Από τον Γιάννη Παναγόπουλο //

Η κίνηση Stop Mare Mortum σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για το τεράστιο θέμα που δημιουργεί η έλλειψη ανθρωπιάς στα μεσογειακά σύνορα της Ευρώπης με την Ασία και την Αφρική. Η ιδέα είναι να μπορέσουμε να δείξουμε το “πρόσωπο” των 23.000 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο από το 2000 μέχρι σήμερα, θύματα της ευρωπαϊκής εξωτερικής και μεταναστευτικής πολιτικής της “Ευρώπης- Φρουρίου”. Yπό αυτή την έννοια, deadline είναι η συγκέντρωση αυτού του ασύλληπτου αριθμού έργων: ένα για κάθε άνθρωπο…

Stergios

Ο Στέργιος Λάζος συμμετέχει με το δικό του έργο στο Stop Mare Mortum. Γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1978 και ζει μόνιμα στα Γρεβενά. Για χρόνια ασχολούνταν με τα logistics πριν τον κερδίσει η τεχνολογία και «πάει» για καριέρα σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας. Το όνειρό του πάντα ήταν να ασχοληθεί, κάποια στιγμή, με την αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση. Αφού παντρεύτηκε και έκανε ένα παιδί, στον δρόμο του βρέθηκε ο ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης στον οποίο και φοιτεί εδώ και δύο χρόνια στο τμήμα Interior Architecture.

– Τι στάθηκε αφορμή για να μπεις στη διαδικασία να φτιάξεις την εικόνα σου;

-H προτροπή του καθηγητή μου και εικαστικού Γιάννη Σταμενίτη. Με άγγιξε ο σκοπός και με σόκαρε ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χαθεί.

– Πόσο καιρό σου πήρε;

-Το «Woman’s Soul» είναι ένα ανεξάρτητο έργο.

Υλοποιήθηκε σε ένα βράδυ.

– Πώς μεταφράζεις τις λέξεις «Η δύναμη της Εικόνας»;

Η εικόνα μπορεί να πει σε λίγη ώρα ό,τι η ομιλία θα έλεγε σε μια ημέρα. Πάντα οι εικόνες για εμένα είναι και θα είναι η αποτύπωση της εσωτερικότητας του εκθέματος αλλά και του καλλιτέχνη.

stergiosanoigma

Τι είναι Μεσόγειος για σένα;

Από τις μυρωδιές της ρίγανης και του θυμαριού στις πλαγιές του Καστελόριζου κάτω από τον μεσημεριανό ήλιο, μέχρι τις ηλικιωμένες κυρίες που μου χαμογελούσαν καθισμένες στην εξώπορτά τους σε ένα μικρό χωριό στην Σιέρα Νεβάδα. Η Μεσόγειος είναι το μέρος που γεννήθηκα και έκανα οικογένεια. Είναι το σπίτι μου.

-Πού μένεις;

-Μένουμε με τη γυναίκα μου και την κόρη μας στα Γρεβενά, μια μικρή πόλη της Μακεδονίας.

Ο Στέργιος εδώ και ένα χρόνο συντηρεί το site www.decomaniacs.com και παίρνει μέρος σε δράσεις με γραφιστικά έργα κυρίως ως ερασιτέχνης γραφίστας.