Κείμενο – Φωτογραφίες: Ιωάννα Παραβάλου //

Σ’ έναν τόπο μυθικό όσο οι Κένταυροι, αρχαίο όσο οι Αργοναύτες, με χωριά παραδοσιακά και δάση με κάθε λογής δέντρα που γλιστρούν ως τις παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά, οι καλοκαιρινές διακοπές βρίσκουν το αληθινό τους νόημα…

Πώς θα πάμε:

  • Με δικό μας αυτοκίνητο θα διανύσουμε από την Αθήνα ως το Βόλο 319 χλμ. και από Θεσσαλονίκη 248 χλμ.
  • Με τρένο του ΟΣΕ.
  • Με λεωφορείο του ΚΤΕΛ.

Ο Άϊ-Γιάννης από ψηλά…

Στο Πήλιο γεννιέται και αποθεώνεται η ομορφιά της φύσης!

Πυκνά δάση, σκιερά φαράγγια που τελειώνουν στη θάλασσα, πολύβουα ποτάμια, αλλά και ατέλειωτες εκτάσεις με οπωροφόρα δέντρα σφραγίζονται από την ανθρώπινη παρουσία, η οποία εκφράζεται σ’ όλο της το μεγαλείο στα πηλιορείτικα χωριά, που κρέμονται, λες, στις κατάφυτες πλαγιές του βουνού των Κενταύρων. Σμιλεμένα σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου, με σχιστόλιθο στις στέγες των σπιτιών, ξύλινα υποστυλώματα και χαρακτηριστικά παράθυρα, ξεπετάγονται μέσα από τις πανύψηλες καστανιές και τα σκιερά πλατάνια. Δεμένα τόσο αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον, μοιάζουν σαν να φύτρωσαν σ’ αυτή την εύφορη γη. Σαν να μη φτιάχτηκαν από χέρι ανθρώπου, αλλά από ζωγράφο με ταλέντο μοναδικό.
Το Πήλιο του Ουράνη και του Σικελιανού είναι ένας τόπος που συνδυάζει τα πάντα, γι’ αυτό, όποια εποχή κι αν το επισκεφθείς, βιώνεις μια διαφορετική εμπειρία. Εδώ η φύση έχει κάθε μέρα γιορτή! Πνιγμένο στο πράσινο και στις μυρωδιές, με κρυστάλλινα νερά να τρέχουν παντού και σε κάποιες στροφές του δρόμου να δημιουργούν μικρούς καταρράκτες, ατενίζει το ανοιχτό πέλαγος το Πήλιο του Αιγαίου. Οι πλαγιές του βουνού είναι απότομες, με πολλούς χείμαρρους και κοιλάδες, που καταλήγουν σε ονειρεμένες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά.
Οι άνθρωποί του, κεφάτοι και φιλόξενοι, έχουν πάντα κάτι να σου πουν για τις παραδόσεις και τους θρύλους, για τους πειρατές και τις σπηλιές που κρύβονταν σε καιρούς αλλοτινούς…

Στα δάση του Πηλίου.

Με προορισμό μας, λοιπόν, τις ανατολικές ακτές του Πηλίου, αυτές που «ερωτοτροπούν», αιώνες τώρα, με το Αιγαίο, θα αφήσουμε τον Βόλο και θα κινηθούμε από δύο κατευθύνσεις:
α) Από Βόλο θα ανηφορίσουμε για Πορταριά και Χάνια, για να καταλήξουμε στη Ζαγορά ή την Τσαγκαράδα κι από εκεί στις παραλίες του Αιγαίου.
β) Από Βόλο θα συνεχίσουμε παραλιακά και θα ανηφορίσουμε για Μηλιές κι από εκεί για Τσαγκαράδα, για να κατηφορίσουμε στην παραλία που θέλουμε.

Αξίζει μια βόλτα με τον γραφικό «Μουτζούρη» από τα Λεχώνια ως τις Μηλιές.

Παράδοση και φιλοξενία

Κεφαλοχώρι της περιοχής είναι η Ζαγορά, σταυροδρόμι για τις μαγευτικές παραλίες του ανατολικού Πηλίου. Κατηφορίζοντας προς την παραλία, ο δρόμος μάς οδηγεί στην εντυπωσιακή παραλία του Χορευτού, με τα κρυστάλλινα νερά και τα άσπρα βότσαλα. Στα βόρεια του Χορευτού βρίσκεται η μικρή παραλία των Αγίων Πάντων με το εκκλησάκι πάνω στο κύμα και η Παλιά Μιτζέλα, μια μυθική περιοχή γεμάτη με θαλασσινές σπηλιές. Από την άλλη μεριά, οι Άγιοι Σαράντα, μια μαγευτική παραλία με γαλαζοπράσινα νερά, γειτόνισσα του Χορευτού, όπου τα πλατάνια και τα πεύκα ακουμπούν στα κύματα. Ο δρόμος φθάνει από το Χορευτό ως την παραλία των Αγίων Σαράντα. Ήσυχη παραλία, σε υπέροχο φυσικό περιβάλλον (βέβαια, τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και του Αυγούστου μπορεί να δυσκολευτείτε να παρκάρετε).

