του Μάρκου Ψυχάρη //

Η μόνη στιγμή που ο χτεσινός διάλογος στη βουλή ασχολήθηκε με τα εγκόσμια κρύβεται στη βραδινή ατάκα του Ευκλείδη Τσακαλώτου που ήταν κάτι σαν….“Εννέα στους δέκα τώρα βλέπουν Survivor, όχι Βουλή”.

-Λίγο πικρό να το δεχτείς αλλά αληθινό. Ακόμα και εκείνοι που επέμεναν σε πείσμα των καιρών να μείνουν κολλημένοι στη μετάδοση της συνεδρίασης για το νέο πακέτο μέτρων (ονομασία της Κυβέρνησης) ή στο Τέταρτο μνημόνιο (ονομασία της αξιωματικής αντιπολίτευσης) γνωρίζουν πως το θέαμα της βουλής είναι παρακμιακό τοπίο. Σημασία έχει πως θα λήξει μια βραδιά. Τα όσα θα συμβούν στις συνεδριάσεις της είναι προκαθορισμένα. Σαν τα Grand Prix της F1. Πλέον οι προσπεράσεις είναι όλο και λιγότερες. Πιο πολύ ενδιαφέρουν οι πολιτικές των ομάδων για τον τύπο γόμας ελαστικών που θα φορέσει η ομάδα μηχανικών στο μονοθέσιο ή ο όσο το δυνατό μικρότερος χρόνος που θα απαιτηθεί για ένα pit – stop παρά ο ίδιος ο αγώνας, οι θεαματικές προσπεράσεις που πρέπει να γίνουν για να θεωρηθεί θεαματικός. Ο πρωθυπουργός έχει επιλέξει το μοντέλο «αμάρτησα για το παιδί μου» όταν θέλει να εξωραΐσει το μέγεθος των αντιλαϊκών μέτρων που καλεί τους βουλευτές του να ψηφίσουν. Και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης;….αρκεί να προφέρεις το όνομά του, να δεις ποιοι κάθονται δίπλα του, για να απογοητευτείς. Η κοινωνία ασφυκτιά. Και είναι δείγμα λάθους να βλέπεις ανθρώπους να διασταυρώνουν λεκτικές ατάκες προσπαθώντας να νικήσουν στα σημεία τους αντιπάλους τους.

-Το νέο αφήγημα της Κυβέρνησης είναι «δεν τις θέλουμε τις καρέκλες είμαστε εδώ για την επόμενη καλύτερη μέρα που έρχεται. Έχουμε δουλειές αν αύριο εκπέσουμε του αξιώματός μας».

-Το νέο αφήγημα της αντιπολίτευσης είναι «Ελλάδα η μόνη χώρα στην Ε.Ε. χωρίς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

-Αν ανατρέξουμε στη χθεσινή συνεδρίαση της βουλής θα βλέπουμε ένα γραφειοκρατικό τίποτα να κινείται στον ρυθμό της μικροσκοπιμότητας.

-Το νέο πακέτο μέτρων ή το νέο Τέταρτο μνημόνιο σημαίνει περισσότερη φτώχεια για τους ήδη φτωχούς. Σημαίνει επίσης περισσότερες εξόδους από τη χώρα ανθρώπινου δυναμικού που επένδυσε στην παιδεία του για να σταθεί όρθιο στην παραγωγική του ηλικία.

-Οι θεατές του Survivor, Survivor θα έβλεπαν έτσι και αλλιώς κ. Τσακαλώτε….