Από την Αγγελική Κώττη //

«Βαρέλι χωρίς πάτο» πίστευαν πως είναι ο βυθός των Αντικυθήρων κατά τη δεκαετία του ’70, οπότε και έγιναν εκεί περιορισμένης έκτασης ανασκαφές με τη συμμετοχή του Κουστώ. Τελικά, με τα νέα ευρήματα των τελευταίων ετών, αποδείχθηκαν «βαρέλι γεμάτο αρχαιότητες». Και γεμάτο εκπλήξεις!

Ο χάλκινος δίσκος που βρέθηκε φέτος στην ανασκαφή «κουμπώνει» με τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων όπως έδειξαν έρευνες σε εργαστήρια της Ελβετίας. Πρέπει όμως να γίνει έρευνα του κράματος μετάλλου και από τα δύο αντικείμενα. Αλλά οι επιστήμονες θα περιμένουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, ώστε να ολοκληρωθεί η αφαλάτωση. Το δισκοειδές δημιούργημα ελέγχθηκε με αξονική τομογραφία στην Αθήνα και διαπιστώθηκε πως «κρύβει» έναν ταύρο. Εφόσον είναι κατασκευασμένο και από το ίδιο κράμα μετάλλου, τότε οι επιστήμονες θα μπορέσουν να πουν πως αποτελούσε τμήμα του Μηχανισμού, πως ήταν κάτι σαν καπάκι, το οποίο κάλυπτε τα γρανάζια τα οποία έχουμε βρει.

Σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έκθεση του Ιδρύματος Λασκαρίδη για τις νέες ανακαλύψεις στα Αντικύθηρα, η έφορος Εναλίων Αρχαιοτήτων Αγγελική Σίμωσι έδωσε και άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Η χρήση νέων τεχνολογιών έχει οπλίσει τους ανασκαφείς με εργαλεία για να ξέρουν πού να ψάξουν. Διαπιστώθηκε με ακτινογραφήσεις ότι τμήματα και μέλη επτά αγαλμάτων, χάλκινων και μαρμάρινων, έχουν καταπλακωθεί από έναν βράχο. Οι ανασκαφείς, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και ο Μπρένταν Φόλεϊ, σκέφτονται από τώρα πώς θα ενεργήσουν κατά τις επόμενες ανασκαφικές περιόδους, Μαΐου και Σεπτεμβρίου, ώστε να δουν με ποιον τρόπο θα μεταφέρουν τον βράχο.

Η κα Σίμωσι είπε επίσης πως έρευνες στην Κοπεγχάγη, που διεξήγε ο δρ Φόλεϊ, έδειξαν πως ένα κρανίο ναυαγού ανήκει σε γυναίκα, η οποία, επειδή έφερε ακριβά κοσμήματα, δεν ήταν υπηρέτρια. Δεν αποκλείεται και κάποια από τα άλλα κατάλοιπα έξι σκελετών που βρέθηκαν να ανήκουν επίσης σε γυναίκες. Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως το πλοίο δεν ήταν τυχαίο, πως το φορτίο αλλά και οι επιβάτες του έκρυβαν θησαυρούς.
Όσο για το δεύτερο πλοίο, που έχει εντοπισθεί στον πυθμένα της θάλασσας 250 μέτρα μακριά, δεν πρέπει να ανήκε στο ίδιο ναυάγιο. Οι αμφορείς που μετέφερε είναι ίδιας εποχής, όμως άλλης τεχνοτροπίας.

Η κα Σίμωσι ανέφερε πως θέλουν να υπογράψουν πενταετή προγραμματική σύμβαση με το Σουηδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο που ευχής έργον θα ήταν να είναι τριμερής, καθώς το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει βοηθήσει ιδίως με τη δημιουργία και τον διαρκή εξοπλισμό των εργαστηρίων συντήρησης.

Τριάντα επτά εντυπωσιακά ευρήματα από την ανασκαφή του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, παρά το γεγονός ότι ανελκύσθηκαν μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκτίθενται σε δεξαμενές με νερό καθώς βρίσκονται στο στάδιο της αφαλάτωσης, δίνουν μια νέα διάσταση στις έρευνες και αναζωπυρώνουν τις προσδοκίες των επιστημόνων για επερχόμενες μεγάλες ανακαλύψεις. Πλαισιώνονται από εποπτικό υλικό και βίντεο από την υποβρύχια έρευνα, στην οποία χρησιμοποιείται η τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, Ιστορική Βιβλιοθήκη
2ας Μεραρχίας 36 & Ακτής Μουτσοπούλου, Πειραιάς
τηλ: 210 4523937
Μέχρι 18 Μαρτίου 2018
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 16:00
Σάββατο και Κυριακή 10:30 – 14:30
Είσοδος ελεύθερη