Η μαγευτική παραλία των Αγίων Σαράντα. 

Μια βόλτα από το γραφικό Ανήλιο και σταμάτημα για έναν καφέ στον Κισσό, ένα ήσυχο ορεινό χωριό (520 μ.), που πήρε το όνομά του από τους κισσούς που κάλυπταν τους κορμούς των πλατανιών. Επίνειο πιο παλιά του Κισσού και σήμερα του Αγίου Δημητρίου είναι ο Άγιος Ιωάννης. Τον Αύγουστο συγκεντρώνει πολύ κόσμο, αλλά και τους υπόλοιπους μήνες τα διάφανα νερά του (αν δεν φυσάει βοριάς), σίγουρα θα μας μαγέψουν. Θα προτιμήσουμε τις δύο ξεχωριστές παραλίες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από τον Άγιο Γιάννη, με άμμο, πολύ ψιλό βότσαλο και καταγάλανα νερά, την Πλάκα και την παραλία Παπά Νερό (η καλύτερη από τις παραλίες του Αϊ-Γιάννη), που έχει και λίγα ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα, καθώς και κάποια καταλύματα με φανταστική θέα στο Αιγαίο.

Από την Τσαγκαράδα στην Νταμούχαρη και τον Μυλοπόταμο…

Κάτω από την παραδοσιακή Τσαγκαράδα βρίσκεται το γραφικό λιμανάκι της Νταμούχαρης. Το μικρό αραξοβόλι φαίνεται να έχει μείνει ίδιο από άλλες εποχές… Το όνομά του λέγεται ότι προήλθε από τη φράση «δώσ’ μου χάρη», μια προσευχή των παλιών ναυτικών σε δύσκολες στιγμές. Η παραλία της με τα κάτασπρα μεγάλα βότσαλα και τα γαλαζοπράσινα νερά προσεγγίζεται εύκολα από τον οικισμό με ένα πλακόστρωτο δρομάκι (μόνο με τα πόδια).

Μυλοπόταμος.

Ένα γλυκό του κουταλιού στη σκιά του χιλιόχρονου πλάτανου (14 μ. περίμετρο), στην πλατεία της Τσαγκαράδας, επιβάλλεται. Στις εκκλησίες των Ταξιαρχών και του Αγίου Στεφάνου θα θαυμάσουμε τα εξαιρετικά ξυλόγλυπτα τέμπλα. Με καλό ασφάλτινο δρόμο θα συναντήσουμε, έπειτα από 4 χλμ. μετά την Τσαγκαράδα, τη μαγευτική παραλία του Μυλοποτάμου. Με άσπρα μεγάλα βότσαλα και άμμο οι ακρογιαλιές του χωρίζονται με μια σπηλιά. Ο Μυλοπόταμος μαζεύει πολύ κόσμο τον Αύγουστο. Αξίζει, βέβαια, να κολυμπήσουμε στα τιρκουάζ νερά του κι ύστερα να τσιμπήσουμε ντόπιες νοστιμιές στα ταβερνάκι ακριβώς από πάνω του, με την υπέροχη θέα. Μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα βρίσκεται η εξωτική Φακίστρα. Η βορειότερη παραλία του Πηλίου είναι το Καμάρι, κάτω από τα χωριά Κεραμίδι και Βένετο.

Δραστηριότητες για όλα τα γούστα

Στο Πήλιο θα έχουμε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με όποιο σπορ αγαπά η ψυχή μας. Θα επιλέξουμε, λοιπόν, ανάμεσα σε:

  • Ορειβασία, πεζοπορία σε δασικά μονοπάτια και καλντερίμια.
  • Διαδρομές με άλογα σε δάση ή στην παραλία.
  • Mountain bike.
  • Όλα τα θαλάσσια σπορ (καταδύσεις, surfing, canoe, θαλάσσιο σκι).
  • Πέταγμα με αλεξίπτωτο σε πολλές οργανωμένες παραλίες.
  • Αξίζει, επίσης, η διαδρομή με το τρενάκι του Πηλίου από τις Μηλιές. Μια φανταστική διαδρομή ανάμεσα σε καταπράσινες πλαγιές, χαράδρες, τοξωτά γεφύρια και μικρές σήραγγες.

