του Μάρκου Ψυχάρη //

“Χτες” ήταν ο Λιάγκας και η Γκαγκάκη, η αιρετή δημοτική σύμβουλος που ασχολείται με τα πολιτιστικά του Δήμου της Αθήνας (εδώ γελάνε;), που βρήκαν απαράμιλλα κωμική τη σκηνή που διαταραγμένος φοιτητής εκσπερματώνει στην πλάτη ανυποψίαστης φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του Αριστοτελείου. Λιάγκας. Το πνευματικό τέκνο του Σταμάτη Μαλέλη.

Ο δεύτερος μάλιστα έχει και σχολή δημοσιογραφίας παραγωγής Λιαγκότεκνων. Λίγο πριν την εγκαθίδρυση του καθεστώτος Μαλέλη, του Λιάγκα, του Νίκου Ευαγγελάτου, της Τατιάνας Στεφανίδου και τόσων άλλων ως γκουρού της επικοινωνίας ήταν η είσοδος της ιδιωτικής τηλεόρασης – που έσπασε το μονοπώλιο της κρατικής – και ονομάστηκε από τους καναλάρχες “ελεύθερη τηλεόραση”, “λίκνο πλουραλισμού”. Λίγο μετά έσκασε η Λάμψη του Νίκου Φώσκολου και ο 3,2,1 Αντέννα του Νίκου Μαστοράκη.

Ο Γιώργος Λιάγκας δεν είναι καθόλου μόνος. Είναι και η Σταματίνα Τσιμτσιλή που θεωρεί μη υπεύθυνες τις μητέρες πρόσφυγες. Είναι ο Άδωνις που λίγα χρόνια πριν πωλούσε νανογιλέκα. Ο ψεκασιάρης Βελόπουλος που πουλούσε χειρόγραφα του Ιησού. Είναι ο Στέφανος Χίος. Είναι και οι εκπομπές του Τάκαρου – στην TV και στο ίντερνετ – που μιλά για τον ολυμπιακό σε πρώτο πρόσωπο και συμβολικά γαμεί τους πάντες όταν τηλεφωνούν αλλόθρησκοι δείχνοντας – όπως λέει – το τρίτο του πόδι, το πέος του δηλαδή, στους θεατές του. Είναι το GNTM, η ανθρωποθυσία της ανθρώπινης καλλιγραμμίας, η αλλιώς το Σύνδρομο της τηλεοπτικής Στοκχόλμης. Τα υποψήφια μοντέλα παραβιάζουν τη θέλησή τους αν θέλουν να πάνε για καριέρα στο μόντελινγκ. Λες και δουλειά είναι, μόνο, ένα πράγμα. Να παραβιάζεις τη θέληση, την αξιοπρέπειά σου, να εξοντώνεις το σώμα σου. Τέλεια!

•Στην τηλεόραση η άλλη άποψη δεν είναι άποψη. Ποιος μπορεί να πείσει τον Λιάγκα πως ο σεξισμός δεν είναι αστείο; Ποιος μπορεί να πείσει την Αννίτα πως το να εμπορεύεται αναξιοπαθούντες είναι ανήθικο; Ποιος θα πείσει τον Τάκαρο πως μπορεί να υπάρχουν και Βάζελοι, ΑΕΚτζήδες η Παοκτζήδες με μεγαλύτερο μόριο από το δικό του; Ποιος θα πείσει τη Σταματίνα ότι πρόσφυγας δεν γίνεσαι από χόμπι;

Μια νέα εβδομάδα ξεκινά. Ο Λιάγκας θα είναι στη θέση του. Οι Αννίτες το ίδιο. Τα κέντρα αδυνατίσματος θα κάνουν νέες προσφορές για λιγότερα προγούλια και η Βίκυ Καγιά θα παραδώσει ακόμα ένα μάθημα στιλ στην υποψήφια Shopping Star της εβδομάδας. Κανονικότητα, η χαρά του απαθούς.