Ο Βρετανός κωμικός Σάσα Μπάρον Κόεν  γνωστός από τις κινηματογραφικές και όχι μόνο περσόνες που επινοεί, Ali G και Borat είναι κάποιες από αυτές, καταγγέλλει ευθέως τους τεχνολογικούς γίγαντες Facebook, Twitter, YouTube και Google ως “τις μεγαλύτερες μηχανές προπαγάνδας στην ιστορία” υπεύθυνες για την αύξηση των “δολοφονικών επιθέσεων εναντίον θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων”.

Ο Μπάρον Κοέν μίλησε την περασμένη Πέμπτη στο “Never Is Now”, τη συνάντηση κορυφής που οργάνωσε ο οργανισμός Anti Defamation League, που διεξήχθη στο Λονδίνο για τον αντισημιτισμό και το μίσος στη Νέα Υόρκη. Στον Κοέν δόθηκε το διεθνές βραβείο για τη δράση του υπέρ της ADL. Ο λόγος του ήταν φλογερός. Δήλωσε: «Tα εγκλήματα μίσους αυξάνονται, καθώς και οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων». Δήλωσε επίσης πως: «Όλο αυτό το μίσος και η βία διευκολύνεται από μια χούφτα εταιριών διαδικτύου που αποτελούν τον μεγαλύτερο μηχανισμό προπαγάνδας στην ιστορία. Οι αλγόριθμοι αυτών των πλατφορμών εξαρτώνται από τη σκόπιμη ενίσχυση περιεχομένου που διατηρεί και προσελκύει χρήστες σε επαφή με ένστικτα που προκαλούν οργή και φόβο. Οι ψεύτικες ειδήσεις ξεπερνούν τα πραγματικά νέα, επειδή οι μελέτες δείχνουν ότι τα ψέματα εξαπλώνονται γρηγορότερα από την αλήθεια. Σκεφτείτε ακριβώς τι θα μπορούσε να κάνει ο Γκέμπελς με το Facebook.”

Ο λόγος του Κοέν ήταν χειμαρρώδης: “Αν τους πληρώσετε, το Facebook θα τρέξει οποιαδήποτε «πολιτική» διαφήμιση θέλετε, ακόμα κι αν είναι ψέμα. Θα σας βοηθήσει ακόμη και στο να εστιάσετε τα ψέματα αυτά στους χρήστες του για μέγιστο αποτέλεσμα. Κάτω από αυτή τη διεστραμμένη λογική, αν το Facebook υπήρχε στη δεκαετία του 1930, θα είχε επιτρέψει στον Χίτλερ να δημοσιεύσει διαφημίσεις 30 δευτερολέπτων για τη «λύση» του στο «Εβραϊκό πρόβλημα”

Ο Κοέν επέκρινε επίσης την απόφαση του Facebook να μην αφαιρέσει τους αρνητές του Ολοκαυτώματος από την κοινότητά του λέγοντας: «Έχουμε εκατομμύρια ανθρώπους ως αποδεικτικά στοιχεία για το Ολοκαύτωμα – είναι ένα ιστορικό γεγονός. Όσοι αρνούνται το Ολοκαύτωμα έχουν ως στόχο να ενθαρρύνουν ένα άλλο.”

Για την ιστορία να πούμε πως εκπρόσωπος του Facebook απάντησε στον διάσημο ηθοποιό, σκηνοθέτη και παραγωγό υποστηρίζοντας: “Ο Σάσα Μπάρον Κοέν παραποίησε τις πολιτικές του Facebook. Ο λόγος μίσους απαγορεύεται στην πλατφόρμα μας. Αφαιρούμε όποιον επαινεί ή υποστηρίζει τη βία. Κανείς – συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών – δεν μπορεί να υποστηρίξει ή να διαφημίσει μίσος, βία ή μαζική δολοφονία στο Facebook.”