Με τα πόδια…

  • Αν είμαστε στην Τσαγκαράδα, αξίζει να περπατήσουμε το χωμάτινο μονοπάτι που ξεκινάει από τον κεντρικό δρόμο πριν μπούμε στον οικισμό (όπως ερχόμαστε από Μηλιές) και οδηγεί στο παλιό πέτρινο Γεφύρι της Τσαγκαράδας, φτιαγμένο με μαστοριά από το 1817, για να διευκολύνει την επικοινωνία με τα χωριά του Νοτίου Πηλίου, μέσα σ’ ένα κατάφυτο φαράγγι που μας αφήνει εντυπωσιασμένους.
  • Από την Νταμούχαρη ξεκινά μια όμορφη πεζοπορική διαδρομή που συνδέει τα παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, με πρώτη και καλύτερη την Τσαγκαράδα. Ένα ξύλινο γεφύρι οροθετεί την καλά σηματοδοτημένη πεζοπορική αυτή διαδρομή. Από την Νταμούχαρη ως την Τσαγκαράδα θα καλύψουμε μια υψομετρική διαφορά 450 μ. σε μιάμιση ώρα περίπου. Μπορούμε, επίσης, να μην ανεβούμε προς Τσαγκαράδα, αλλά να κινηθούμε παράλληλα με την ακτή, για να φθάσουμε στην παραλία Φακίστρα.

Με τζιπ 4×4…

Μια μαγευτική διαδρομή έντεκα χιλιομέτρων περίπου μέσα σε πυκνό δάσος από καστανιές ξεκινά από το γραφικό χωριό Κισσός και φθάνει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Αγριόλευκες. Αν μας αρέσουν τέτοιες διαδρομές, θα το ευχαριστηθούμε με την καρδιά μας (καλό είναι να μην το επιχειρήσουμε με άλλο όχημα εκτός από τζιπ 4×4).

Ιππασία στα δάση και τις παραλίες…

Για να ανακαλύψουμε τη γοητεία του Πηλίου υπάρχουν πολλοί τρόποι. Αρκεί μονάχα να έχουμε διάθεση για κάτι διαφορετικό, που θα μας φέρει πιο κοντά στη φύση και θα μας κάνει να νιώσουμε ξανά παιδιά… Οι διαδρομές μέσα από τα δασικά μονοπάτια που οδηγούν στην καρδιά του Πηλίου ή στην πιο κοντινή παραλία, δίπλα στο κύμα, είναι κάτι που σίγουρα θα μας ενθουσιάσει. Αν αναζητάμε, όμως, πιο δυνατές συγκινήσεις, μπορούμε να απολαύσουμε μια βόλτα στο δάσος ή στην παραλία με άλογο! Ακούγεται δύσκολο; Κι όμως δεν είναι… Στα σημεία που υπάρχουν οργανωμένοι όμιλοι, θα μας ενημερώσουν για τα πάντα και θα μας μυήσουν στην ιππασία πολύ γρήγορα. Έπειτα, θα μας γοητεύσουν με μια βόλτα στο κοντινό δάσος ή την πλησιέστερη παραλία. Καλό είναι, βέβαια, να γνωρίζουμε ότι τα άλογα θέλουν να τους μιλάμε τρυφερά, να τα καλοπιάνουμε λίγο, ταϊζοντάς τα με καρότα ή να τα βουρτσίζουμε απαλά πριν ανέβουμε πάνω τους για να πάμε βόλτα. Στην αρχή, θα αισθανθούμε λίγο άβολα από το ύψος που θα βρισκόμαστε, αλλά πολύ γρήγορα θα συνηθίσουμε να ισορροπούμε και να απολαμβάνουμε τη βόλτα μας… σαν ξένοιαστοι καβαλάρηδες (λέμε τώρα…). Αξίζει να το τολμήσουμε!

Τι θα φάμε:

Στο Πήλιο θα δοκιμάσουμε νοστιμότατο σπεντζοφάι, φασολάδα, κρίταμα και τσιτσίραυλα, διάφορα τουρσιά και γλυκά του κουταλιού. Εκτός από τα ουζερί και τις ψαροταβέρνες στις παραλίες, στις πλατείες των χωριών θα ανακαλύψουμε γραφικά ταβερνάκια με παραδοσιακούς μεζέδες και ντόπιες νοστιμιές.
Αγορές: Γλυκά του κουταλιού, αρωματικά και θεραπευτικά βότανα, μήλα και φιρίκια, χειροποίητα ζυμαρικά κ.ά.

 

 

Πηγή: https://alternative-tourism.gr