επιμέλεια Στέλλα Παπαλάμπρου* //

Πρόσφατα ο Ναός του Εωσφόρου, μια δραστήρια θρησκευτική οργάνωση με έδρα τη Μασαχουσέτη, ήγειρε αξίωση αποζημίωσης 150.000.000 αμερικανικών δολαρίων για τη χρήση ενός αγάλματος που “παίζει” στη σειρά του Netflix Οι Ανατριχιαστικές Περιπέτειες της Σαμπρίνα. Eναγόμενες πλευρές οι Netflix και Warner Bros, που ήδη “νιώθουν” καυτή την ανάσα της οργής των εκπροσώπων του Υψηλοτάτου.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που κατατέθηκε προ ημερών σε πρωτοδικείο της Νέα Υόρκης, οι εταιρίες παραβίασαν τον νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας και δη το εμπορικό σήμα του Ναού, προκαλώντας βλάβη στη λειτουργική και επιχειρηματική του φήμη.

•Μήλον της έριδος ο αρχαίος φτερωτός δαίμων Μπαφομέτ, που στη δικογραφία παρουσιάζεται ως “ανδρόγυνη ανθρωπο-τραγόμορφη θεότητα”, σύμβολο πίστης και εικονική σύνοψη της κεντρικής ιδέας των υποστηρικτών του

Το ίδιο άγαλμα του δαίμονα, περιβαλλόμενο από παιδιά, παρουσιάζεται και στη σειρά του Netflix Οι Ανατριχιαστικές Περιπέτειες της Σαμπρίνα. Πληροφοριακά επισημαίνεται ότι το ίδιο, βάρους ενός τόνου, μπρούτζινο άγαλμα, επρόκειτο να τοποθετηθεί δίπλα στο μνημείο των Δέκα Εντολών της Οκλαχόμα, έπειτα όμως από σωρεία αντιδράσεων, η εγκατάστασή του έγινε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν, το 2015.

© Netflix

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο και συνιδρυτή του Ναού, Λουσιάν Γκριβς, εδώ και πολλά χρόνια συντηρείται μια μυθιστοριογραφία εναντίον του Εωσφόρου, άρρηκτα συνδεδεμένη με μια πατριαρχική, κανιβαλιστική λατρεία, σε βαθμό που η πλειοψηφία θεωρεί περιττό και μάταιο το να διεκδικήσει κανείς μία αντίστοιχη αξίωση με την οικονομική, αλλά και κοινωνικοπολιτιστική της, διάσταση. Έτσι στη σειρά, σύμφωνα πάντα με τους ενάγοντες, δηλώνεται με προφανή τρόπο ότι οι υποστηρικτές του εωσφόρου, ως χαρακτήρες της σειράς, συνδέονται με τους κακούς ανταγωνιστές που λατρεύουν τον Σκοτεινό Κύριο και συμμετέχουν σε μία σωρεία μεσαιωνικών απεχθών βασανιστηρίων και εγκλημάτων εν γένει.

Αντ’ αυτού οι επίμαχοι πιστοί διατείνονται πως “ο Ναός του Εωσφόρου όχι μόνο δεν προάγει το κακό, παρά πρεσβεύει τη θεμελιώδη αρχή ότι κάθε αδικαιολόγητη ταλαιπωρία είναι κακή, ενώ καθετί που μειώνει τον πόνο είναι ενάρετο….” και συνεπώς η κατάσταση που παρουσιάζεται στη σειρά όχι μόνο είναι ανυπόστατη στην πραγματικότητα αλλά δυσφημιστική και επιζήμια.

•Η θρησκευτική ομάδα απευθύνθηκε προδικαστικά στις Netflix και Warner Bros προκειμένου να αφαιρέσουν την απεικόνιση του αγάλματος του Μπαφομέτ από τη σειρά αλλά το αίτημά τους έπεσε αναπάντητο στο κενό.

Οι εταιρίες κολοσσοί αρνήθηκαν, επίσης, να προβούν σε οποιονδήποτε σχολιασμό μέχρι στιγμής, με τον ισχυρισμό της εκκρεμοδικίας.

*Στέλλα Παπαλάμπρου http://www.mosaictranslations.com

-με πληροφορίες από https://www.nbc26.com