Του Γιάννη Παναγόπουλου

Αν κάνεις το πρώτο βήμα, αρκεί να κάνεις το πρώτο βήμα, να δεις τις φωτογραφίες του για να πεις πως ο Ανδρέας Καμουτσής δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο στη ζωή του από το να γίνει φωτογράφος. Αυτός ο άνθρωπος που γνωρίζει το οπτικό σχήμα της ζωής του, οργανώνει την έκθεσή του “Αθέατες Μορφές” στο Πολιτιστικό Κέντρο Κύπρου. H έκθεση περιλαμβάνει τέσσερις, διαφορετικού θέματος ενότητες, αλλά με κοινό στοιχείο “αθέατες μορφές” που παρουσιάζουν εκφάνσεις του πραγματικού, του ονειρικού και του μυθικού στοιχείου και διαδραματίζονται στους δρόμους της πόλης, στα μονοπάτια της φύσης και στον κόσμο των ονείρων. Αν αγαπάτε τη φωτογραφία ή ακόμα και αν αγαπάτε τον διάλογο γύρω από αυτή, οι εικόνες του Καμουτσή αξίζουν τον χρόνο, τη σκέψη σας. Περάσαμε χρόνο μαζί του. Του ζητήσαμε να μας δώσει και εικόνες του να τις δούμε όλοι μαζί.

Μπορείς να ανακαλέσεις τη στιγμή που η φωτογραφία ξέφυγε από τα καθιερωμένα και έγινε κάτι παραπάνω από χόμπι σου;

Η τέχνη της Φωτογραφίας αποτελεί για μένα πρώτα από όλα έναν τρόπο έκφρασης κατέχοντας έτσι μια ξεχωριστή θέση στην καθημερινότητά μου από την αρχή της ενασχόλησής μου με αυτήν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε φορά που φωτογραφίζω να αποτελεί μια ιδιαίτερη αναζήτηση μέσα και πέρα από την πραγματικότητα αρκετές φορές, χωρίς να μπορώ να ξεχωρίσω κάποια στιγμή από την άλλη.

-Ποια ήταν η πρώτη σου επαγγελματική δουλειά;

Η φωτογράφιση ξενοδοχειακής μονάδας στην Πελοπόννησο. Η αρχιτεκτονική φωτογραφία είναι ένας τομέας που έχω εμβαθύνει και τον θεωρώ πολύ απαιτητικό, καθώς η μεταφορά της ατμόσφαιρας και της φιλοσοφίας τού κάθε αρχιτεκτονήματος δεν είναι μια απλή υπόθεση και κρύβει αρκετές δυσκολίες.

_dsc02018

-Αθέατες μορφές είναι ο τίτλος της δουλειάς που θα εκθέσεις. Ποια είναι η αλήθεια των Αθέατων μορφών έτσι όπως τις έχεις στη σκέψη σου;

Οι Αθέατες μορφές είναι σχήματα, φιγούρες, απροσδόκητες στιγμές που περνούν απαρατήρητες και σκοπό έχουν να φανερώσουν μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση μια αρμονική συνοχή, δημιουργώντας μια εκφραστική οπτική οντότητα. Αυτό εκφράζεται φωτογραφικά μέσα από τέσσερις διαφορετικού θέματος ενότητες, αλλά με κοινό στοιχείο “Αθέατες Μορφές” που παρουσιάζουν εκφάνσεις του πραγματικού, του ονειρικού και του μυθικού στοιχείου και διαδραματίζονται στους δρόμους της πόλης, στα μονοπάτια της φύσης και στον κόσμο των ονείρων.

-Πόσο καιρό σου πήρε να ετοιμάσεις την έκθεσή σου;

Η προετοιμασία της έκθεσης έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό, πρώτα απ’ όλα σαν ιδέα μέσα μου, καθώς μερικές φωτογραφίες που θα εκθέσω έχουν διακριθεί σε διαγωνισμούς και έχουν εκτεθεί ήδη στο εξωτερικό. Αυτό είχε αποτέλεσμα να με παρακινήσει να εκθέσω το υλικό συγκεντρωτικά σ’ έναν χώρο, με σκοπό την καταλληλότερη παρουσίασή τους στα μάτια του θεατή ως σύνολο αυτή τη φορά. Όσον αφορά το κομμάτι της γενικότερης επιμέλειας της έκθεσης αυτό έχει γίνει τον τελευταίο μήνα με την πολύτιμη βοήθεια της Πολιτιστικής λειτουργού και διευθύντριας του Πολιτιστικού κέντρου Κύπρου Ελένης Σεβαστή που έχει αναλάβει το κομμάτι αυτό.

__dscf9781

– Πόσες φωτογραφίες θα εκθέσεις;

Θα εκθέσω συνολικά 67 φωτογραφίες, με κάποιες εκ των οποίων να αποτελούν έκπληξη, καθώς δεν είχαν προκύψει εξαρχής στην τελική επιλογή των ενοτήτων του project.

