Μια μεγάλη έκθεση, αφιερωμένη στο άγνωστο εικαστικό έργο του Νίκου Κούνδουρου που έφυγε από τη ζωή το 2017 ετοίμασε το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Μέσα από ζωγραφικά έργα του εμβληματικού σκηνοθέτη (πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό) η έκθεση επιχειρεί μια χαρτογράφηση του εικαστικού κόσμου του έλληνα δημιουργού. Στην έκθεση περιλαμβάνονται, επίσης, ελαιογραφίες, σκίτσα, κοστούμια, μάσκες, επιστολές, ημερολόγια, σημειώσεις – ανάμεσά τους και η αγαπημένη του παλέτα με την αυτοπροσωπογραφία του.

•Ωράριο λειτουργίας: Για τη διάρκεια του 60ού ΦΚΘ (2-10.11.2019), καθημερινά, 10:00 – 22:00. Από τις 11 Νοεμβρίου και μετά, η έκθεση θα είναι ανοιχτή Τρίτη – Κυριακή, 10:00 – 18.00 μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ο άγνωστος εικαστικός Νίκος Κούνδουρος» πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο, 2 Νοεμβρίου στον πρώην Βρεφονηπιακό Σταθμό (Προβλήτα 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Την εκδήλωση άνοιξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, λέγοντας ότι σήμερα υλοποιείται ένα πολύ μεγάλο και παλιό όνειρο του Φεστιβάλ. Σημείωσε, επίσης, ότι τα εγκαίνια αυτής της μεγάλης έκθεσης αφιερωμένης στον Νίκο Κούνδουρο συμπίπτουν με τη συμπλήρωση 60 ετών από το πρώτο Φεστιβάλ, τον Σεπτέμβριο του 1960, στο οποίο μια ταινία του Κούνδουρου, Το Ποτάμι, τιμήθηκε με το βραβείο σκηνοθεσίας, αλλά και μουσικής, την οποία συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις.

Την αφίσα για την αριστουργηματική ταινία του, Ο Δράκος, την είχε φτιάξει ο ίδιος

«Ο άγνωστος εικαστικός Νίκος Κούνδουρος»
Επιμέλεια: Γιώργος Μυλωνάς
Επιστημονική Σύμβουλος: Μαρία Καραμητσοπούλου
Συντονισμός: Θάνος Σταυρόπουλος
Αρχιτεκτονική εγκατάσταση: K&K Architects
Ομάδα μελέτης: Κατερίνα Κοτζιά, Κορίνα Φιλοξενίδου, Θοδωρής Χαλβατζόγλου

Μορφές μαχητικές που έγιναν ασκητικές στα χέρια του Νίκου Κούνδουρου. Από την Ulrike Meinhof στον Mahatma Gandhi
Στην ιδιαίτερη πατρίδα του, σε ένα ξωκλήσι στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης το οποίο ιστόρησε, έφτιαξε, δίπλα στους Απόστολους της πίστης, μαχητές και δεσποτάδες, παπάδες και χωρικούς, άνδρες και γυναικόπαιδα

Μορφή αλησμόνητη

Ο Νίκος Κούνδουρος (15 Δεκεμβρίου 1926 – 22 Φεβρουαρίου 2017) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και μοντέρ, θεωρούμενος ευρέως ως μία από τις σπουδαιότερες μορφές του ελληνικού κινηματογράφου. Σε μια καριέρα που διήρκεσε περισσότερα από πενήντα χρόνια, ο Κούνδουρος σκηνοθέτησε δώδεκα κινηματογραφικές ταινίες, από τις οποίες η γνωστότερη είναι ο Ο Δράκος (1956), που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα του ελληνικού σινεμά. Άλλες ταινίες του, όπως οι Μαγική Πόλη (1954), Οι παράνομοι (1958) και Μικρές Αφροδίτες (1963) επίσης απέσπασαν διακρίσεις σε εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ. Επιπλέον, έχουν κατά καιρούς εκδοθεί αρκετά ημερολόγια και αυτοβιογραφικά βιβλία του, όπως επίσης και ο θεατρικός μονόλογος Η απολογία του Θεόφιλου Τσάφου.