Τίμια πράγματα. Ο άνθρωπος είναι βαρετά προβλέψιμος. Δεν έχει κρύψει τη ματαιοδοξία του. Την απόσταση “ζωής” που θέλει να τον χωρίζει από τους κυρίως πάμφτωχους επαρχιώτες ψηφοφόρους του. Την ανάγκη να ποζάρει ως σύγχρονος σουλτάνος. Η αρχή έγινε με το άπειρης μεγαλοπρεπούς κακογουστιάς παλάτι του στην Άγκυρα. Όμως ένα παλάτι είναι λίγο για τον πρόεδρο Ερντογάν, θέλει και ένα καλοκαιρινό. Και η τυχερή, θεοδαχτυλοδεικτούμενη που θα το “φιλοξενήσει” να είναι η παραθαλάσσια περιοχή Muğla στο Μαρμαρά. Το παλάτι θα έχει 300 δωμάτια. Και θα είναι η επέκταση μιας κατοικίας μόλις 4 δωματίων που έχτισε ο κάποτε πρόεδρος της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ. Η ήδη υπάρχουσα κατοικία δεν έχει χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια.

Εννοείται πως εργασίες για το καλοκαιρινό παλάτι του Εργντογάν έχουν συνοδευτεί από καταγγελίες μικροκαταστροφών του φυσικού κάλλους της περιοχής. Λέγεται πως μόνο το κόστος εγκατάστασης κεντρικού κλιματισμού για το οίκημα φτάνει τα 800.000 ευρώ.

Η ειρωνεία είναι πως κάποτε στο σάιτ της Τουρκικής προεδρίας υπήρχε παραπομπή που έλεγε πως στην ίδια περιοχή απαγορεύεται η κατασκευή κατοικιών. Η περιοχή της παραλίας Okluk, δηλαδή εκεί που έχει χτιστεί η προεδρική παραθεριστική κατοικία, έχει θεωρηθεί ως σημείο ιδιαίτερου κάλλους… η παραπάνω παραπομπή απλώς αποσύρθηκε από τον παραπάνω ιστότοπο.

Το ρεπορτάζ γύρω από το σπίτι λέει πως ανάμεσα σ’ εκείνο και τη δασική περιοχή που το περιβάλλει θα υψωθούν μεγάλα τείχη. Κάτι σαν το Σινικό Τείχος στην Κίνα. Μόνο η κατασκευή τους προϋποθέτει το κόψιμο ενός μικρού δάσους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Τουρκία υποστηρίζει πως το καλοκαιρινό παλάτι του Ερντογάν είναι μια παράνομη οικιστική πράξη.

-Ο συνολικός προϋπολογισμός της καλοκαιρινής οικίας που εμπνεύστηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν δεν έχει γίνει γνωστός. Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν για το θέμα. Το Συμβούλιο των Αρχιτεκτόνων της Τουρκίας όμως υπολογίζει πως το τελικό νούμερο οικοδόμησης του κτηρίου μπορεί να ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για ένα ποσό που δεν θα ξεπερνούσε τα 350 εκατομμύρια.