακράδαντα ότι, όταν κάνεις κάτι καλό, το σύμπαν θα στο επιστρέψει κάποια στιγμή.

 

Κωνσταντίνος Πλεμμένος

φωτογραφία –  Ιωσήφ Αλεξιάδης

-Η Μητρόπολη είναι ένας εφιάλτης. Ο εφιαλτικός τόπος συνάντησης των αγγελιαφόρων. Και οι αγγελιαφόροι (εμείς οι άνθρωποι δηλαδή) θυμόμαστε τις φρικιαστικές ιστορίες που είδαμε, τις θυμόμαστε και τις μοιραζόμαστε με τους άλλους ανθρώπους. Να μοιραστείς τέτοιες ιστορίες ειναι εφιαλτικό, επώδυνο. Να τις θυμηθείς ειναι επικίνδυνο, γιατί δεν ξέρεις τι θα σου προκαλέσει η θύμηση μια φρικιαστικής ιστορίας: μάνα τρώει το παιδί της. Πατέρας σκοτώνει τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του. Πατέρας βλέπει τον γιο του νεκρό από δικό του λάθος. Μάνα σκοτώνει τα δύο της παιδιά. Ένας αληθινός ήρωας καρφώνει τα μάτια του. Όλα αυτά τα γεγονότα.. αν πρέπει να τα θυμηθείς, τι θα προκαλέσουν στο σώμα σου πάνω στην σκηνή; Και αν τρελαθώ… Και αν αρχισω να τρέμω… Είναι ένας εφιάλτης επί σκηνής.

 

Αργύρης Πανταζάρας

φωτογραφία – Νίκος Πανταζάρας

-Ευτυχώς, δεν είναι μόνο μία! Μητρόπολη είναι το σπίτι μας. Οικογένεια και φίλοι που ανταλλάζουμε νέα, ιδέες, σκέψεις, ανησυχίες. Μητρόπολη είναι το θέατρο. Συνεργάτες και συνοδοιπόροι που επικοινωνούμε τη φαντασία μας. Μητρόπολη είναι ο κόσμος. Γιατί εάν πορεύεσαι με μάτια και πνεύμα ανοιχτά, αντιλαμβάνεσαι ότι απ’ όπου και να έρχονται οι αγγελιαφόροι, το μήνυμα τελικά είναι το ίδιο. Σ’ όποια γλώσσα και να λέγεται.

Ινφο
“ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ”
{Χορός και ‘Αγγελος απ’ το πανάρχαιο δράμα}

Καλλιτεχνική Ομάδα momentum
Σκηνοθεσία: Αργύρης Πανταζάρας

1-11 Ιουνίου 2017

Στη Μητρόπολη περιλαμβάνονται αποσπάσματα:
Αντιγόνη (μετάφρ. Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου), Οιδίπους Τύραννος (μετάφρ. Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου), Βάκχες (μετάφρ. Γιώργου Χειμωνά), Μήδεια (μετάφρ. Γιώργου Χειμωνά), Ηρακλής Μαινόμενος (μετάφρ. Γιώργου Μπλάνα)

Σημείωση: Η παράσταση “Μητρόπολη/ Χορός και Άγγελος από το πανάρχαιο δράμα” παρουσιάστηκε στις 22 και 23 Ιουλίου 2016 στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου σε συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ με το Εθνικό Θέατρο.

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αργύρης Πανταζάρας
Δραματουργική Επεξεργασία-Διασκευή: Ελίνα Μαντίδη, Αργύρης Πανταζάρας
Σκηνικά: momentum set design
Κοστούμια: momentum
Φωτισμοί: Γιώργος Καρβέλας
Μουσική: Γιώργος Πούλιος
Κίνηση: Ηλίας Χατζηγεωργίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Μαντίδη
Βοηθός σκηνογράφος-ενδυματολόγος: Γεωργία Μπούρα
Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας
Διεύθυνση παραγωγής: Κλεοπάτρα Γκίνη

Με τους: Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Μελισσάνθη Μάχουτ, Πέπη Κώνστα, Γιώργο Κατσή, Αγησίλαο Μικελάτο, Κωνσταντίνο Πλεμμένο, Αργύρη Πανταζάρα

Σύγχρονο Θέατρο – Ευμολπιδών 45 – Κεραμεικός

ΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Πέμπτη 1/6 έως Κυριακή 11/6
πλην Τετάρτης 7/6
ΏΡΑ
21.00

ΔΙΑΡΚΕΙΑ
1 ώρα και 10 λεπτά

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Κανονικό: 18€
Mειωμένο: 12€ (Φοιτητικό, ΑμεΑ, ανέργων, άνω των 65)