-Τι μπορεί να ονομάσουμε «δύσκολο» στη φωτογραφία;

Όπως σε κάθε τέχνη έτσι και στην τέχνη της φωτογραφίας η επικοινωνία του έργου με τον θεατή είναι το πιο σημαντικό και συνάμα «δύσκολο» στοιχείο. Το μήνυμα που κρύβει, το συναίσθημα και η επιτυχία να τα περάσει  ο δημιουργός ατόφια στο θεατή με τρόπο, ώστε να μείνει στη μνήμη του χωρίς να είναι άλλη μια φωτογραφία που θα χαθεί μέσα στον σημερινό βομβαρδισμό εικόνων που δέχεται αδιάκοπα.

_ak_exhibition_mainpicture_

-Πότε κατάλαβες τη δύναμη που ασκεί η φωτογραφία στους ανθρώπους, μπορείς να μας δώσεις ένα παράδειγμα;

Από μικρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου να κοιτά μια φωτογραφία και να ξεχνάω τα πάντα γύρω μου. Ήταν φωτογραφίες που διηγούνται ιστορίες. Κάποιες ήταν λυπητερές, άλλες αισιόδοξες, όλες όμως απεικονίζουν το παρελθόν με τέτοιο τρόπο ώστε σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, να τις κατανοώ και να αλιεύω ό,τι γόνιμο μου προσφέρουν. Είναι τόσες πολλές οι φορές που έχει γίνει αυτό, που δεν μπορώ να τις μετρήσω πλέον…ή δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια.

-Σου αρέσει να σε φωτογραφίζουν;

Συνήθως είμαι αυτός που φωτογραφίζει και όχι που φωτογραφίζεται. Τις λίγες φορές που έχει συμβεί, με τρόπο αυθόρμητο και ακούσιο, θα μπορούσα να πω ναι, αν και γενικότερα δεν το επιδιώκω.

-Πώς διαλέγεις τους καθημερινούς ανθρώπους που φωτογραφίζεις;

Η διαδικασία επιλογής των ανθρώπων που φωτογραφίζω γίνεται ενστικτωδώς και σε κλάσμα μερικών δευτερολέπτων. Επιλέγω αυτή τη μέθοδο διότι η φωτογραφία έχει μεγάλη σχέση με την ψυχολογία, τόσο του ίδιου του φωτογράφου, όσο και των φωτογραφούμενων. Και τούτο διότι   εκφάνσεις του χαρακτήρα των ανθρώπων αποκαλύπτονται ξαφνικά και ποικιλοτρόπως, αναλόγως με τις συνθήκες. Και αυτή είναι η ομορφιά και η μαγεία της φωτογραφίας του δρόμου, για εμένα που αρέσκομαι να εξασκώ την καταγραφή του αναπάντεχου.

_dsc00724c

-Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που έχεις κάνει για χάρη μιας φωτογραφίας;

Η φωτογραφία από μόνη της απαιτεί πολλές θυσίες. Χρόνο, αγορά ακριβού φωτογραφικού εξοπλισμού, μελέτη, πρακτική εξάσκηση κ.λ.π. Αν μπορούσα να τα βάλω σε μια ζυγαριά και να τα συγκρίνω, ώστε να διακρίνω τη μεγαλύτερη απ΄ όλες, θα επέλεγα την προτεραιότητα και την αφοσίωσή μου γενικότερα σ’ αυτήν τα τελευταία χρόνια, καθώς αποτελεί για μένα τρόπο ζωής, με τα υπόλοιπα να έρχονται δεύτερα…

 

poster_ak_exhibition_web

Τα εγκαίνια της έκθεσης “Αθέατες Μορφές” πραγματοποιούνται την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Κύπρου, Ιπποκράτους & Μεθώνης 11 Αθήνα, Εξάρχεια, που βρίσκεται 10 λεπτά με τα πόδια από τον σταθμό του μετρό Πανεπιστήμιο. Η έκθεση θα διαρκέσει από 10 έως 24 Φεβρουαρίου 2017 με ώρες και ημέρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 14:00 – 19:00 & Σάββατο 11:00 – 14:00. Επιμέλεια έκθεσης Ελένη Σεβαστή, πολιτιστική λειτουργός και διευθύντρια Πολιτιστικού Κέντρου Κύπρου.

Ο Ανδρέας Καμουτσής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα το 1979. Σπούδασε και εργάστηκε στον τομέα της πληροφορικής πριν τον κερδίσει η Τέχνη της Φωτογραφίας με την οποία ασχολείται τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Φωτογραφίες του έχουν διακριθεί και δημοσιευθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας ανά την υφήλιο. Περισσότερες πληροφορίες για τον φωτογράφο στον ακόλουθο σύνδεσμο: www.andreaskamoutsis.gr

Χορηγός ¨Έκθεσης: FUJIFILM HELLASΤηλέφωνα & email επικοινωνίας: Ανδρέας Καμουτσής:6982976550 info@andreaskamoutsis.gr   Πολιτιστικό Κέντρο Κύπρου: 2103619789 sevastie@hotmail.com

Τοποθεσία-Google maps Πολιτιστικού κέντρου κύπρου:  https://goo.gl/maps/rTozzHBRT8N2