του Μάρκου Ψυχάρη //

Στη Μέκκα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, Η.Π.Α. οι τυφώνες, Χάρβεϊ και Ίρμα, έφεραν στην επιφάνεια περισσότερα προβλήματα απ’ όσα κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί. Το 2005 το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα από τη Νέα Ορλεάνη άφησε χιλιάδες άστεγους όμως δεν έγινε μάθημα.

-Στους πρόσφατους τυφώνες 71 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους και οι ζημιές που άφησε πίσω του μόνο ο τυφώνας Χάρβεϊ κοστολογούνται στα 62 με 63 δισεκατομμύρια ευρώ. Το πέρασμα του τυφώνα Ίρμα κοστολογείται κάπου στα 60 δισεκατομμύρια.

-Το θέμα τελειώνει εκεί; Στην αναφορά των νεκρών και στην τιμολόγηση των ζημιών. Η ηθική παίζει το δικό της ρόλο σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Στη χώρα που ο καπιταλισμός γιορτάζει ζουν εκείνοι που μπορούν ν’ αγοράσουν υγεία και στέγη. Οι υπόλοιποι; Μπορείς να δεχτείς είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού;

Οι διαμαρτυρίες των απλών ανθρώπων μπορεί να μη βρίσκουν διέξοδο στα “μπλοκμπαστερ” μίντια, όμως υπάρχουν. Καταγράφονται.

Οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές στις Η.Π.Α. Συνοδεύτηκαν και από σειρά αμφιλεγόμενων δράσεων φορέων όπως η εκκλησία, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση κατηγορείται όχι απλώς για μια σειρά παραλείψεις. Αλλά για ηθελημένη απάθεια στους πληγέντες πωλήτες της.

Στο Χιούστον του Τέξας το πέρασμα του τυφώνα Χάρβεϊ ήταν πραγματικά οργιώδες. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους. Η πολιτεία μπήκε σε στάτους έκτακτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή που εκατοντάδες οικογένειες αναζητούσαν καταφύγιο επιβίωσης η εκκλησία που ανήκει στον πολυεκατομμυριούχο κληρικό Τζόελ Όστιν, στο Λέικγουντ αρνήθηκε ν’ ανοίξει τις πύλες της στα άστεγα θύματα του τυφώνα. Εδώ αξίζει να πούμε πως η εκκλησία είναι χωρητικότητας 16.800 ατόμων. Ο Όστιν στο παρελθόν “κήρυττε” στο ποίμνιο πως οι πιστοί θα μπορούσαν να πάρουν την ευχή του θεού απλώς κάνοντας δωρεές στην εκκλησία του αλλά στην πρώτη δυσκολία έδειξε ένα αδιάλλακτο πρόσωπο απανθρωπιάς. Οι πόρτες της εκκλησίας του άνοιξαν μετά από την κατακραυγή που δέχτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ανακοίνωση όμως πως η εκκλησία του θα δεχτεί ανθρώπους ήρθε αφού πρώτα είχε αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τέξας.

Μόνο μετά την κατακραυγή που ξέσπασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Όστιν δέχτηκε ν’ ανοίξει σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη την εκκλησία του
Το εσωτερικό της εκκλησίας του Όστιν

-Ο τυφώνας Ίρμα σάρωσε τη Φλόριντα. Οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν δέχτηκαν να προσβάλουν τα κέρδη τους ακόμα και όταν η κατάσταση ήταν πραγματικά δύσκολη για τους εργαζομένους τους. Διευθυντής της αλυσίδας Pizza Hut κατηγορίθικε πως απείλησε τους εργαζομένους που ήθελαν να ξεφύγουν από τον τυφώνα πως σε περίπτωση που αργήσουν από τις θέσεις εργασίας τους αυτό θα έχει επίπτωση στους μισθούς τους. Δεν είχε σημασία αν ο τυφώνας ήταν σε έξαρση και συμπαρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του. Αψηφώντας τις καιρικές προβλέψεις, εξέδωσε ένα δικό του δελτίο εργασίας. Ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών οι εργαζόμενοι έπρεπε να εμφανιστούν στην εργασία τους εντός 72 ωρών.

Μα μόνο ένα εκατομμύριο Ντόναλντ;

-Το μπάτζετ που προσέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ στον ίδιο του τον εαυτό για να εκλεγεί πρόεδρος έφτασε τα 66 εκατομμυριάκια δολάρια. Η προσωπική του περιουσία ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. είπε πως θα προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια ως αρωγή σ’ εκείνους που πλήγηκαν από τους τυφώνες. Το ίδιο ποσό παινεύεται πως έδωσε και ο Καρατζαφέρης στο ταμείο της φτώχειας (μην πούμε πως έδωσε και περισσότερα γιατί η επιταγή ήταν σε ευρώ όχι δολάρια). Πολλοί σάρκασαν το ποσό που αποφάσισε να προσφέρει ο Πρόεδρος Τραμπ και ακόμα περισσότεροι γελούν με μια ακόμα πραγματικότητα. Τα χρήματα που έδωσε μοιράστηκαν σε 12 διαφορετικούς φορείς. Από αυτούς ξεχωρίζουν και οι θρησκευτικές οργανώσεις. Το αγαπημένο παράδειγμα ανθρώπων που ασκούν κριτική στην πολιτική του πρόεδρου έχει να κάνει με την οργάνωση Samaritan’s Purse, ένα δημιούργημα του Φράνκλιν Γκράχαμ, γιου του ταγμένου ευαγγελιστή Μπίλι Γκράχαμ. Ο Φρανκ Γκράχαμ είναι γνωστός για την προεκλογική βοήθειά του στον νικηφόρο προεκλογικό αγώνα που έδωσε ο Τραμπ για την προεδρία των Η.Π.Α.

-Πέρα από τους φορείς μια ακόμα πληγή για τους πληγέντες των τυφώνων είναι και η μη διαθεσιμότητα των ανθρώπων που δεν έχασαν τις περιουσίες του να μοιραστούν έστω και τα στοιχειώδη μ’ εκείνους που τα έχασαν.

-Κριτική στη διοίκηση των Η.Π.Α. γίνεται και για τους αναιμικούς προϋπολογισμούς πρόληψης των συνεπειών των φυσικών φαινομένων. Οι ίδιοι τυφώνες περάσαν και από την Κούβα. Οι ζημιές δεν συγκρίνονται με το κόστος σε ανθρώπινο πόνο και χρήμα που άφησε πίσω του ο τυφώνας Ίρμα. Μόνο που στην Κούβα οι αρχές και οι πολίτες ήταν απολυτά ενημερωμένοι για το τι πρέπει να κάνουν στο πέρασμα του. Και δεν είναι μόνο αυτό. Ομάδες γιατρών ήταν έτοιμες να συνδράμουν στιγμές που τα καιρικά φαινόμενα το επέτρεπαν. Δεν είναι πως υπάρχει ιδανικός κόσμος ή ιδανικό οικονομικό μοντέλο. Είναι πως στη Κούβα το σύστημα ήταν έτοιμο να δουλέψει για τους ανθρώπους. Τόσο απλά.