Του ανθρώπου μας «Απέναντι» //

Η ιστορία που θέλω να σας πω διαδραματίζεται στο τμήμα Θεολογίας του “Dicle Univercity» στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Οι φοιτητές που επιλέγουν να σπουδάσουν  στη συγκεκριμένη σχολή είναι ήδη πιστοί. Εκεί μαθαίνουν τις βασικές αρχές των θρησκειών, κυρίως τους κανόνες του Ισλάμ και λεπτομέρειες του άγιου Βιβλίου, του Κορανίου.

Πριν λίγες μέρες, πολλές από τις φοιτήτριες που παρακολουθούν το τμήμα του “Dicle Univercity Teology Faculty (D.U.T.F)” απευθύνθηκαν στην πρυτανεία του πανεπιστημίου καταγγέλοντας  λεκτικό μπούλινγκ από στενόμυαλους καθηγητές τους. Οι καταγγελίες μιλούσαν για  προσβλητικά σχόλια και για φράσεις μίσους ενάντια στις γυναίκες.

Ένα παράδειγμα ίσως σας βοηθήσει να καταλάβετε την κατάσταση που επικρατεί.

Κάποιοι καθηγητές έχουν απευθυνθεί στις φοιτήτριες λέγοντας: «Οι γυναίκες που δεν καλύπτουν το σώμα τους είναι πηγές έμπνευσης για το διαβολικό κακό», «Δεν υπάρχει λόγος για εσάς να δεχτείτε εκπαίδευση», «Θα ήταν καλύτερα να μείνετε σπίτια σας, να είστε καλές σύζυγοι, να έχετε παιδιά». Όμως, επιτρέψτε μου να το πω έτσι, το πιο εκκωφαντικά σουρεαλιστικό σχόλιο που ακούστηκε από καθηγητή της σχολής έλεγε πως: «Οι άγγελοι αρνούνται να έρθουν στο μάθημά μου γιατί υπάρχετε εσείς» δείχνοντας τις φοιτήτριες του που δεν φορούσαν τουρμπάνι στο κεφάλι. Για εκείνον ήταν ντροπή να το έχουν ακάλυπτο.  

thumbnail_%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%ba%ce%af%ce%b1Αν ο παραπάνω σχολιασμός έρχονταν από έναν απλό άνθρωπο το θέμα δεν θα με απασχολούσε. Όμως έρχεται από ακαδημαϊκούς. Και αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό. Θα το ονόμαζα τραγικό.

Για μένα, όπως όλες οι αφηγήσεις, έτσι και αυτή μας προκαλεί να τις εξηγήσουμε. Η συγκεκριμένη έχει δύο εξόδους αλήθειας. Η πρώτη λέει πως το αυστηρό Ισλάμ κάνει τα πάντα για να επικρατήσει στην χώρα. Η δεύτερη πως οι άγγελοι, που επικαλέστηκε ο παραπάνω καθηγητής, θα «χάσουν» το εξάμηνο που διδάσκει λόγω απουσιών. Οι γυναίκες του τμήματος είναι αποφασισμένες να σπουδάσουν.