Πολιτική και μπίζνες. Ο πρόεδρος Ερντογάν δεν λέει κουβέντα για τον διαχωρισμό των εξουσιών. Ίσως για να μην μπερδευόμαστε, να μην σκοτιζόμαστε τις ανέλαβε προσωπικά. Ο πρόεδρος επίσης δεν λέει κουβέντα για τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του κράτους. Τα πύρινα λόγια καταδίκης του Ισραήλ για τις βιαιοπραγίες κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού στη λωρίδα της Γάζας δεν εμπόδισαν τις εμπορικές δραστηριότητες ανάμεσα στις δύο χώρες.
Ένας καβγάς για τα μάτια του κόσμου. Οι μπίζνες όμως; Εκείνες, προφανώς, εξαιρούνται. Τα λεφτά είναι πολλά. Η Τουρκία συνεχίζει να τροφοδοτεί το Ισραήλ με πετρέλαιο. Στις 19 Μαΐου κοντά στα ένα εκατομμύριο βαρέλια με πετρέλαιο μεταφέρθηκαν από το λιμάνι του Κεϊχάν στην καταδικασμένη από τον Ερντογάν χώρα που, σύμφωνα με τον ίδιο, συμπεριφέρεται με χιτλερική λογική στους Παλαιστίνιους. Ενώ, παράλληλα, οργιάζουν οι φήμες για αδήλωτες μεταφορές πετρελαίου ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο πρόεδρος δεν θα πει ποτέ κάτι για τις φορτώσεις μαύρου χρυσού που γίνονται από τα κουρδικά εδάφη του Βόρειου Ιράκ, τις αναχωρήσεις τάνκερ από λιμάνια της Τουρκίας με προορισμό τη χώρα που καταδικάζει.
Ο Ερντογάν τον άλλο μήνα έχει εκλογές. Στην τελευταία δημόσια ομιλία του προέτρεψε τους Μουσουλμάνους να ενωθούν ενάντια στην επεκτατική πολιτική, την καταπίεση που επιβάλλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Την περασμένη Παρασκευή ο φαινομενικά λάβρος κατά του Ισραήλ, των Η.Π.Α. και των χωρών που συνεργάζονται μαζί τους Ερντογάν, στο πλαίσιο συνάντησης των χωρών που παίρνουν μέρος στον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, δήλωσε πως είναι απαραίτητη η επιβολή πολιτικών και οικονομικών μέτρων στις χώρες που στηρίζουν την επεκτατική πολιτική του Ισραήλ.
Ο πρόεδρος γνωρίζει να γλιστρά ανάμεσα στο επίσημο και το ανεπίσημο. Για πόσο ακόμα;