Μέτρα τα καλοκαίρια. Είναι πιο εύκολο από το να μετρήσεις τις εκδηλώσεις, τους καλλιτέχνες που παραστάσεις τους φιλοξενήθηκαν εκεί.  Το καλοκαίρι του 2019 θα είναι το πέμπτο που το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα οργανώσει το φεστιβάλ “Summer Nostos Festival” στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Χτες το πρωί σε χώρο του ΚΠΙΣΝ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Παρόντες ήταν και πολλοί καλλιτέχνες – αθλητές – περφόρμερς που με την παρουσία τους στη διάρκεια του φεστιβάλ θα δώσουν νόημα στις εκδηλώσεις του. Εκεί ήταν η Άλκηστις Πρωτοψάλτη που με τη δική της συναυλία – Κυριακή 23 Ιουνίου – θα δοθεί η έναρξη του Summer Nostos Festival, εκεί ήταν και οι ποδοσφαιριστές Κώστας Κατσουράνης και Γιώργος Καραγκούνης. Δεκαπέντε χρόνια μετά την ανεπανάληπτη επιτυχία της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της Πορτογαλίας 2004 το φεστιβάλ θέλει να φρεσκάρει τις μνήμες μας με πολλά ποδοσφαιρικά (και όχι μόνο!) happenings.
Το Summer Nostos Festival θα τρέξει στους χώρους του ΚΠΙΣΝ από τις 23 ως τις 30 Ιουνίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. 

Brian Eno – εικαστική εγκατάσταση 77 Million Paintings

Το Summer Nostos Festival δεν είναι μια μονοθεματική δράση. Η προσφορά στην ευρύτερη κοινότητα, η υποστήριξη σημαντικών κοινωνικών σκοπών, ο διάλογος για τη Δημοκρατία, είναι μερικά από τα κυρίαρχα ζητήματα που προσπαθούν να αναδείξουν με το έργο τους οι περισσότεροι καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στη φετινή διοργάνωση. Και οι καλλιτέχνες που για ακόμα μια φορά παίρνουν μέρος πέρα από την εμπορική διάσταση του έργου τους έχουν παρουσία, άποψη, θέση για το μέλλον της αισθητικής, της δημοκρατίας, της διάδρασης μέσω του καλλιτεχνικού τους έργου. Ανάμεσά τους οι: Andrew Bird, Neneh Cherry, Low, Local Natives, Brian Eno με την εικαστική εγκατάσταση 77 Million Paintings, Akram Khan Company, Balthazar, Lisa Hannigan & s t a r g a z e, Rita Wilson, Soap&Skin, Nakhane, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Αντώνης Μαρτσάκης & Αντώνης Φωνιαδάκης, Vertigo Dance Company, Mαρίνα Σάττι, Victoria Thierrée Chaplin & Aurelia Thierrée.

Neneh Cherry

Ιδιαίτερη σημασία έχει φέτος η παρουσίαση της ενότητας Artworks με κεντρική δραστηριότητα το «Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Εκεί 60 νέοι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε διάφορους χώρους του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Φυσικά, δεν απουσιάζει ο νυχτερινός αγώνας δρόμου SNF RUN: Τρέχοντας προς το Μέλλον. Η ολοκλήρωσή του θα σημάνει το ξεκίνημα των καθιερωμένων πυροτεχνημάτων που έχουν αγαπηθεί από μικρούς και μεγάλους. Στο πλαίσιο του Summer Nostos Festival θα πραγματοποιηθεί επίσης το 8ο Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του ΙΣΝ με τον τίτλο… [Untitled] και η 2η Ημερίδα του SNF Agora Institute, στα οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές από όλο τον κόσμο.
 Αναλυτικές πληροφορίες ανά εκδήλωση: www.SNFestival.org
Το Summer Nostos Festival διοργανώνεται και υλοποιείται με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας διεθνής κοινωφελής οργανισμός που τα τελευταία 23 χρόνια έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 4.400 δωρεές σε οργανισμούς, σε περισσότερες από 120 χώρες.